Dobozy Borbála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dobozy Borbála
Született1955. szeptember 18. (68 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
SzüleiErdélyi Zsuzsanna
Dobozy Elemér
Foglalkozásacsembalóművész
Iskolái
KitüntetéseiLiszt Ferenc-díj (2011)

SablonWikidataSegítség

Dobozy Borbála (Budapest, 1955. szeptember 18. –) Liszt Ferenc-díjas magyar csembalóművész. Erdélyi Zsuzsanna ethnográfus és Dobozy Elemér belgyógyász leánya.

Élete, munkássága[szerkesztés]

Zenei általános iskolai és zeneiskolai tanulmányok után a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában zongora főtanszakon érettségizett. Ekkoriban ismerkedett meg a csembalóval, és már középiskolai tanulmányaival párhuzamosan Sebestyén János csembalóóráit is látogatta két éven át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ezt követően Zuzana Růžičkovánál tanult tovább a pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán, majd a prágai Zeneakadémián, ahol 1980-ban kitüntetéses diplomával végzett. 1981–82-ben a salzburgi Mozarteumban képezte tovább magát Liselotte Brändle és Nikolaus Harnoncourt irányításával, amit 1982 és 1983 között Johann Sonnleitnernél folytatott Zürichben, ahol megszerezte második diplomáját – szintén kitüntetéssel.

1981-ben a párizsi nemzetközi csembalóverseny középdöntőjéig jutott, majd 1983-ban, a belgiumi Brugge-ben rendezett nemzetközi versenyen V. helyezett volt. Európa számos országában és az Amerikai Egyesült Államokban, neves zenei fesztiválokon is fellépő művész, aki Johann Sebastian Bach csembalómuzsikájával foglalkozik a legszívesebben, de gyakorlatilag az egész csembalóirodalom a repertoárján van. Gyakran ad elő modern csembalóműveket is, így magyar zeneszerzők sora – Hidas Frigyes, Balázs Árpád, Arányi-Aschner György – is írt számára darabokat. Számos rádió-, televízió- és CD-felvételt készített, Muffat hat szólószvitjét tartalmazó lemeze 1992-ben elnyerte a hamburgi német lemezkritikusok díját.

1974-től hosszú ideig a Magyar Rádió külső munkatársa volt. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, és az ő irányításával valósult meg az egyetem szegedi tagozatának csembaló főtanszaka. Kurzusokat tartott Magyarországon (például a ráckevei nemzetközi művészkurzuson), Norvégiában, Fehéroroszországban, tanára a franciaországi Thoiryban évente megrendezésre kerülő „Brillamment baroque” régizenei kurzusnak. A Magyar Bach Társaság alapító tagja, rendezvényeinek állandó résztvevője.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]