Dombi Erzsébet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dombi Erzsébet
Született1942. március 16. (82 éves)
Kolozsvár
HázastársaPéntek János
Foglalkozásanyelvész,
irodalomtudós,
tankönyvíró
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Dombi Erzsébet, P. Dombi (Kolozsvár, 1942. március 16. –) magyar nyelvész, magyar irodalomtudós, tankönyvíró. Péntek János első felesége.

Életútja[szerkesztés]

Középiskoláit a kolozsvári 3. sz. Középiskolában (jelenleg Apáczai Csere János Elméleti Líceum) végezte 1959-ben [1], 1964-ben a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom szakos diplomát szerzett. Előbb Magyarszováton tanított, 1968-tól lektor a kolozsvári egyetem pedagógiai-módszertani tanszékén.

A NyIrK, Revue Roumaine de Linguistique és a budapesti Magyar Nyelvőr közölte főleg a szinesztézia tárgyköréből stilisztikai szaktanulmányait; a Poetics nemzetközi irodalomelméleti folyóiratban angol nyelven értekezett többszörös érzékelésekről a lírában.

Irodalmi olvasókönyveket szerkesztett a magyar általános iskolák számára, az Irodalmi kistükör (2. kiadás 1975) című házi olvasmány-gyűjtemény összeállítója. A Szabó Zoltán szerkesztésében megjelent Tanulmányok a magyar impresszionista stílus köréből (1976) című kötetben a századforduló prózájában előforduló színhatásokkal foglalkozott. 1976-tól az Erdélyi magyar szótörténeti tár szerkesztő-munkatársa.

Az 1990-es években a Közoktatás című hetilap munkatársa.

Munkái[szerkesztés]

  • Öt érzék ezer muzsikája : a szinesztézia a Nyugat lírájában. Bukarest : Kriterion, 1974. 239 p.
  • A magyar nyelv iskolai tanulmányozásának módszertana. (Nagy Gézával, egyetemi jegyzet, Kolozsvár, 1979).

Irodalom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]