Danny Antonucci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Danny Antonucci
Született Daniel Edward Antonucci
1957. február 27. (67 éves)
Toronto
Beceneve Danny
Állampolgársága kanadai
Nemzetisége olasz
Gyermekei Tex Antonucci
Marlowe Antonucci
Foglalkozása animátor, producer, forgatókönyvíró
Iskolái
  • Sheridan College
  • Applewood Heights Secondary School

SablonWikidataSegítség

Danny Antonucci (Kanada, Toronto, 1957. február 27. –) kanadai animátor, producer és forgatókönyvíró. Leginkább az Ed, Edd és Eddy című sorozat tette őt híressé.

A kezdetek és a karrier[szerkesztés]

Antonucci szülei voltak az első nemzedék, akik bevándoroltak Kanadába Olaszország-ból. Bevándorolt szülők gyermekeként az átélt élmények, mélyen befolyásolták a későbbi munkájában. Antonuccit már gyerekkorában elbűvölték a rajzfilmek és órákon át csak ült és rajzolt, miközben megpróbált rájönni arra, miképp kelnek életre a figurák. Egy kis zsebpénzért elvállalt bábelőadásokat, és nagyon fiatalon, 14 évesen megjelent első rajzfilmje is. Antonucci munkát vállalt a Canimage Production-nél. Számos műsoron dolgozott és segített, ilyenek például a Hupikék törpikék, A Scooby-Doo-show, és a The Flintstones Comedy Hour. Az utóbbi műsoron egy, a szakmában elismert legendával, Tex Avery-vel dolgozott együtt.

1984-ben úgy döntött, elköltözik Los Angeles-be, hogy még több munkát vállalhasson el, de végül Vancouver-ben kötött ki. Dolgozni ment az International Rocketship Ltd.-hez, ahol rövid játékidejű rajzfilmeket és tv-reklámokat készített. Első nagyszabású, képességeit igénybe vevő alkotása a Sandboxland.

International Rocketship és MTV[szerkesztés]

Antonucci első egyéni alkotása a Lupo, a hentes volt, amit az International Rocketship adott ki. Egy forrófejű hentesről szólt, aki ütött-vágott akit ért, akár a legkisebb nézeteltérésért is. Antonucci szerint egy olyan filmkaraktert szeretett volna alkotni (és kellett is alkotni), amely a gyerekek teljes körében pozitívan érvényesül. A rajzfilm számos európai film-fesztiválon megjelent, beleértve a Berlin Film Festival-t is. Az Amerikai Egyesült Államok-ban felhívta kellően magára figyelmet a Spike and Mike's Sick and Twisted Festival of Animation-ön. Ez idő alatt az International Rocketship nyilvánosságra hozta, hogy egy Dog Brain nevezetű újabb rajzfilm van születőben, amelyet egyik munkatárs, J. Falconer írt.

„Lupo” végül szerződést kötött a Converse cipőgyárral. Így ez további munkát adott Antonucci-nak például animált reklámok készítését a Levi Strauss & Co.-nak és az MTV-nek. 1993-ban még mindig az International Rocketship-nél dolgozva, Antonucci készített egy sor reklámot az MTV számára amelyek néhány testvért ábrázoltak, amint a kanapén böfögnek és nézik az MTV-t. Az MTV megbízta Antonuccit, hogy készítsen egy egész sorozatot belőlük, és így a The Brothers Grunt-ot elkezdték sugározni 1994 augusztusában.

1994. április 1-jén Antonucci elindította saját rajzfilmgyártó vállalkozását az a.k.a. Cartoon-t,[1] mely végül saját műsorán sugározta a The Brothers Grunt-ot. A 45 darab epizódonként 7 perces műsort ’95-ben levették a műsorról. Antonucci visszatért a reklámkészítéshez. Eztán az MTV-nek dolgozott, egy rövid életű műsorban a Cartoon Sushi-ban 1997-ben.

Ed, Edd és Eddy[szerkesztés]

Kiköpött majd eltaposott rágóguminak érezve magát, visszatért a gyermekrajzfilmek készítéséhez. A Nickelodeon és a Cartoon Network is pályázott Antonuccira, de végül a CN megengedte neki, hogy saját ütemében dolgozhasson.[1]

Végül, 1999. január 4-én a Cartoon Network bemutatta az Ed, Edd és Eddy-t. A történet 3 serdülő srácon alapul, Ed-en, Edd-en (akit később „Dupla Dé”-nek szólítanak a többiek) és Eddy-n (ismertebb nevükön: „Az Ed-fiúk”), akik a külvárosi környékükön a Peach Creek Estates-ben (a magyar részekben Hamvas Patak-ban) élnek. Több részben szó esik Kanadáról, ami nem meglepő, hiszen biztos, hogy Antonucci gyermekkori emlékeit elevenítette meg, hiszen Kanadában ő is hasonló, külvárosi helyen élt. Eredetileg mégy évadot terveztek, de már az első is rajongók millióit szerezte meg. Összesen hat évad készült el, valamit egy film, az Ed, Edd és Eddy: A nagy mozidélután.[2] Azaz 7 ha a különleges részeket is beleszámítjuk. Ugyanis az Ed, Edd és Eddy-nek született valentin-napi, halloween-i, és karácsonyi különkiadása is.

Magánélete[szerkesztés]

Jelenleg házas és két gyereke van, Tex és Marlowe.

Munkássága[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Danny Antonucci című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. a b Danny Antonucci. (October 10, 2006). Ed, Edd n Eddy: The Complete First Season – Interview with the Creator (DVD). Warner Home Video. A jelenet helye a filmen: 0.22–2.34.
  2. Kapko, Matt. „Ed, Edd ‘n Eddy’s Big Picture Show Premiers in the U.S.”, Animation World Network, 2009. november 16. (Hozzáférés ideje: 2011. április 30.)