Dinkák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dinkák
Teljes lélekszám
több mint 5 millió
Régiók
Dél-Szudán
Vallások
keresztény, iszlám, hagyományos törzsi vallások
Rokon népcsoportok
nuer és más nílusi népek
A Wikimédia Commons tartalmaz Dinkák témájú médiaállományokat.

A dinkák egy afrikai, nílusi népcsoport (nilóta), amely 15. és 19. század közötti törzsi vándorlás során érkezett Bahr el Ghazal (jelentése: gazellák tengere) folyó környékére, a Nílus völgyébe, Szudánba. Jellemzően agro-pasztorális életmódot folytatnak: szarvasmarhákat terelnek a folyó partokon a száraz évszakban, míg az év esős szakában jellemzően kölest (awuou) és egyéb magvakat termesztenek.

Lélekszámuk[szerkesztés]

Számuk több mint 5 millióra tehető, a 2008-as szudáni népszámlálás 4.5 millióra becsüli a dinka népességet, ez az akkori Szudán 18%. A 2011. január 9-én függetlenné vált Dél-Szudánban a dinka a legnagyobb etnikai csoport.

Nyelv, etnikai hovatartozás[szerkesztés]

Nyelvük a nilóta/nílusi nyelvcsaládba tartozik, akár csak az ugyancsak dél-szudáni nuer és luo.

Vallás, kultúra[szerkesztés]

A dinkák pásztorkodó, fél-nomád életmódja hatással van vallásos nézeteikre is. Monoteisták, egyetlen istenüket Nhialicnak nevezik. Hitük szerint akaratát úgy közli, hogy időlegesen megszállja néhány kiválasztott testét, és rajtuk keresztül kommunikál.

Kultúrájuk fontos része a felnőtté avatási szertartás, melynek keretében a homlokukat megjelölik egy éles tárggyal. Az eseményen új (második) nevet is kapnak, mely jellemzően egy szarvasmarha színt jelöl.


A szudáni polgárháborús konfliktus alapja is a vallás, az északi területek lakossága jellemzően muzulmán vallású, míg délen a lakosság jelentős része animista vagy keresztény.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dinka people című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]