David Forde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Forde
Személyes adatok
Teljes névDavid Forde
Születési dátum1979december 20. (44 éves)
Születési helyGalway, Írország
Állampolgárságír
Magasság188 cm
Posztkapus
Klubadatok
Jelenlegi klubjaMillwall
Mezszám1
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
1999–2001Írország Galway United38(0)
2001–2002Wales Barry Town16(0)
2002–2004Anglia West Ham United0(0)
2003 Írország Derry City4(0)
2003– Anglia Barnet7(0)
2004Írország Galway United22(0)
2005–2006Írország Derry City63(0)
2006–2008Anglia Cardiff City7(0)
2007 Anglia Luton Town5(0)
2008 Anglia Bournemouth11(0)
2008–Anglia Millwall171(0)
Válogatottság2
2011–Írország Írország2(0)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák. Utolsó elszámolt mérkőzés dátuma:
2012. június 29.
2 Utolsó elszámolt válogatott mérkőzés dátuma:
2012. június 29.
A Wikimédia Commons tartalmaz David Forde témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

David Forde (Galway, Írország, 1979. december 20. –) ír labdarúgó, aki jelenleg a Millwallban játszik kapusként. Az ír válogatott tagjaként ott volt a 2012-es Európa-bajnokságon.

Pályafutása[szerkesztés]

Kezdeti évek[szerkesztés]

Forde 1999-ben kezdte meg profi karrierjét szülővárosa csapatánál, a Galway Unitednél. 1999. szeptember 3-án debütált az első csapatnál. Jó teljesítményének köszönhetően fel figyelt rá a walesi Barry Town, majd 2001-ben le is igazolta. 2002 februárjában a Portsmouth ajánlatát elutasítva 75 ezer fontért a West Ham Unitedhez szerződött. A Barry Town akkori menedzsere, Kenny Brown ajánlotta őt a londoniak figyelmébe. Brown korábban maga is játszott a West Hamben.

A Kalapácsosoknál Forde-nak az angol válogatott akkori első számú kapusával, David Jamesszel kellett volna megküzdenie a csapatba kerülését. Reményei véglegesen Raimond van der Gouw leigazolásával szálltak el. 2003-ban a Derry Cityben és a Barnetben is megfordult. 2004-ben végleg elhagyta a West Hamet, visszament nevelőegyesületéhez, a Galway Unitedhez. Ezután a Derry Cityhez került, ahol korábban járt már kölcsönben. Két szezont töltött ott, ezalatt két bajnoki ezüstérmet és egy kupát nyert.

Cardiff City[szerkesztés]

2006. december 5-én az angol másodosztályban szereplő Cardiff City ingyen leigazolta, miután lejárt a szerződése a Derry Citynél. Miután aláírta két évre szóló kontraktusát úgy fogalmazott, hogy egy álma vált valóra azzal, hogy visszatérhetett Walesbe. Neil Alexanderrel kellett megküzdenie a csapatba kerülésért. Remélte, ha sikerül Alexander elé kerülnie a ranglétrán, az ír válogatottba is meghívják. A 2006/07-es szezon végén kapott némi játéklehetőséget, miután Neil Alexandert a szerződésével kapcsolatos viták miatt száműzték az első csapattól.

Alexander az idény végén távozott is a Cardifftól, Forde mellett Michael Oakes és Ross Turnbull is szerette volna megszerezni az egyes számú mezt. Forde azonban nem kapott lehetőséget a bizonyításra a következő idény elején, 2007 augusztusában egy hónapra kölcsönadták a Luton Townnak. Ott öt bajnokin és egy Ligakupa-mérkőzésen kapott lehetőséget. Visszatérése után Cardiffban Michael Oakes, Ross Turnbull, Kasper Schmeichel és Peter Enckelman is előtte volt a rangsorban, így esélye sem volt játszani.

2008. január 22-én szerette volna kölcsönvenni a Bournemouth, de a csapat pénzügyi gondjai miatt a transzfer meghiúsult. Néhány nappal később a skót Dundee United is megpróbálta kölcsönvenni, de ez az üzlet sem jöhetett létre, mivel egy éven belül egy játékos nem szerepelhet három különböző országban. A Bournemouth eközben rendezte problémáit, így mégis kölcsönvehette. Eredetileg csak egy hétig szerepelt volna a csapatnál, de végül a szezon végéig meghosszabbították a szerződését. Visszatérése után a Cardiff City ingyen megvált tőle.

Millwall[szerkesztés]

Forde 2008. június 5-én kétéves szerződést kötött a Millwall-lal. A szezon első meccsén, az Oldham Athletic ellen már be is mutatkozhatott. 2008. augusztus 30-án, a Huddersfield Town ellen kivédett egy büntetőt a mérkőzés végén, ezzel a Millwall megszerezte első hazai győzelmét az idény során (2-1). Csapata az évad végén bejutott a Championshipbe való feljutásért vívott rájátszásba. Az elődöntőben Forde szintén kivédett egy büntetőt, ezúttal a Leeds United ellen, a londoniak be is jutottak a döntőbe, de ott kikaptak. A szezon során Forde a rájátszás mérkőzéseit is beleszámolva mind a 49 bajnokin pályán volt. Közvetlen stílusa miatt hamar a szurkolók kedvencévé vált.

A 2009/10-es szezonban is alapembere volt a Millwallnak, mely ismét bejutott a rájátszás döntőjébe, és ezúttal nyert is. 2010. augusztus 14-én lejátszotta 100. mérkőzését a csapatban, két évvel és öt nappal bemutatkozása után.

Válogatott[szerkesztés]

Forde-ról gyakran tévesen azt gondolják, hogy korábban szerepelt az U21-es walesi válogatottban. Egyesek azt állítják, hogy egyik nagyanyja walesi volt, de a játékos mindkét pletykát számtalanszor tagadta. Valószínűleg a Barry Townnál töltött idejében kapott szárnyra ez a szóbeszéd.

Az ír válogatottba 2011. március 13-án kapott először behívót, miután első szezonjában húsz alkalommal védte meg a góltól a Millwall kapuját. Az írek Macedóniával és Uruguay ellen játszottak barátságos meccset, ekkor még nem kapott játéklehetőséget. 2011. május 24-én, Észak-Írország ellen debütált. Csereként váltotta Shay Givent és nem kapott gólt.

Június 7-én, egy Olaszország elleni barátságos meccsen is lehetőséget kapott, és ezúttal sem kapott gólt. Bekerült az ír válogatott 2012-es Eb-re utazó keretébe is, de a tornán végig Shay Given védett.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Klubcsapatban[szerkesztés]

Derry City[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a David Forde (footballer) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:David Forde
A Wikimédia Commons tartalmaz David Forde témájú médiaállományokat.