Diplodocus hallorum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Diplodocus hallorum
Evolúciós időszak: késő jura 155–144 Ma
A Diplodocus hallorum rekonstrukciója
A Diplodocus hallorum rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Öregcsalád: Diplodocoidea
Család: Diplodocidae
Alcsalád: Diplodocinae
Nem: Diplodocus
Marsh, 1878
Faj: D. hallorum
Tudományos név
Diplodocus hallorum
(Gillette, 1991) Lucas et al., 2004
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Diplodocus hallorum témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Diplodocus hallorum témájú kategóriát.

A Diplodocus hallorum egy Sauropoda dinoszauruszfaj. Besorolását sok vita kísérte, eredetileg a Seismosaurus egyetlen fajaként írták le, Seismosaurus halli néven, amelyet Seismosaurus hallorumra változtattak, majd átsorolták a Diplodocus nembe.[1]

Leírása[szerkesztés]

Supersaurus vivianae – a Diplodocus hallorum egyik lehetséges szinonimája

Testtömege körülbelül 21–38,8 tonna,[2][3] hossza elérhette a 29–33,5 métert is.[4][3] Csípőmagassága 4,6 méter.[2] Egy-egy lábujján hosszú hegyes karom fejlődött ki, feltehetőleg védelem céljából. Ezt a védekezési módot minden bizonnyal a fiatal egyedek alkalmazták, amikor még nem rendelkeztek megfelelő testméretekkel a ragadozók elűzésére. Nyakát vízszintesen tartotta akár a Diplodocus longus. Ceruza alakú fogaival csak leharapta a növényi részeket, nem rágta meg. Az egészben lenyelt táplálékot gasztrolitok (gyomorkövek) őrölték meg. Legfőképpen tűlevelű növényeket fogyasztott. Eddig egyetlen példányát találták meg, de azokból arra lehet következtetni, hogy a Diplodocus hallorum hatalmas dinoszaurusz volt. Méretei ellenére ez a dinoszaurusz is könnyű testfelépítésű volt, teste aránylag rövid lábakra nehezedett, melyek közül az elülsők jóval rövidebbek voltak a hátsóknál. Nyaka hihetetlenül hosszú volt, vérnyomásának igen magasnak kellett lenni, hogy a vér az agyáig eljusson. Valószínűleg nyakát nem tudta túl magasra emelni, ezért az alacsonyabb növényeket fogyasztotta.

Felfedezés[szerkesztés]

Először Gillette készített róla leírást, Seismosaurus halli néven amely egy hiányos fosszília alapján készült. Ez azonban hibás volt nyelvtanilag, ezért George Olshevsky később megpróbálta kijavítani a nevet Seismosaurus hallorumra. 2006-ban egy részletes írás kifejtette, hogy a Seismosaurus hallorum a Diplodocus longus szinonímiája.[5] Egyes elméletek szerint a Diplodocus hallorum megegyezik a Supersaurusszal.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Reappraisal of Seismosaurus Archiválva 2019. október 8-i dátummal a Wayback Machine-ben˛
  2. a b Molina-Perez & Larramendi. Dinosaur Facts and Figures: The Sauropods and Other Sauropodomorphs. New Jersey: Princeton University Press, 257. o. (2020) 
  3. a b Carpenter, K. (2006). "Biggest of the big: a critical re-evaluation of the mega-sauropod Amphicoelias fragillimus." In Foster, J.R. and Lucas, S.G., eds., 2006, Paleontology and Geology of the Upper Jurassic Morrison Formation. New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin 36: 131–138.
  4. Paul, G.S., 2016, The Princeton Field Guide to Dinosaurs 2nd edition, Princeton University Press p. 212
  5. Lucas, S.G., Spielman, J.A., Rinehart, L.A., Heckert, A.B., Herne, M.C., Hunt, A.P., Foster, J.R., and Sullivan, R.M..szerk.: Foster, J.R., and Lucas, S.G.: Taxonomic status of Seismosaurus hallorum, a Late Jurassic sauropod dinosaur from New Mexico, Paleontology and Geology of the Upper Morrison Formation. New Mexico Museum of Natural History and Science (bulletin 36), 149–161. o.. ISSN 1524-4156 (2006) 
  6. Lovelace, David M., Hartman, Scott A.; and Wahl, William R. (2007). „Morphology of a specimen of Supersaurus (Dinosauria, Sauropoda) from the Morrison Formation of Wyoming, and a re-evaluation of diplodocid phylogeny”. Arquivos do Museu Nacional 65 (4), 527–544. o.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Seismosaurus című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]