Debreceni Virágkarnevál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Debreceni virágkarnevál szócikkből átirányítva)
Debreceni Virágkarnevál
HelyszínDebrecen, Magyarország
Aktív évek1966–
Dátumaugusztus 20.
A Debreceni Virágkarnevál weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Debreceni Virágkarnevál témájú médiaállományokat.

A Debreceni Virágkarnevál hazánk egyik legnagyobb és egyben legnépszerűbb kulturális rendezvénye, amely 2016-ban ünnepelte 50. születésnapját. A rendezvény központi eleme az augusztus 20-i karneváli felvonulás, amin a több százezer szál élő virág felhasználásával készített, közel 5 méter magas és 12 méter hosszú virágkompozíciók hazai és külföldi táncosok, hagyományőrző csoportok kíséretében végig haladnak Debrecen utcáin. Mára azonban a debreceni Virágkarnevál Karneváli Hétté nőtte ki magát, amikor a város számos pontján várják a városba látogatókat különböző gyerekprogramok, koncertek, színházi előadások.

A „Virágkarnevál” a város legnépszerűbb turisztikai rendezvénye, amely államalapító Szent István király szentté avatásának napjához és az új kenyér ünnepéhez, augusztus 20-ához kötődik. A megelőző héten nagyjából félmillióan érkeznek a kétszázezer állandó lakosú városba. Az eredetileg egy napos rendezvény már egy teljes "karneváli hétté" nőtte ki magát, különböző programokkal, koncertekkel. Ezt a programsorozatot koronázzák meg az augusztus 20-án felvonuló virágkocsik. Az Európában egyedülállónak számító karnevál minden évben ígéretes esemény, amelynek hírneve évről évre nő. A rendezvények kapcsolódnak a környékben lévő települések szokásos ünnepléseihez, és más nevezetes rendezvényekhez (pl.: a Hortobágyi hídivásárhoz).

Kezdetek[szerkesztés]

Egyes kutatások szerint már 1905-ben volt egy látványos virágkorzó a város főutcáján, amit azért rendeztek, hogy a bevételből mentőkocsikat szerezzenek be. Előkerült egy 1900-as fénykép is, ami virágokkal feldíszített kerékpárt örökített meg. 1966 óta néhány kihagyással minden év augusztus 20-án rendezik meg. Kezdetben még csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a virágkocsikat. Pár év múlva jelentek meg a külföldi csoportok, először a szocialista országokból, a rendszerváltás után pedig a világ minden tájáról. A rendezvény fokozatosan egyre több látogatót vonzott Debrecenbe. Debrecen testvérvárosai állandó résztvevői a felvonulásnak.

Mára Magyarország egyik legismertebb rendezvényévé nőtte ki magát, a nézőközönség elismerése mellett számos rangos szakmai minősítést is magáénak tudhat, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének kiváló minősítését is elnyerte. A Karnevál ideje alatt általában megduplázódik Debrecen város lakossága.

Előkészületek[szerkesztés]

A karneválra már hónapokkal előbb készülnek, a kocsik díszítése pedig 2-3 héttel a rendezvény előtt elkezdődik. Hagyományosan különböző vállalkozások, cégek díszítik a kb. 15-16 kocsit, amelyekhez 3 millió szál virágot is felhasználnak.

Az első években a díszítéshez kizárólag élő virágokat használtak. Az utóbbi években megnőtt a száraz virágok felhasználása, de így is egy-egy kocsi díszítéséhez 150-250 ezer szál élő virágot használnak fel a témának megfelelően.

A virágkocsik felkészítése[szerkesztés]

A virágkocsikat száraz virágok tízezreiből építik fel, melyek mindig egy témát ölelnek fel. Minden kompozíciót egy-egy speciális, erre a célra készített teherautó szállít, melyre először a téma vázát készítik el vasvázra dolgozott fából, hungarocellből és más segédanyagokból, majd ezekre erősítik a száraz és élő virágokat. Természetesen úgy, hogy a teherautóból csak a kerék látszik ki. Sokszor még az sem. A faragás és a lakatosmunka kezdeti lépései után - két héttel a virágkarnevál előtt - elkezdik feltűzni a száraz virágokat. Ez azonban már 30-40 emberes feladat. Végül a vágott virágokra kerítenek sort, amelyeknek a frissessége csak úgy garantált, ha közvetlenül a felvonulás előtt, azaz 19-én éjszaka tűzik fel őket. A kocsiknak augusztus 20-án reggel 6 órakor már teljes pompájukban kell díszelegniük! Minden évben hagyományosan a Szent Korona a nyitókocsi, a további kompozíciókban mindig látható valamilyen mesebeli téma (pl. részlet a János vitézből), általában valamilyen aktuális témát jelenítenek meg. (Lásd a fényképeket.)

A karneváli felvonulás[szerkesztés]

A hagyományos felvonulás reggel hét órakor indul a kerékpárosok felvonulásával a Piac utca, Szent Anna utca kereszteződésétől. A város fő utcáján, a Piac utcán át,[1] a Nagytemplom előtt egészen a Nagyerdei körútig vonul a virágokkal szépen feldíszített kocsisor. Közöttük a meghívott városi, testvérvárosi együttesek mutatják be tudásuk javát. Hazai és külföldi előadók, táncosok és zenekarok, zászlódobálók és mazsorettek kíséretében végigvonulva a városon, a Megyeházától egészen a Debreceni Egyetemig. A délelőtti felvonulás után az érdeklődők 13 órától a Nagyerdei Stadion mellett közelről is megcsodálhatják a virágkompozíciókat. A korábbi években a Stadionban is körbevonultak az itt jelenlévő közel húszezres nagyközönség előtt, de a Stadion felújítása óta (2014) ide már nem érkezik meg a menet. 2014 óta az est zárásaként a megújult Nagyerdei Stadionban egy különleges, látványos arénashow várja a közönséget sztárfellépőkkel és több ezer táncossal. A zsűri itt osztja ki a Virágkarnevál végén a díjakat a legötletesebb kompozícióknak. A Karneváléj című arénashow-t követően a Virágkarnevált tűzijáték és hajnalig tartó utcabál zárja az Egyetem téren.

A karneváli menet útvonala[szerkesztés]

A Megyeházától indul a menet, végighalad a Piac utcán, a Nagytemplomnál balra fordul a Hatvan utcára, majd a Kölcsey Központhoz érkezik a menet, ahonnan továbbhaladnak a virágkocsik a Bethlen utcán, aztán az Egyetem sugárúton.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A villamos útvonala mentén, az utcán felépített lelátók között

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]