Debreceni nemzetközi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Debrecen Airport (Debreceni nemzetközi repülőtér)
IATA: DEB  ICAO: LHDC
Adatok
Elhelyezkedés Debrecen
 Magyarország
Megnyitás 1930
Üzemeltető AIRPORT Debrecen Kft.
Utasforgalom 130 000 fő (2013)[1]
Gépmozgás 165 (2008, teherforgalom nélkül)[2]
Futópályák
Irány Hosszúság Burkolat
05R/23L[3] 2500 m beton
05L/23R 2500 m beton (üzemen kívül)
05/23 1000 m
Elhelyezkedése
Debrecen Airport (Magyarország)
Debrecen Airport
Debrecen Airport
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 29′ 20″, k. h. 21° 36′ 55″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 20″, k. h. 21° 36′ 55″

A Debrecen nemzetközi repülőtér (IATA: DEB; ICAO: LHDC) Kelet-Magyarország legfontosabb és egyben legnagyobb forgalmú repülőtere, Magyarország öt nemzetközi repülőterének egyike; a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér után a második legforgalmasabb. 2001 óta a nemzetközi utazóközönség előtt is nyitott légikikötő. A város központjától 7 km-re, a Nagyállomástól (Debreceni főpályaudvar) 5 km-re délre található.

További adatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Debreceni nemzetközi repülőtér (Debrecen)
Debreceni repülőtér
Debreceni repülőtér
A repülőtér Debrecen térképén
 • Magasság: 109 m (358 láb)
 • Hívójel: Debrecen Info
 • Frekvencia: 125,9 MHz

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A debreceni repülőtér története a 20. század elejére nyúlik vissza. Az első hivatalos repülőjárat egy postai küldeményeket szállító repülőgép volt 1930-ban. Ettől kezdve a belföldi légiforgalom jelentősnek nevezhető, rendszeres járatok üzemeltek Debrecenből Budapestre és Magyarország nagyobb városaiba. Ezzel egyidőben sportcélokra is használták, majd katonai repülőtérré lett, az alföldi repülőgépes kiképzés fontos csomópontjaként. A második világháború során a magyar bombázó repülőgépek bázisaként üzemelt. 19461968 között a Ferihegyi repülőtér kitérő repülőtereként fontos szerepet töltött be. A háborút követően magyar, majd 1951-től szovjet repülőcsapatok állomásoztak itt. A szovjetek először Il–28, majd Jak–28, végül Szu–24-es bombázókat állomásoztattak a cívis város repterén, sőt ez utóbbiak 1987 júliusi kivonása után egy MiG–27D gépekkel felszerelt vadászbombázó ezred is települt itt.[4] Ezek mellett később helikopteres alakulat, és egyéb kiszolgálóegységek is voltak itt. A rendszerváltást követően, 1990 májusában a szovjetek végül elhagyták a repülőteret, és visszaadták a magyar államnak. A sportrepülés újbóli beindításával a repülőtér újjáéledt, majd a nemzetközi polgári repülés is újraindulhatott.[5]

Debrecen városa felismerte a repülőtérben rejlő gazdasági lehetőségeket, és már 1994-ben megfogalmazta koncepció szintjén, hogy a repülőteret fejleszteni kell. A reptér átfogó fejlesztése 2001-ben indult meg, amikor a Debreceni Vagyonkezelő Vállalat megvásárolta a repülőteret üzemeltető Airport-Debrecen KFT-t, így 2001. május 29-én nyilvános, nem kereskedelmi, a nemzetközi forgalom számára megnyitott légikikötővé válhatott.

A fejlesztési program alapját a bajor ASTA cég és magyar szakemberek közreműködésével készítették el, a fejlesztési tervet az illetékes minisztérium is elfogadta. A fejlesztési program keretében a vidéki repülőterek közül elsőként Debrecenben épült ki az ISO 9001:2001 környezetközpontú-minőségirányítási rendszer, és ezzel 2002. december 29-én nyilvános, kereskedelmi, a nemzetközi forgalom számára megnyitott repülőtérré vált.

Debrecen városa 2007-ig 4,7 milliárd forintot fordított a repülőtér megvásárlására, üzemeltetésére és folyamatos fejlesztésére. Ennek eredményeképpen 2004. április 22-én nemzetközi légi határátkelőhelyet létesítettek és vámúttá nyilvánították, ezzel a repülőtér hatósági szinten egyenrangúvá vált Budapest Ferihegy Airport nemzetközi repülőtérrel.

2007. augusztus 24-én Debrecen város polgármestere, Kósa Lajos bejelentette a repülőtér értékesítésének szándékát.[6][7] 2011. A repteret a magántulajdonban levő Xanga Group vette át.

Az utasforgalom a következőképpen alakult:

Infrastruktúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelentős beruházásokkal létrejött egy, az Európai Unió normáinak megfelelő, rendszeres járatok fogadására alkalmas repülőtéri alapinfrastruktúra:

 • Korszerű navigációs berendezés modern fénytechnikával (ILS leszállító rendszer)
 • Futópálya, forgalmi előtér, guruló utak festése és gurulóút ívek szélesítése
 • Vízhálózat kapacitás bővítése: tűzivíz-tározó kiépítése vízkivételi művel
 • Parkoló építése (I. ütem elkészült: 380 személygépkocsi és 16 autóbusz számára ingyenes parkolóhely)
 • Nemzetközi biztonsági előírásoknak megfelelő fegyveres őrzésvédelem és járőrözés
 • Fogadóépület átalakításával és fejlesztésével megfelelő utasáramlási folyamat kialakítása (Utasforgalmi terminál mérete: 3500 m²)
 • Korszerű nemzetközi számítógépes utas és poggyászkezelési rendszer kiépítése
 • 100%-os átvilágítást biztosító csomagröntgenek beszerzése
 • Korszerű katasztrófavédelmi szint elérése
 • Tűzoltó járművek beszerzése (7-es kategória)
 • Jégtelenítő jármű és egyéb téli üzemeltetést biztosító berendezések megvásárlása

A repülőtér területén folyamatos orvosi és légi mentőszolgálat működik. A kifutópálya melletti füves terület jelentős sportcélú forgalommal rendelkezik.

Megközelítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Autóval: kizárólag a Mikepércsi út (47-es főút) felől.
 • Taxival: a repülőtérre érkező utasok fix tarifával juthatnak el úticéljukhoz a városon belül. Ennek áráról a taxitársaságok információs pultjainál, a társaságok telefonos ügyfélszolgálatán vagy a parkolóban a taxik vezetőinél érdeklődhetnek.
 • Autóbusszal: 2012. június 18-tól a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) repülőtéri autóbuszjáratot üzemeltet a Debreceni Egyetem és a repülőtér között, érintve a város frekventált pontjait (Hotel Divinus, Főnix Csarnok, Hotel Lycium, belváros, vasútállomás). A járat 500 forintos jegy váltásával vehető igénybe, arra a helyi közlekedési társaság jegyei és bérletei nem érvényesek. Az autóbusz a Wizzair rendszeres repülőjáratok érkezéséhez és indulásához igazodik.[1]
 • Vonattal: a vasútállomástól reptéri autóbusszal vagy taxival.

A repülőtér mellett található a Debrecen-Nagykereki MÁV vasúti mellékvonal, ahonnan 250 méter vasúti pálya megépítésével közvetlen kötöttpályás kapcsolat lenne létesíthető Debrecen belvárosa és a repülőtér között. Erre valószínűleg sor fog kerülni, ha az utasszám a terveknek megfelelően alakul.

Úticélok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elmúlt évek nyári időszakaiban számos tengerparti üdülőhely volt elérhető az utazási irodák által charter járatokkal. A 2012-es menetrendben a következő úticélok érhetők el a Wizzair járatai mellett:

Légitársaság Úticél(ok)
Bulgarian Air Charter Burgasz
Germania Berlin-Tegel, Drezda/Lipcse
Syphax Airlines Monastir
Tailwind Antalya
Tatarstan Airlines Moszkva-Domogyedovo
Travel Service Hurgada, Palma De Mallorca
Wizzair Eindhoven, London-Luton

2012. június 18-tól a Wizz Air heti három alkalommal hétfői, szerdai és pénteki napokon, szeptembertől pedig keddi, csütörtöki és vasárnapi napokon menetrendszerű járatot közlekedtet a London-Lutoni repülőtérre. Ezen az útvonalon a nagy utasforgalomra való tekintettel 2013. áprilisától heti háromról heti ötre növelik a járatok számát. [13] A Wizz Air 2012. december 15-én elindította járatát a hollandiai Eindhovenbe hetente kétszer, kedden és szombaton, míg a milánói Malpensa repülőtérre december 16-án, szerdánként és vasárnaponként,[14] viszont ez a járat az alacsony kihasználtság miatt 2013. április 23-tól megszűnt, helyette új járat indul hetente kétszer a németországi Dortmundba. Korábban a Malév is fontolóra vette menetrendszerű járatok indítását,[15] azonban 2012. február 3-i üzemképtelenné válása miatt a diszkont légitársaságok töltik be ezt a piaci szegmenst is. A Tatarstan légitársaság Boeing 737-400-as típusú, 150 férőhelyes repülőgéppel üzemelő járata kéthetente, eltérő napokon közlekedik majd a moszkvai Domogyedovói nemzetközi repülőtér és a Debreceni Repülőtér között. Az első gép augusztus 9-én, 10.30 órakor landol Debrecenben. A járat indítása óta a légitársaság Airbus A319-es gépei is megfordultak menetrendszerűen Debrecenben.

További rendszeres járatok indítása, és lehetséges úticélok feltérképezése fokozott tempóban indult el 2012 elején. A Wizz Air eindhoveni, londoni és milánói járata mellett realitássá vált egy müncheni és egy kínai menetrend szerinti járat is. A Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József bejelentette: nem kizárt, hogy a Debreceni repülőtéren bázist nyissanak.[16]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. ^ a b Százötvenezer utast várnak (magyar nyelven). Hajdú Online, 2014. január 14. (Hozzáférés: 2014. január 14.)
 2. ^ a b c Vége a nyári szezonnak a debreceni repülőtéren (magyar nyelven). Debreceni nemzetközi repülőtér. (Hozzáférés: 2010. július 27.)
 3. Debrecen, HungaryAirport.hu (letöltve: 2007. szeptember 2.)
 4. Vándor Károly: Légierő társbérletben, avagy a szovjet légierő és légvédelem története Magyarországon és Ausztriában (2009)
 5. A Debreceni repülőtér honlapja, www.airportdebrecen.hu
 6. Magyar Online, www.mon.hu
 7. Debrecen eladja a repterét www.nol.hu
 8. ^ a b Városfejlesztési koncepció (magyar nyelven). debrecen.hu. (Hozzáférés: 2008. szeptember 25.)
 9. Fejlesztések a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren (magyar nyelven). Debreceni nemzetközi repülőtér. (Hozzáférés: 2010. július 27.)
 10. Iván Aurél: A teherszállítást fejlesztenék (magyar nyelven). Dehir, 2010. július 22. (Hozzáférés: 2010. november 2.)
 11. ^ a b Jelentősen nőtt a Debreceni Repülőtér utasforgalma 2012-ben (magyar nyelven). Debrecen Airport, 2012. december 7. (Hozzáférés: 2014. január 14.)
 12. ^ a b 130 ezer utassal döntött rekordot tavaly a debreceni repülőtér (magyar nyelven). Debrecen Airport, 2014. január 8. (Hozzáférés: 2013. január 14.)
 13. http://www.dehir.hu/debrecen/juniusban-indul-az-elso-wizz-air-gep-debrecenbol-londonba/2012/02/13/
 14. http://www.dehir.hu/debrecen/eindhovenbe-es-milanoba-is-indit-jaratokat-a-wizz-air-debrecenbol/2012/04/23/
 15. dehir.hu (2011-05-09)
 16. dehir.hu (2012-02-24)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]