Ting Zsu-csang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ding Ruchang szócikkből átirányítva)
Ding Ruchang
Ding Ruchang kínai admirális
Ding Ruchang kínai admirális
Született1836. november 18.
Kína, Anhuj tartomány
Meghalt1895. február 12. (58 évesen)
Kína, Santung tartomány
ÁllampolgárságaCsing-dinasztia
Nemzetisége kínai
Fegyvernem Beiyang Haditengerészet
Rendfokozatatengernagy
EgységeÉszaki-tengeri Flotta, Beiyang Haditengerészet
Csatáielső kínai–japán háború
Halál okamérgezés
A Wikimédia Commons tartalmaz Ding Ruchang témájú médiaállományokat.

Ding Ruchang (Kínai: 丁汝昌; pinjin: Dīng Rǔchāng; Wade–Giles: Ting Ju-ch'ang) (1836–1895) Csing-dinasztia korabeli katona, tengerész, a Csing-dinasztia uralmának végén tengernagy. Részt vett a Tajping-felkelésben és az első kínai–japán háborúban is.

Élete[szerkesztés]

Lujiang megyében született. Ifjúkorában részt vett a Tajping-felkelésben a lázadók oldalán, majd átállt a másik oldalra.

A kínai Haditengerészetben[szerkesztés]

Részt vett a haditengerészet építésében és Angliába ment, hogy a kínai flotta számára hadihajókat vegyen. Miután visszatért megkapta az Északi-tengeri flottilla parancsnokságát. 1888-ban kinevezik az Északi-tengeri Hadiflotta parancsnokává. Mikor kitört 1894-ben az első kínai–japán háború, Ruchang vezette Északi-tengeri Hadiflotta is részt vett az akciókban és fontos szerepet játszott azokban. Flottáját viszonyt a japánok csapdába csalták Dadonggou közelében szeptember 17-én. Ezt a csatát hívja az utókor a Sárga-tengeri csatának. A kínai oldalon a Ding Ruchang vezette erők két toronypáncélos, három nagy cirkáló, hat kis cirkáló és két torpedórombolóból álltak. Ellene a Japán Császári Haditengerészet állt fel Itó Szukejuki japán tengernagy parancsnoksága alatt. Az ellenséges flotta két partipáncélost, egy páncélos cirkálót, hét normál cirkálót és két torpedónaszádot számlált. Bár a tengernagyot segítették külföldi tanácsadók, a nagy hadihajók kezelésében járatlan kínai matrózok nem tudták megfelelően elvégezni a feladatukat és ezért a képzett japán tengerészek által irányított japán hadihajók súlyos vereséget mértek a Beiyang Haditengerészetre. A csatában a kínaiak 2 nagy és három kis cirkálót vesztettek el.

Ding admirális öngyilkos ltt, közvetlen a Weihaiwei csata után

A nagy csatában maga Ruchang admirális is súlyosan megsebesült. 1895-ben újra bekerítették a kínai flottát vízen és szárazföldön egyaránt és a Weihaiwei csatában a japán torpedónaszádok súlyos veszteségeket okoztak a kínaiaknak, köztük elsüllyedt a Beiyang zászlóshajó is, a Dingyuan. A japánok a csata után a flotta megadását és a hadihajók átadását követelték a tengernagytól. Ding tengernagy ezt megtagadta és az öngyilkosságba menekült, mikor a Liugong-szigeten lévő szobájában mérget ívott.

Források[szerkesztés]