Desmatosuchus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Desmatosuchus
Evolúciós időszak: Nori
A Desmatosuchus haplocerus rekonstrukciója
A Desmatosuchus haplocerus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájúak (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha
Csoport: Crurotarsi
Rend: Aetosauria
Család: Stagonolepididae
Alcsalád: Desmatosuchinae
Nem: Desmatosuchus
Case, 1920
Fajok
  • Desmatosuchus haplocerus
  • Desmatosuchus spurensis (típus)
  • Desmatosuchus smalli[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Desmatosuchus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Desmatosuchus témájú kategóriát.

A Desmatosuchus (jelentése 'láncszem krokodil') a hüllők (Reptilia) osztályának az Aetosauria rendjébe, ezen belül a Stagonolepididae családjába tartozó nem. A D. smalli leletei nori korú homokkőből kerültek elő. A genust Edward Drinker Cope fedezte fel 1892-ben, és leletének az Episcoposaurus haplocerus nevet adta. E faj ma Desmatosuchus haplocerus néven a genus típuspéldánya.

Anatómia[szerkesztés]

méteres hosszával[2] és 1,5 méteres magasságával az aetosaurusok egyik legnagyobb képviselője volt. A késő triász idején élt, a mai Texas állam területén.

A Desmatosuchus a rokonaihoz hasonlóan páncélozott testtel és disznószerű fejjel rendelkezett. Pofája ásó alakú volt. Gyenge fogai arra utalnak, hogy csak zsenge növényekkel táplálkozott. Mint sok más rokonának, a Desmatosuchusnak is erős csontlemezek borították a hátát, a farkát és hasának egyes részeit. Eltérően a legtöbb aetosauriától, a hátoldalán két sor tüskét viselt. A vállán levő legnagyobb tüskék 45 centiméter hosszúak voltak. Ezek valószínűleg nagyobb védelmet nyújtottak a ragadozókkal szemben.[2]

Osztályozás[szerkesztés]

Jelenleg két faja számít érvényesnek: a D. spurensis, a típusfaj és a D. smalli..[1][3] A Desmatosuchus chamaensis egy 2007-ben készült elemzés alapján egy másik nemhez tartozik,[4] de vita van afelől, hogy az új nemet Heliocanthusnak vagy Rioarribasuchusnak nevezzék el.[5]

Rokon nemek[szerkesztés]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

A Desmatosuchus látható a Dinoszauruszok, az ősvilág urai (When Dinosaurs Roamed America) című dokumentumfilmben, melyben elkerget egy bosszantó Coelophysist és egy zsákmányt kereső Rutiodont.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Parker, W.G. (2005). „A new species of the Late Triassic aetosaur Desmatosuchus (Archosauria:Pseudosuchia)”. Compte Rendus Palevol 4 (4), 327–340. o.  
  2. a b szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 96. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 
  3. Parker, W.G. (2008). „Description of new material of the aetosaur Desmatosuchus spurensis (Archosauria: Suchia) from the Chinle Formation of Arizona and a revision of the genus Desmatosuchus”. PaleoBios 28 (1), 1–40. o.  
  4. Parker, W.G. (2007). „Reassessment of the aetosaur “Desmatosuchus” chamaensis with a reanalysis of the phylogeny of the Aetosauria (Archosauria: Pseudosuchia)”. Journal of Systematic Palaeontology 5 (1), 41–68. o.  
  5. Darren Naish's Blog. [2008. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 30.)
  6. Paleodb. [2012. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 25.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Desmatosuchus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.