Magyarországi Német Színház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Deutsche Bühne Ungarn szócikkből átirányítva)
Magyarországi Német Színház
Ország Magyarország
TelepülésSzekszárd
Elhelyezkedése
Magyarországi Német Színház (Szekszárd belvárosa)
Magyarországi Német Színház
Magyarországi Német Színház
Pozíció Szekszárd belvárosa térképén
é. sz. 46° 20′ 55″, k. h. 18° 42′ 04″Koordináták: é. sz. 46° 20′ 55″, k. h. 18° 42′ 04″
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyarországi Német Színház témájú médiaállományokat.
A Magyarországi Német Színház épületének restaurált homlokzata

A szekszárdi Magyarországi Német Színház (németül Deutsche Bühne Ungarn) Magyarország egyetlen állandó, német nyelvű színháza, egyúttal Tolna vármegye egyetlen kőszínháza. Elsődleges feladatai közé tartozik a német nyelv ápolása és közvetítése, a magyarországi németség kulturális értékeinek őrzése. Ebbéli minőségében a német kisebbség és a magyar lakosság kulturális kapcsolatát is erősíti. A németül nem tudó közönség számára a színházi élményt magyar nyelvű szinkrontolmácsolással teszi elérhetővé.

Az épület[szerkesztés]

Angyalka a bejárat fölött

A színház Szekszárdon, a Garay tér 4-ben, az egykori mozi újjáépített, szecessziós épületében működik.

Az egykori Világmozgó filmszínház épületét Uglár János tervezte és 1913-ra épült fel. A városban ez az épület képviseli a szecesszió osztrákos változatát.

A korabeli leírás szerint a megyeszékhely első állandó moziját pazarul rendezték be. Az épület az 1960-as években leégett, és a korábbinál sokkal szegényesebb kivitelben építették újjá. 1985-ben felújították, és filmmúzeumként kezdett működni, de 1986. május 7-én ismét leégett. A harmadik újjáépítés eredményeként helyreállították az eredeti homlokzatképet, de az épület többi része modern. Egyik szárnyában egy bankfiókot rendeztek be.

A főbejárat fölötti erkélyről 1999 óta egy webkamera közvetíti a Garay tér látképét az internetre.

Története[szerkesztés]

Az intézményt 1983-ban, Szekszárdi Német Színház néven alapította Tolna vármegye önkormányzata. Az első, német nyelvű színházi előadást 1984-ben tartották. 1985 januárjától a Babits Mihály Művelődési Ház kamaratermében játszottak Német Bemutató Színpad néven. 1994-ben költöztek mostani helyükre, a volt mozi újjáépített épületébe, ahol 1994. november 24-én tartották az első előadást.

2003-ban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata társulási szerződést kötött Tolna megye önkormányzatával, és 2004. január 1. óta közösen tartják fenn a színházat: a német önkormányzat egyetértési joggal vesz részt a költségvetés, a műsorpolitika és az intézmény vezetőjének meghatározásában, illetve kiválasztásában. A társulási megállapodás az intézmény nevét Magyarországi Német Színházzá változtatta.

A színház 2010-ben[szerkesztés]

Próba a színházban

A magyarországi németség szórványos elhelyezkedése miatt nemcsak Szekszárdon játszanak, hanem a legtöbb előadást elviszik a magyarországi németség legfontosabb központjaiba (Pécs, Veszprém, Mór, Sopron, Budapest). Így például a Schiller-év tiszteletére 2005 őszén összeállított műsorukat a Dunai Svábok Kulturális Alapítványának támogatásával az ország 18 településére juttatták el. Többször felléptek már Ausztriában és Németországban is. Állandó partnerkapcsolatot tartanak a bautzeni Német-Szorb Népszínházzal.

Az évente április 21. körül megrendezett „Valeria Koch Nap”-on a magyarországi németek jeles eseményeiről, személyiségeiről emlékeznek meg.

A színháznak 2010-ben 26 alkalmazottja van, közülük 7 színész. Állandó, főállású rendezőjük nincs, ezért különböző (német, magyar, román, francia, izraeli) vendégrendezőkkel dolgoznak.

A 2008/2009-es szezonban öt darabot mutattak be:

A további darabokat tartják még műsoron:

2010-ben a Magyar Dráma Nemzetközi Fesztiválján Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? című darabjával vettek részt.

2010. március 3-án mutatták be Café de Paris című darabjukat, amit Bernd von Bömches, a társulat egyik színésze állított színre slágerekből és kabaréjelenetekből.

2010. szeptember 23-án mutatták be Carlo Goldoni: Mirandolina című komédiáját, amit Britta Schreiber német rendező állított színre.

Társulat (2023/2024)[1][szerkesztés]

Igazgató[szerkesztés]

Színművészek[szerkesztés]

Vendégművészek[szerkesztés]

Zenészek[szerkesztés]

Repertoár (2023-2024)[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:Deutsche Bühne Ungarn (Garay Square, Szekszárd)
A Wikimédia Commons tartalmaz Magyarországi Német Színház témájú médiaállományokat.