Darius Kampa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Darius Kampa
Személyes adatok
Teljes névDarius Kampa
Születési dátum1977január 16. (47 éves)
Születési helyKędzierzyn-Koźle, Lengyelország
Állampolgárság
Magasság185 cm
Posztkapus
Junior klubok
IdőszakKlub
?lengyel OSiR Raciborz
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
0000–1998német FC Augsburg58(0)
1998–2004német 1. FC Nürnberg84(0)
2004–2006német Borussia Mönchengladbach17(0)
2006magyar Zalaegerszegi TE FC9(0)
2007osztrák Sturm Graz0(0)
2007–2011német SpVgg Unterhaching143(0)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
SablonWikidataSegítség

Darius Kampa (lengyelül Dariusz Kampa) (Kędzierzyn-Koźle, Lengyelország, 1977. január 16.) német labdarúgó. Német–lengyel kettős állampolgár, az SpVgg Unterhaching kapusa.

A lengyel OSiR Raciborz csapatában kezdett védeni Darius Kampa, majd a pályafutását Németországban folytatta. Az FC Augsburg csapatában lett érett labdarúgó, s stabil helyet harcolt ki magának a kezdőben. Jó teljesítményének köszönhetően meghívták a német U21-es válogatottba. Az 1. FC Nürnberg fel is figyelt kapusra, s 1998-ban 400 ezer márkáért (átszámítva 55 millió forintért) leszerződtették. Itt a levezetni készülő 59-szeres német válogatott kapus Andreas Köpke mellett szerezhetett rutint, 1999 és 2001 között 15 másodosztályú mérkőzésen őrizte a Nürnberg hálóját. A Köpke utáni időkben első számú kapusnak számított 67 Bundesliga meccsen szerepelt. 2004-ben elköszönt Nürnbergből, s Borussia Mönchengladbachba igazolt. Az első 16 fordulóban ő őrizte a csapat hálóját, ám félévkor megvették az amerikai Kasey Kellert, és utána már csak epizódszerep jutott neki.

2006-ban, miután a Gladbach új edzője, Jupp Heynckes leigazolta korábbi kapusát, Christopher Heimerothot, Kampát elküldték. Menedzserének, Heinz Gulernek a magyar kapcsolatai révén került a ZTE látószögébe, ahol a Kaposvárra távozó Milinte Árpád helyett kapust kerestek. Miután a ZTE vezérkara és a játékos az anyagiakban is dűlőre jutottak, féléves szerződést kötöttek a kapussal. Hivatalos sajtótájékoztatón mutatta be a ZTE elnöke Nagy Ferenc, ahol az is kiderült a 16-os mezben fog védeni. A kapus elismerte a ZTE-ről csak annyit tudott, hogy pár éve megverték a Manchester Unitedet. Kampa az idény elején cserekapusnak számított, majd kilenc mérkőzésen védte a zalaiak kapuját, de nem alkotott maradandót, s az őszi szezon vége előtt ismét kiszorította Varga Zoltán a kapuból. A téli átigazolási időszakban Kampa kérte szerződése felbontását, hogy a jobb ajánlattal őt megkereső SK Sturm Grazhoz igazoljon. A vezetőség beleegyezett, hogy a szerződésben megállapított minimális összegért lemondanak róla, így december 31-ei hatállyal távozott Magyarországról. Az osztrák Sturm Graz a távozó Grzegorz Szamotulski pótlására igazolták, s várhatóan első számú kapus lesz Grazban. Azonban itt sem vert gyökeret, így tehát sikertelen légióskodás után visszatért Németországba, és a német harmadik ligás SpVgg Unterhaching csapatához szerződött, ahol az élvonalbeli VfL Bochumhoz távozó Philipp Heerwagen kapust kell pótolnia.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

  • Magyar bajnokság bronzérmese: 2006-2007