Dogma (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dogma
(Dogma)
1999-es amerikai film

Jay és Néma Bob Lokival a vonaton
Jay és Néma Bob Lokival a vonaton
RendezőKevin Smith
ProducerScott Mosier
Műfaj
ForgatókönyvíróKevin Smith
FőszerepbenBen Affleck
Matt Damon
Linda Fiorentino
Jason Mewes
Kevin Smith
Chris Rock
Alan Rickman
Alanis Morissette
Jason Lee
Salma Hayek
ZeneHoward Shore
OperatőrRobert Yeoman
VágóScott Mosier
Kevin Smith
Gyártás
GyártóView Askew Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő130 perc
Költségvetés10 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Miramax Films
Lions Gate Films
View Askew
Magyarország MOKÉP
BemutatóUSA 1999. november 12.
Korhatár16 III. kategória (F/3008/J)
Bevétel30 millió dollár
Kronológia
ElőzőKéptelen képregény
KövetkezőJay és Néma Bob visszavág
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Dogma témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dogma Kevin Smith rendező 1999-ben forgatott komédiája, amely Isten, a vallás, a katolicizmus és napjaink emberének viszonyát feszegeti. Az Amerikai Egyesült Államokban bemutatását követően a Katolikus Liga a film betiltását követelte. Kis költségvetése ellenére neves filmszínészek közreműködésével készült. A rendező is szerepel a filmjeiben visszatérő, kissé ütődött Jay és Néma Bob párosból Néma Bob-ként.

Cselekmény[szerkesztés]

Néma Bob és Bethany

Azrael, a pokolból megszökött démon a katolicizmus egyik dogmáját kihasználva (miszerint, ha valaki átsétál egy felszentelt templom boltíve alatt, megtisztul bűneitől), fellázítja a mennyből letaszított két bukott angyalt, Lokit és Bartlebyt, hogy válasszák ezt a módját a visszatérésnek. Csakhogy ezzel Isten tévedhetetlensége kérdőjeleződne meg, ami által a létezés maga kerül veszélybe.

A történet előrehaladtával derül ki, hogy Lokit, aki a halál angyala, Isten büntető karja, barátja, Bartleby rábeszéli, hogy utasítsa vissza az emberölési parancsot. Isten ezért letaszítja őket a mennyből, és arra ítéltetnek, hogy a világ végéig Wisconsinban éljenek, halhatatlanul az emberek között. Amikor Red Bank-ben (New Jersey) a katolikus templom centenáriumát ünnepli, Glick bíboros meghirdeti a Katolicizmus hajrá! kampányt, és kihirdeti a bűnbocsánatot azok számára, akik belépnek a templomba ez alkalomból. A katolikus dogma szerint Jézus megígérte Szent Péternek, hogy amit az egyház helyesnek talál a Földön, azt ő is helyesnek fogadja el a mennyben. Ezzel ellentétbe kerül Isten ítélete és a katolikus dogmából eredő bűnbocsánat, azaz megkérdőjeleződik Isten csalhatatlansága. Isten mindenhatósága révén megakadályozhatná Lokit és Bartlebyt tervében, ám Isten szabad idejében szívesen hódol a „görkorongnak”, amihez időről időre emberi testet ölt, és leszáll a földre. Ebben az állapotában megtámadja három „rosszcsont”, akiket Azrael bízott meg. Kómában fekszik a kórházban, élet-halál között, emberi testbe zárva, cselekvési szabadságától megfosztva.

A film főszereplője Bethany Sloane, aki egy abortuszklinikán dolgozik, hitét vesztett katolikus, akit elhagyott a férje meddősége miatt. Később megtudjuk, hogy ő az Utolsó Sarj, azaz Jézus családjának utolsó élő utódja. Ezt a Metatron közli vele, aki Isten akaratát tolmácsolja az élőknek. Bethany feladatául adja a két renegát angyal megállítását. Segítői is akadnak a munkához: Rufus (a 13. apostol), aki halottként pottyan le az égből, és folyton amiatt siránkozik, hogy kihagyták a Bibliából, mert fekete. És Ügyi-Bügyi a múzsa, aki megunta, hogy mindenkit ő ihlet meg. De amikor megkapta a kért testet Istentől, az emberek között saját magának nem tudott ihletet adni. Végül Jay és Néma Bob a két „próféta”, akik csetlő-botló, szexéhes, füves léhűtők, ám szívesen segítenek a küldetés végrehajtásában, némi szexuális ellenszolgáltatás reményében.

Úton New Jersey felé a két angyal, valamint a jók kicsiny csapata a vonaton egymásba botlik. Már-már bekövetkezik a végkifejlet, ám Néma Bob, aki ritkán szól, de akkor velősen, Bartlebyt és Lokit egyszerűen kihajítja a robogó vonatból és csak annyit mond a rémült utasoknak: „Nem volt jegyük!”. Ezután már csak a templom előtt, a végső összecsapásnál találkoznak a történet főhősei, ahol a két angyal vérfürdőt rendez a felszentelési ünnepség résztvevői között. Ha elvesztik szárnyaikat, emberré válnak, így halandóvá is. Átmehetnek a templom boltíves kapuján és megtisztulva bűneiktől, haláluk után visszatérhetnek a mennyországba, beteljesítvén a végzetet, nemlétté téve a létezést.

Bethany ekkor megvilágosodik, összerakja a történet mozaikjait és rájön, hogy maga Isten, akit a kórházban, a kómában életben tartanak az emberi test rabságában és lekapcsolja a gépről a görkorongozó szerencsétlent. Isten (aki mint kiderül: nő) éppen időben térhet vissza, hogy megakadályozza a világ végét, de ezért Bethanynak az életét kell adnia. Isten, aki nem csak egyszerűen nő, hanem egy jó humorú nő, elsimítja a történet ráncait: feltámasztja Bethanyt, aki nem csak termékenységét nyeri vissza, hanem immár méhében hordozza már az új Utolsó Sarjat és végre visszanyeri a hitét.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Bethany Sloane, az Utolsó Sarj Linda Fiorentino Radó Denise
Bartleby Ben Affleck Széles Tamás
Loki Matt Damon Dévai Balázs
Jay Jason Mewes Markovics Tamás
Néma Bob Kevin Smith Vizy György
Rufus, a 13. apostol Chris Rock Csőre Gábor
Grant Hicks (TV riporter) Brian O'Halloran
Glick bíboros George Carlin Tolnai Miklós
Isten (nő) Alanis Morissette
Metatron (Isten hangja) Alan Rickman Helyey László
Múzsa (Ügyi-Bügyi) Salma Hayek Majsai-Nyilas Tünde
Azrael Jason Lee Viczián Ottó

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Dogma (film) témában.