Deák Ferenc tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A tér az Andrássy út felé tekintve

A Deák Ferenc tér Budapest belvárosának egyik központi tere, egyúttal a város jelentős közlekedési csomópontja. Itt találkozik a három jelenlegi metróvonal, a felszínen pedig a Károly körút, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Király utca, a Deák Ferenc utca és a Harmincad utca. A 47-es, 48-as, 49-es villamos, és a 16-os busz végállomása található itt. A tér legnagyobb része az V. kerülethez tartozik, de a Deák Ferenc tér 6. számú ház a VI. kerület része.

Fekvése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pontosan itt van!
A Deák Ferenc tér elhelyezkedése Budapesten

Határai: Bajcsy-Zsilinszky út, Erzsébet tér, Deák Ferenc utca, Sütő utca, Bárczy István utca, Király utca, Anker köz.

Elnevezései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A teret a 19. század elején alakították ki, így a terület elnevezése a század legelején még Landstrasse volt. A teret 1819-es térképeken Kohlplatzként említik, de nevezték Kohlmarktnak, Káposztás piacnak, Szén piacnak és Szén térnek is. Az 1830-as években Judenmarkt (Zsidó piac) vagy Judenplatz (Zsidó tér).

A közterületek gyakori elnevezési szokásai szerint, a téren korábban állt egyik ház homlokzatát díszítő két török szobor után a Török tér elnevezés is gyakorlatban volt.

A téren álló evangélikus templom után a (Vordere) Evangelische Kirche Platz (Evangélikus templom (előtti) tér) elnevezést is használták.

1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ezt a nevet azóta is viseli.

Főbb épületei, látnivalói[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Közlekedése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 47-es, 48-as és 49-es villamos végállomása. Jelenleg az UV típus helyett már Ganz ICS villamosok közlekednek. Háttérben az evangélikus templom.

A tér a főváros tömegközlekedése szempontjából nagyon jelentős. Megállója van a téren az 1896-ban épült M1-es metrónak, az 1970-ben átadott M2-es és az 1976 óta közlekedő M3-as metrónak, így a város földalatti vasúthálózatának legjelentősebb csomópontja. A vonalak állomásait a Deák téri átszálló komplexum köti össze. Az metróállomás beltéri felületét betűcsempék borítják, portugál versrészletek magyar fordításával és magyar versrészletek portugál fordításával (Petőfi Sándor három, Ady Endre és József Attila egy-egy költeményének, valamint Fernando Pessoa és Luís de Camões két-két és Cesário Verde egy művének részleteivel).[1]

A felszíni közösségi közlekedésben is jelentős szerepe van a térnek. Itt van a belvárosi megállója a 9-es a 105-ös és a végállomása a budai Várba közlekedő 16-os autóbusznak. 1896 óta villamosok is közlekednek a téren, a 47-es, 48-as és 49-es villamos végállomása található itt.

A tér nagy része a belvárosi sétálóövezet része, a teret határoló utakon (elsősorban a Kiskörúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton) azonban jelentős autóforgalom van.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Budapest teljes utcanévlexikona (Sprinter Kiadó, 2003)
  1. A Deák téri betűcsempék titka (Retrólegends.blog.hu, 2013. június 2.), A Deák téri betűcsempék megfejtése (MEK.hu, 2009. január 6.)
Budapest M1 Metro.svg Az M1-es metróvonal állomásai
Előző
Vörösmarty tér
Aktuális állomás

Deák Ferenc tér

Következő
Bajcsy-Zsilinszky út
Budapest M2 Metro.svg Az M2-es metróvonal állomásai
Előző
Astoria
Aktuális állomás

Deák Ferenc tér

Következő
Kossuth Lajos tér
Budapest M3 Metro.svg Az M3-as metróvonal állomásai
Előző
Ferenciek tere
Aktuális állomás

Deák Ferenc tér

Következő
Arany János utca