Dobó István Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egri Dobó István Gimnázium (Dobó)

Alapítva1891
NévadóDobó István (ember)
HelyMagyarország, Eger
Korábbi neveiEgri Állami Dobó István Reáliskola,
Egri Magyar Királyi Állami Dobó István Gimnázium,
Dobó István Gimnázium
Típushat- illetve négyosztályos gimnázium
Oktatók száma52
Tanulólétszám690
IgazgatóBerkes Krisztián
OM-azonosító31599
Tagozatokhat osztályos gimnázium, általános tagozat, angol tagozat, biológia tagozat, humán tagozat, reál tagozat
Elérhetőség
CímSzéchenyi út 19.
Postacím3300 Eger Széchenyi út 19.
Térkép
Az Egri Dobó István Gimnázium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Egri Dobó István Gimnázium témájú médiaállományokat.

Az Egri Dobó István Gimnázium egy nagy múltú gimnázium Egerben.

Története[szerkesztés]

A vallás- és közoktatásügyi miniszter az 1891-92-es tanévtől engedélyezte Egerben reáliskola. Az iskola alapítással Orlovszky István beregszászi polgári iskolai tanárt bízta meg. A tanítás tényleges indulásakor, 1891-ben Kemény Ferenc vette át mint megbízott igazgató az intézmény irányítását. Kemény igazgatói kinevezésére 1893-ban került sor, de 1894-ben már a budapesti Főreáliskolában (Eötvös József Gimnázium) tanított.

Az intézmény 1921-ben vette fel az egri vár hős védőjének Dobó Istvánnak a nevét az iskola hivatalos elnevezése „Egri Állami Dobó István Reáliskola” lett. Ezzel egy időben azonos nevű cserkészcsapat is alakult az iskolában. 1936-os tanév végén az iskola neve és oktatási rendje ismét változott hivatalos elnevezése „Egri Magyar Királyi Állami Dobó István Gimnázium” lett. Ezzel együtt a humán tárgyak oktatása nagyobb szerepet kapott ettől kezdve tanították az iskolában a latin nyelvet.

1949-ben először a Ciszterci Gimnáziummal egyesült, majd 1950-ben az Angolkisasszonyok leányiskoláját is a Dobó István gimnáziumhoz csatolták így a város egyetlen gimnáziuma volt 1954-ig. Ekkor a volt Angolkisasszonyok iskolája helyén önálló intézmény alakult Szilágyi Erzsébet Leánygimnázium néven. 1957-ben a volt Ciszterci Gimnázium is újra önálló intézmény lett Gárdonyi Géza Gimnázium néven.

Az 1960/61-es tanévben vezették be a középiskolákban a politechnika oktatást. A Dobó István gimnázium tanulói a város ipari üzemeiben vettek részt hetente egy nap szakmai oktatásban (a Bervában, a Hajtóműgyárban illetve a Faipari vállalatnál). 1970-ben a gimnáziumban kialakult gyakorlat alapján jött létre Egerben a Gép- és Műszeripari Szakközépiskola mint önálló oktatási intézmény.

1965 nagy változást hozott az iskolában. Ekkor indult, a 3/4 évszázadon át szigorúan fiúgimnáziumként működő intézményben, a koedukált oktatás. A 450 fiú közé felvették az első 7 leány tanulót. 1974-től 1994-ig az egri honvéd kollégium hallgatói is a gimnáziumban tanultak, ezek az osztályok 1980-tól a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban is működtek a honvéd kollégiumok megszüntetéséig.

1986-ban az erdész tagozatos tanulókat átvette az akkor alakult mátrafüredi Vadas Jenő szakközépiskola.

Épülete[szerkesztés]

1687-ben a törökök Egerből való távozását követően azonnal megjelentek a jezsuiták és már a következő év elején megnyitották a jezsuita gimnáziumot. Ennek a gimnáziumnak a szervezete az 1697-ben nyitott retorikai osztállyal vált teljessé. A Hosszú utcában álló épület hamar kicsinek bizonyult. 1749-ben Foglár György kanonok egy nagyobb, belvárosi telket adományozott a jezsuita rendnek. Itt rakták le az új épület alapkövét 1750 július 1-jén. Az épület 1754-ben készült el. 1773-ig oktattak itt a jezsuiták, ekkor a jezsuita rend feloszlatását követően, az épületet és az oktatást is a ciszterci rend vette át.

1827. augusztus 26-án leégett a ciszterci temploma, kolostora és gimnáziuma. A romos gimnáziumot a rend eladta Pyrker érseknek, aki továbbajándékozta a katonaságnak, így az épületből helyreállítását követően laktanya lett. A vallás- és közoktatásügyi miniszter az 1891-92-es tanévtől engedélyezte Egerben a négyosztályos alreáliskola felállítást ez az ismét városi tulajdonba került jezsuita kollégium épületében kezdte meg munkáját.

Neves tanárai[szerkesztés]

Jezsuita kollégium
TelepülésEger
CímSzéchenyi út 19.
Építési adatok
Építés éve1753
Építési stílusBarokk
Tervezőismeretlen
Hasznosítása
Felhasználási területgimnázium
TulajdonosEger Önkormányzata
Alapadatok
AlaprajzL alakú
Egyéb jellemzők
Emeletek száma2
Elhelyezkedése
Jezsuita kollégium (Magyarország)
Jezsuita kollégium
Jezsuita kollégium
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 54′ 13″, k. h. 20° 22′ 21″Koordináták: é. sz. 47° 54′ 13″, k. h. 20° 22′ 21″
Térkép
Jezsuita kollégium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jezsuita kollégium témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bölcsészettudósok

Festőművészek

Irodalmi munkásság

Sportszakemberek

Természettudományos munkásság

Zeneművészek

Ismert diákjai[szerkesztés]

Építészek

Írók

Képzőművészek

Mérnökök

  • Stefán István (1940-2013✝) mérnök, üzletember, vállalkozó, a Medimetal alapítója, a traumatológiai implantátumgyártás magyarországi meghonosítója, az Egri Baptista Gyülekezet vezetője, az Egri Dobó István Gimnázium öregdiákja

Politikusok

Sportolók

Színház- és filmművészeti szakemberek

Színművészek

Tudósok

Újságírók, rádiós, televíziós személyiségek

Zeneművészek

Források[szerkesztés]