Delphinus (állatnem)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Delphinus (nem) szócikkből átirányítva)
Delphinus
Közönséges delfin (Delphinus delphis)
Közönséges delfin (Delphinus delphis)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Delphininae
Nem: Delphinus
Linnaeus, 1758
Szinonimák
  • Eudelphinus Van Beneden & Gervais, 1880
  • Rhinodelphis Wagner, 1846
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Delphinus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Delphinus témájú kategóriát.

A Delphinus az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó nem.

Családjának a típusneme.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi 2 élő faj és 1 fosszilis faj tartozik:

Az 1990-es évek közepéig a rendszertannal foglalkozó tudósok csak egy fajt fogadtak el a Delphinus nemen belül, a Delphinus delphis-t. A mai tudósok már két fajt tartanak számon, a közönséges delfint (Delphinus delphis) és a fokföldi delfint (Delphinus capensis), korábban egyes vizsgálatok egy harmadik fajt is mutattak, az arábiai delfint (Delphinus tropicalis), amelynek igen hosszú a „csőre” és az Indiai-óceánban, valamint a Vörös-tengerben él; azonban manapság már tudjuk, hogy az „arábiai delfin” nem egyéb mint egy regionális változata a fokföldi delfinnek. A Delphinus nembe tartozó állatok, még ugyanabban a fajban levők is, nagy méret, alak és szín változatosságot mutatnak.

Habár a közönséges delfin nevében benne van a „közönséges” szó, nem ez a delfinfaj a legismertebb, hanem a palackorrú delfin (Tursiops truncatus), amelyet a leggyakrabban tartanak a delfináriumokban és szereplője a „Flipper” című TV-filmsorozatnak. [1]

Viselkedésük[szerkesztés]

A Delphinus-fajok általában 10-50 fős rajokban járnak, de gyakran több raj összeáll és így 100-2000 fős csoportok is létre jöhetnek. A csoportban az állatok nagyon aktívak, gyakran ki - ki szöknek a vízből vagy farkukkal csapják a víz felszínét. A Delphinus-fajok a leggyorsabb cetek közé tartoznak, csúcssebességük meghaladhatja a 40 km/h is.[2]

E nem fajai egyéb cetfajokkal is társulnak, amikor halrajokra vadásznak, például a sárgaúszójú tonhalra (Thunnus albacares). A Csendes-óceán keleti részén a Globicephala-fajokkal utaznak együtt. A tudósok gyanítják, hogy ezek a delfinfélék, épp úgy ahogy kihasználják, a nagy hajók orrvizét, a nagyobb cetfélék orrvizét is hasonlóan kihasználják.

A vemhesség 11 hónapig tart. A kis delfin az anyjával marad 1-3 évig. Az ivarérettséget 5 évesen érik el, és 20-25 évig élnek. De ezek az adatok nem mindegyik állományban egyformák.

Védelmük[szerkesztés]

A Delphinus-fajokat számos emberi tevékenység fenyegeti. Egyes delfin állományokban fémmérgezést figyeltek meg.[3][4] Peru partjainál ezeket az állatokat emberi fogyasztásra vagy cápa csalinak vadásszák. A Föld legnagyobb részén nem vadásznak rájuk akarattal. Évente több ezer delfin belegabalyodik a halászhálókba. Az 1960-as évekig a Földközi-tenger nyugati részén sok Delphinus élt, de azóta számuk erősen megcsappant; valószínű az egyre nagyobb emberi tevékenység miatt. Habár a tengereket mérgezik és a delfinek a halászhálókba gabalyodnak, a Delphinus-fajok az elterjedési területeiken még elég gyakoriak. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint a közönséges delfin nem fenyegetett, míg a fokföldi delfin Adathiányos.[5][6]

Fogságban[szerkesztés]

E fajokat nemigen tartják fogságban. Kalifornia partjainál legalább három esetben mentettek meg partra sodort delfineket. A megmentett delfineket a San Diegó-i SeaWorld tengeri akváriumba (szórakoztatóparkba) vitték, ahol az állatok felépültek, de az óceánba már nem vitték vissza, hanem ugyanabba a medencébe tették őket, amelyben a palackorrú delfinek voltak. Az egyik hím közönséges delfin megtermékenyített 4 fokföldi delfin nőstényt, így négy hibrid delfin született a parkban.[7] A két életben maradt hibridből az egyiket megtartotta a SeaWorld, a másikat átadták a floridai Discovery Cove akváriumnak. A SeaWorldnál a hibrid állat palackorrú delfinekkel és Globicephala-fajokkal tartott előadásokat.

A SeaWorld-i Delphinus-okon kívül, a világon még legalább 90 állatot fogtak ki és tartanak fogságban. A vadonból kifogott állatok tartása igen nehéz.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. American Cetacean Society - Bottlenose Dolphin. [2008. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 31.)
  2. a b The Common Dolphin. [2008. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 3.)
  3. Lavery, T. J., Kemper, C., Sanderson, K., Schultz, C. G., Coyle, P., Mitchell, J. G., Seuront, L. (2008). "Heavy metal toxicity of kidney and bone tissues in South Australian bottlenose dolphins (Tursiops aduncus)". Marine Environmental Research 67: 1. doi:10.1016/j.marenvres.2008.09.005
  4. Lavery, T.J., Butterfield, N., Kemper, C.M., Reid, R.J., and Sanderson, K. 2008. Metals and selenium in the liver and bone of three dolphin species from South Australia, 1988 - 2004. Science of the Total Environment, 390: 77 - 85.
  5. Hammond, P.S., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K., Karczmarski, L., Kasuya, T., Perrin, W.F., Scott, M.D., Wang, J.Y., Wells, R.S. & Wilson, B. (2008). Delphinus delphis. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 7 October 2008.
  6. Hammond, P.S., Bearzi, G., Bjørge, A., Forney, K., Karczmarski, L., Kasuya, T., Perrin, W.F., Scott, M.D., Wang, J.Y., Wells, R.S. & Wilson, B. (2008). Delphinus capensis. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 7 October 2008.
  7. Zornetzer H.R.; Duffield D.A. (2003. október 1.). „Captive-born bottlenose dolphin × common dolphin (Tursiops truncatus × Delphinus capensis) intergeneric hybrids”. Canadian Journal of Zoology 81 (10), 1755–1762. o, Kiadó: NRC Research Press. DOI:10.1139/z03-150.  

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Common dolphin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]