Dishonored (videojáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dishonored
Dishonored logo.png
Fejlesztő Arkane Studios
Kiadó Bethesda Softworks
Tervező Ricardo Bare
Harvey Smith
Raphaël Colantonio
Zeneszerző Daniel Licht
Motor Unreal Engine 3
Platformok Microsoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Műfaj akció-kaland
Játékmódok egyjátékos mód
USK-besorolás USK 18
PEGI-besorolás PEGI 18
Adathordozó blu-ray lemez
DVD-R DL

A Dishonored egy 2012-ben megjelent lopakodós akció-kaland videojáték, melyet a Arkane Studios fejlesztett, és a Bethesda Softworks adott ki. Világszinten 2012 októberében került forgalomba PC, PlayStation 3, illetve Xbox 360 platformokra egyaránt. Számos híres színész adta hangját a játékhoz, úgy mint Susan Sarandon, Brad Dourif, Carrie Fisher, Michael Madsen, Billy Lush, Lena Headey és Chloë Grace Moretz.

A játék belső nézetes akciójáték, mely számos lehetőséget nyújt az akciók végrehajtásához is. Lopakodással, küzdelemmel vagy a kettő kombinációjával is megoldhatóak a küldetések. Minden szint teljesítése után újabb lehetőségek nyílnak meg, így a pályákon található célpontok nem fegyverrel való kiiktatására is van lehetőség (pl. baleset által). A történet a játékos döntései és játékmódja alapján változik, így számtalan befejezés lehetséges.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cselekmény Dunwall iparvárosában játszódik, ahol Corvo Attano, a császárnő legendás testőrének bőrébe bújhatunk. Miután meggyanúsítják a császárnő meggyilkolásával, menekülni kényszerül. Bérgyilkossá válik és bosszút esküszik, hogy megtalálja és megöli azokat, akik összeesküdtek ellene. Corvo támogatást kap a lojalistáktól - egy ellenálló szervezettől, akik Dunwall függetlenségéért küzdenek -, illetve a rejtélyes kívülállótól, aki mágikus képességekkel ruházza fel őt.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Dishonored megjelenése után számos pozitív kritikát kapott. Külön kiemelték a szabad világnak és döntéseink történetre való kihatásának aspektusait. Természetesen negatív kritikák is érték, ahol legfőképp a karakter irányításának nehézségeit bírálták. Jelentős díjakat is nyert a játék, mint például a 2013-as BAFTA-díj, ahol a "Legjobb játék" kategóriában diadalmaskodott, vagy a 2012-es Spike Video Game, ahol a legjobb akció-kaland játéknak választották.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]