Discoverer–4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Discoverer–4
TípusCorona
Indítás dátuma1959. június 25.
Indítás helye
Hordozórakéta
Tömeg743
SablonWikidataSegítség

A Discoverer–4 (1959-U01) amerikai felderítő műhold.

Küldetés[szerkesztés]

Corona egy amerikai felderítő műhold-rendszer volt, amelyet a légierő (USAF) segítségével a CIA tudományos és technológiai igazgatósága üzemeltetett. A korai Corona kilövéseket a Discoverer–űrprogram mögé rejtették. Részben tudományos-technikai kísérletekre, illetve felderítési célokra alkalmazták. Részben tudományos-technikai kísérletekre, illetve felderítési célokra alkalmazták.

A program célja, hogy a felderítési adatokat, képeket egy visszatérésre alkalmas kapszula hordozza. Elsősorban a Szovjetunió, valamit Kína területeiről gyűjtött – katonai és polgári – adatokat visszajuttatva lehetőséget adjon a támadó eszközök elhelyezéséről, mozgásáról, a kódolt kapcsolattartásról, a várható veszélyeztetésről, lehetővé téve a szükségszerű ellenintézkedéseket. A műholdrendszerrel igyekeztek kiváltani az U–2 felderítő repülőgépeket.

Jellemzői[szerkesztés]

1959. június 25-én a légierő Vandenbergben lévő indítóállomásáról egy Thor-Agena A hordozórakétával állították Föld körüli pályára. A műszeregység tömege 750 kilogramm volt. Az első, fényképezőgép-rendszerrel is ellátott műhold. A műholdat beépítették az utolsó fokozatba. A műhold alakja kúp, amelyhez a rakétafokozat hengere kapcsolódik. Technikai hiba miatt nem tudta teljesíteni az előírt programot, nem tudott a meghatározott pályára állni. A Föld légkörébe érve megsemmisült, elégett.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Elődje:
Discoverer–3

Discoverer műholdak
1959–1962

Utódja:
Discoverer–5