Hawkins-guvat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Diaphorapteryx szócikkből átirányítva)
Hawkins-guvat
Természetvédelmi státusz
Kihalt
Kihalás ideje: 19. század vége
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Darualakúak (Gruiformes)
Család: Guvatfélék (Rallidae)
Nem: Diaphorapteryx
Faj: D. hawkinsi
Tudományos név
Diaphorapteryx hawkinsi
(Forbes, 1892)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hawkins-guvat témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hawkins-guvat témájú kategóriát.

A Hawkins-guvat (Diaphorapteryx hawkinsi) a madarak osztályának darualakúak (Gruiformes) rendjébe, a guvatfélék (Rallidae) családjába tartozó mára kihalt faj. A Diaphorapteryx nem egyetlen képviselője volt.

Elterjedése[szerkesztés]

A faj kizárólag az Új-Zélandhoz tartozó, attól 800 kilométerre keletre a Csendes-óceánban található Chatham-szigeteken volt őshonos.

Tudományos megismerése[szerkesztés]

A fajt 1892-ben írta le Henry Ogg Forbes skót természettudós csontmaradványok (köztük egy teljesen épen megmaradt csőr) alapján, melyet William Hawkins talált a Chatham-szigeten. A fajt az ő tiszteletére nevezte el. Mivel a madár maradványai eléggé különböztek a többi guvatfélétől, ezért egy külön nemet hoztak létre számára, melynek azóta is egyetlen képviselője.

Forbes felismerte a maradványok alapján, hogy a madár kifejezetten nagy testű faj volt, nagyjából 40 centiméter magas lehetett és becslések alapján súlya elérhette a 2 kilogrammot. További jellemző bélyegei voltak rövid lábai és röpképtelen életmódja. Feltehetően a szigeten honos rovarokkal táplálkozott az erdők talaján.

Kihalása[szerkesztés]

Leírása óta feltétezték, hogy a faj 300-450 évvel az európaiak megérkezése előtt kihalt a szigetekről. Úgy gondolták, hogy a szigeteken megtelepülő moriorik népe irtotta ki őket. A legtöbb csontmaradványt moriori konyhahulladékok között találták.

Csak a legutóbbi időkben bukkantak rá levéltári iratok között arra a levélre, melyet Sigvard Dannefaerd ornitológus küldött 1895-ben Lord Rothschildnak és amelyben egy nagy guvatféle madárról ír, mely a Chatham-szigetek erdeiben él. Ezek lapján arra lehet következtetni, hogy a faj egyedei egészen a 19. század végéig életben maradtak.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hawkins-Ralle című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]