David Axelrod

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Axelrod
Született1955. február 22. (69 éves)[1][2][3]
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
TisztségeSenior Advisor to the President of the United States (2009. január 20. – 2011. január 10.)
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz David Axelrod témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
David Axelrod
David Axelrod

David Axelrod, (New York, 1955. február 22. –) amerikai politikai tanácsadó, újságíró. Barack Obama amerikai demokrata elnökjelölt politikai tanácsadójaként ismert. A 2004-es évben Obama szenátusi kampányának az élén állt. Axelrod korábban a Chicago Tribune politikai elemzőjeként írt cikkeket.

Családja és fiatalkora[szerkesztés]

Axelrod 1955-ben zsidó származású szülők gyermekeként született New York City-ben és nőtt fel Manhattanban. Apja pszichológus és baseball szurkoló volt, anyja újságíróként dolgozott a PM-nél, egy baloldali orientációjú újságnál. A szülők a gyermek 8 éves korában elváltak. Axelrod a politikai érdeklődését a gyermekkorára vezeti vissza. A Los Angeles Times-nak így nyilatkozott: „Azért léptem be a politikába, mert hiszek az idealizmusban. Egyszerűen maga a tény, részt venni ebben a megpróbáltatásban ismét felébreszti azt a fajta idealizmust, amit gyermekkoromban ismertem meg, ez egy nagyszerű dolog. Nagyon érintettnek érzem magamat benne.” Tizenhárom éves korában Robert F. Kennedy-kitűzőket árult.

Miután a Stuyvesant Középiskolában befejezte tanulmányait, felvették a University of Chicago-ra, ahol politológiából szerzett diplomát. Későbbi feleségét, Susan Landaut az egyetemi évek során ismerte meg. 1979-ben házasodtak össze. Egyetemi tanulmányai idején a Hyde Park Heraldnak írt politikai összegzéseket, a Chicago Tribune-nél volt gyakorlaton. Miután diplomáját megszerezte, a Chicago Tribune munkatársa lett.

Huszonhét éves korában Axelrod a Chicago Tribune vezércikkírója lett. Nyolc éven keresztül foglalta össze a nemzeti, állami és helyi politikai eseményeket a Tribuneben. A chicagói újságnál a jövőre való boldogtalan kilátással 1984-ben csatlakozott Paul Simon szenátor (1928–2003) politikai kampánystábjához, mint kommunikációs igazgató. Heteken belül a kampány vezetőjévé nevezték ki.

1987-ben Harold Washington, Chicago első afroamerikai polgármesterének a sikeres újraválasztási kampányán dolgozott. Később számos másik afroamerikai polgármester kampányának volt a tagja: Dennis Archernek Detroitban, Michael R. Whitenak Clevelandben, Anthony A. Williamsnek Washingtonban, Lee P. Brown-nak Houstonban és John F. Streetnek Philadelphiában. Hosszú ideje Chicago polgármesterének Richard M. Daleynek a stratégája, magát „városi politikai specialistának” nevezi.

A 2004-es amerikai elnökválasztási kampány során John Edwards segítője volt. A kampány sikertelenül ért véget.

Axelrod számos kampányt látott el tanáccsal a 2006-os év folyamán, beleértve Eliot Spitzer New York-i és Deval Patrick massachusettsi kormányzók kormányzói választásaikat. Ebben az évben politikai tanácsadója volt Rahm Emanuel, a Demokrata Kongresszusi Kampány Bizottság vezetőjének a képviselőházi kampányánál is.

A 2008-as elnöki kampány[szerkesztés]

Axelrod és Barack Obama kapcsolata az 1990-es évek elején alakult ki. Axelrod először 1992-ben találkozott Obamával. Betty Lu Saltzmannt, a chiacagoi "liberalis tömeg" egyik képviselőjét annyira lenyűgözte egy afroamerikai szavazói regisztráláskor Obama, hogy azonnal bemutatta egymásnak a politikai tanácsadót és a regisztrátort. Obama 2002-ben a híres háborúellenes beszéde előtt konzultált Axelroddal és megkérte őt, hogy olvasson bele a vázlataiba, amelyekből később a "The Audacity of Hope" c. könyvét írta meg.

Jelenleg Axelrod, mint a Barack Obama 2008-as elnöki kampány fő stratégájaként és média tanácsadójaként tevákenykedik. Gyakran hasonlítja Obamát Robert F. Kennedyhez, és a Washington Postnak adott egyik nyilatkozatában közölte: "Úgy gondolom, ha sikerül Barack Obamát a Fehér Házba segítenem, akkor valami nagyszerű dolgot értem el az életemben"."[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]