Doktor House (4. évad)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Doktor House 4. évad szócikkből átirányítva)
Doktor House
4. évad
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Eredeti adóFox Broadcasting Company
Sugárzás2007. szeptember 25.
2008. május 19.
Magyar adóTV2
Epizódok száma16
Házimozi-megjelenés2008. augusztus 19.
Magyar házimozi-megjelenés2009. november 12.
Kronológia
← Előző
Következő →
3. évad
5. évad

Ez az oldal a Doktor House című televíziós kórházsorozat negyedik évadával foglalkozik.

A forgatókönyvírók 2007-es sztrájkja[1][2] miatt csonka, csupán 16 epizódos negyedik évadot 2007. szeptember 25. és 2008. május 19. között vetítette az amerikai Fox Broadcasting Company. Hazánkban a TV2 sugározta 2008. augusztus 27-től[3] 2008. december 10-ig.[4] Az évadot a Viasat 3 ismételte.

Szereplők[szerkesztés]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!
# Eredeti / Magyar cím Végső diagnózis Eredeti / Magyar bemutató
1 Alone / Egyedül Allergiás reakció cephalosporinokra 2007. szeptember 25. / 2008. augusztus 27.
Amikor egy irodaépület összeomlik, House-nak kell kezelnie egy fiatal beteget, akinek olyan súlyos sérülései vannak, hogy csak pislogással tud kommunikálni. Nem lesz egyszerű feladat, ugyanis se Chase, se Cameron, se Foreman nincs már a csapatban. Így gondolatait a kórház egyik takarítójával osztja meg.
2 The Right Stuff / Túlélőgyakorlat Von Hippel-Lindau szindróma 2007. október 2. / 2008. szeptember 3.
House aktuális betege egy űrhajóstréningen részt vevő nő, aki egy idegi rendellenesség miatt a hangokat is képeknek látja (szinesztézia). Mivel a NASA egész biztosan nem alkalmazná őt, ezért titkos kezelésért könyörög. House időközben döbbenten pillantja meg három egykori segédjét a kórház folyosóin.
3 97 Seconds / 97 másodperc Strongyloides fonalféreg 2007. október 9. / 2008. szeptember 10.
House új segédeket kíván alkalmazni, így a tíz állva maradt versenyzőt nemek szerint sorolja két csoportba, és mindkettő ugyanazt a feladatot kapja: kezelni egy gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő beteget. Mindeközben Foreman egy másik kórházban House módszerét alkalmazva gyógyít egy beteget.
4 Guardian Angels / Őrangyalok Ergot-mérgezés 2007. október 23. / 2008. szeptember 17.
House megmaradt versenyzőinek most egy hullaházban dolgozó nő hallucinációit kell megfejteni. Először a csapat House-t is beleértve Creutzfeldt-Jakob szindrómának hiszi az esetet de a teszt szerint nem az. Foreman, mióta kirúgták előző munkahelyéről, sehol sem talál új állást. Az epizód végén pedig újabb tagnak kell távoznia a csapatból.
5 Mirror Mirror / Tükröm, tükröm Eperythrozoon fertőzés 2007. október 30. / 2008. szeptember 24.
Doktor House népes csapatával együtt egy újabb furcsa esettel kell, hogy megbirkózzon, ugyanis egy férfit szállítanak be a klinikára érthetetlen fulladásos tünetekkel. A differenciáldiagnózis közben azonban Cuddy egy vendéget kísér be, aki nem más, mint Foreman, s akiről közli, hogy újra a kórházban fog dolgozni. Az ő javaslatára pedig, hogy kiderítsék, mi okozhatja a páciens panaszait, leállítják a légzését.
6 Whatever It Takes / Kerül, amibe kerül Hőguta, talliummérgezés(Casey)

szeléniummérgezés(John)

2007. november 6. / 2008. október 1.
A CIA ezúttal egy lehetetlen feladat elé állítja Doktor House-t. Egy haldokló pácienst kellene meggyógyítania, ám eközben nem kapja meg a szükséges információkat, hogy valóban tenni tudja a dolgát. A betöltetlen állásokra pályázó csapat az ideiglenes főnökük, Foreman vezetésével egy igen nehéz és rejtélyes esetet kell, hogy diagnosztizáljanak. House pedig egyszemélyes döntést hoz: egynek menni kell, egy újnak pedig jönni.
7 Ugly / Ronda Lyme kór 2007. november 13. / 2008. október 8.
Doktor House sarkában ezúttal már nemcsak a jelöltek lihegnek, hanem egy forgatócsoport is, persze kedvenc orvosunk legnagyobb örömére. Eközben House-t teljesen más foglalkoztatja, vagyis leköti egy tizenéves páciens esete. A komoly plasztikai műtét előtt álló fiatal ugyanis váratlanul szívrohamot kap.
8 You Don't Want To Know / Jobb, ha nem tudja! Lupus 2007. november 20. / 2008. október 15.
House új feladat elé állítja a csapatot: aki megszerzi Dr. Cuddy bugyiját, az védettséget élvez…Ezt pedig mindenki meglepetésére éppen a mormon éri el. Eközben egy bűvészt hoznak be a klinikára, mert az egyik mutatványa közben hirtelen leállt a szíve és vérezni kezdett. A diagnosztizálása közben House észreveszi, hogy 13-asnak remeg a keze, s néha ügyetlenkedik, ez pedig felkelti a figyelmét. Hamarosan rájön, hogy a lány anyja Huntington kórban szenvedett, így 50 százalék az esély arra, hogy a nő szintén örökölte ezt a betegséget.
9 Games / Játékok Kanyaró 2007. november 27. / 2008. október 22.
House-nak döntenie kellene, hogy a négy jelölt közül, ki az a kettő, aki maradhat. Bár ő több embert szeretne, ám Cuddy ezt nem fogja megengedni. House ezért egy terv részeként bevonja a csapatot és úgy kezel egy drogos rock-zenész pácienst, mint egy játék résztvevőjét. Meglepetésre azonban a két női játékos hajba kap egymással, így House kirúgja Amber-t és 13-ast, de Cuddy azt javasolja, hogy 13-ast tartsa inkább meg. Így aztán megint csak House kerül ki győztesen a játékból…
10 It's A Wonderful Lie / Kis karácsony, nagy hazugság Osteopetrosis, emlőrák 2008. január 29. / 2008. október 29.
Kalandparkban kezdődik a jelenet. Egy tinédzser lány falat mászik, akit egy biztonsági kötélen az anyja tart. A lány elkezd lemászni, erre hirtelen az anya elengedi a kötelet és a lány lezuhan. A egyedül nevelő anyáról tudni kell, hogy mindig igazat mond a lányának. House ezek után már ostromolja is a kérdéseivel a lányt. („Anyád hogy szereti?”). Közben jön a heti beteg (enyhe kurvabeütéssel), hogy furcsa kiütései vannak. House, hogy mozgósítsa csapatát, mesteri módon ajándékozós cetlit oszt szét és természetesen mindegyiken ez áll: HOUSE. Hogy miért? Az ajándékozás egymás között széthúzást eredményez, így a dokik jobban dolgoznak. Természetesen 13-at kivéve mindenki kútba ugrik. A heti beteg mégis csak hazudott, mert a gyerek nem az övé és a csajnak riszperidont adnak, ami kimutatja, hogy a csaj emlőrákos. Elküldik kemóra és happy enddel zárul az epizód.
11 Frozen / Fagyos Zsírembólia 2008. február 3. / 2008. november 5.
Doktor House és orvosi csapata ezúttal egy hatalmas távolságra lévő páciensen kell, hogy segítsenek. Dr. Cate Milton a Déli-sarkon végez pszichológiai kutatásokat, amikor is egy nap váratlanul rosszul lesz, ám az időjárás viszontagságai miatt ottreked, ezért műholdas kapcsolaton keresztül remél távgyógyítást House-tól. Eközben Cuddy beszünteti a kórházban a fizetős tévécsatornákat, mely döntés igen rosszul érinti House dokit. Elhatározza hát, hogy az emberein keresztül megpróbálja zsarolni Cameron-t, mint a kórházi döntőbizottság egyik oszlopos tagját, az eddigi, jól megszokott rendszer visszaállításáért.
12 Don't Ever Change / Változás kizárva Vándorvese 2008. február 5. / 2008. november 12.
A zene világában dolgozik a nő és drogozik. Változtatni akar, áttér a zsidó hitre. Az esküvőjén rosszul lesz. Mindenki azt hiszi, hogy mégsem hagyta abba drogozást. House tudni akarja, hogy Amber miért van együtt Wilsonnal.
13 No More Mr. Nice Guy / A jófiúknak befellegzett Chagas-kór 2008. április 28. / 2008. november 19.
House szerint az ember nem lehet csak úgy, egyszerűen kedves. Szerinte ugyanis a kedvesség semmi más mint érdekből elkövetett bűncselekmény. Ám van egy ember, aki megdönteni látszik az elméletét, mert mindenkihez túlzottan kedves, és semmivel sem lehet felidegesíteni. A felesége szerint a férje szifiliszes, aki a kezelés hatására megértő hitvesből lassan agresszív akarnokká változik…
14 Living the Dream / Álomvilág Kininallergia 2008. május 5. / 2008. november 26.
Daganatos betegségben szenved a szappanoperák királya, aki egyben House doki kedvence. A diagnózissal azonban több orvos nem ért egyet. House a szívére veszi, hogy nem bíznak az ítéletében, ezért elrabolja a színészt, hogy bebizonyítsa az igazát. Cuddynak ez a megoldás egyáltalán nincs ínyére, és az időzítés is a lehető legrosszabb, mert éppen ellenőrzés van a kórházban. Mellesleg Wilsonról sem Amber, sem doktor House nem akar lemondani, a harc folytatódik.
15 House's Head / House feje Légembólia 2008. május 12. / 2008. december 3.
Bárban tér magához dr. House. Egy táncosnő társaságában van, de fogalma sincs róla, hogyan került oda. Rövidesen kiderül, hogy House doki buszbalesetet szenvedett, és a súlyos fejsérülés agyrázkódást, traumát és részleges amnéziát okozott nála. Egy biztos, Gregory House munka után kocsmázni indult, buszra szállt, ám a többire nem emlékszik. Azt viszont szentül hiszi, hogy valaki nagy bajban van a buszon ülők között. Chase hipnózisban próbálja kiszedni belőle, mit tud.
16 Wilson's Heart / Wilson szíve Amantadine mérgezés 2008. május 19. / 2008. december 10.
Kiderül, hogy Amber az, akit House-nak meg kell mentenie, ezért mindenki a lányt keresi. Rövidesen meg is találják: ő az egyik azonosítatlan áldozat, aki eszméletlenül fekszik a kórházban. Átszállítás közben Amber szíve leáll, Wilson pedig hibernálja, hogy időt nyerjen. Eközben az jár a fejében, mit keresett éjszaka együtt Amber és House ugyanazon a buszon. House továbbra sem emlékszik semmire, ami nagyon idegesíti a kollégáit, különösen Wilsont.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]