Damn Small Linux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Damn Small Linux
DSL-logo.jpg
DSL 3.3RC1.gif
Damn Small Linux 3.3 RC1
Fejlesztő John Andrews
Forráskód nyílt
OS-család Linux
Stabil verzió 4.4.10
(2008. november 18.)
Kernel monolitikus
Felhasználói felület JWM
Licenc Nyílt forráskódú licenc
Weboldal www.damnsmalllinux.org

A Damn Small Linux (ismert még DSL vagy DSLinux néven) egy Linux-disztribúció. Eredetileg kis teljesítményű gépeken való futtatásra fejlesztették ki. A disztribúció különbözik a többi Linux disztribúciótól, mivel nem igényel nagy teljesítményű számítógépet. 2006. december 31-én a DistroWatch listáján 8. helyezést ért el.

A teljes disztribúció kis méretének köszönhetően, kisebb adathordozóval rendelkező gépeken is használható, mint például egy 64 MB-os USB flash memória, CompactFlash kártyák vagy ZIP meghajtók

A kezdetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Damn Small Linuxot John Andrews fejlesztette ki, de az idő folyamán hatalmas közösségi projektté nőtte ki magát számos külső munkatárssal, mint például Robert Shingledecker, aki a MyDSL rendszert fejlesztette ki és sokan mások.

Habár Andrews eredetileg a K modellen fejlesztette ki a DSL-t, amely egy 22 MB-os módosított Knoppix változat, a DSL manapság a valódi Knoppixon alapul, ezáltal sokkal könnyebb átdolgozhatóságot és fejlesztési lehetőséget biztosítva.

Rendszertöltési opciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az automatikus harverdverfelismerés sikertelen lehet, vagy a felhasználó más beállításokat szeretne használni, mint az alapértelmezett, ezért a DSL lehetővé teszi, hogy különböző opciókat adjunk meg még a rendszertöltés megkezdése előtt. Ha a felhasználó nem ad meg egyéb opciókat, a DSL az alapértelmezett beállításokkal fog indulni. A rendszertöltési opciók hatással vannak az automaikus felismerésre és a hardver opciókra, vagy a grafikus felületre.

A DSL alkalmas lehet még a QEMU emulátorban való futtatására Windows és Linux rendszereken. Mivel ez a módszer nem igényel újraindítást, alkalmas lehet a Linux futtatására, illetve bemutatására.

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Live CD[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A DSL alkalmas merevlemez nélküli gépeken való futtatásra. A fájlok a RAM-ban tárolódnak. A DSL segítségével futtathatunk X Window rendszert és számos egyéb parancssori eszközt.

Xbox Version (X-DSL)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Damn Small Linuxnak létezik egy Xbox-os változata is. LiveCD-ként futattható egy módosított Xbox-on, vagy feltelepíthető az Xbox merevlemezére. Automatikusan betölti az X11-es grafikus felületet, ahol az Xbox vezérlője használható az egérmutató mozgatásához és a virtuális billentyűzethet. Az X-DSL Fluxbox ablakkezelővel rendelkezik számos alkalmazással e-mailezéshez, böngészéshez, szövegszerkesztéshez vagy zenelejátszáshoz. További alkalmazásokat telepíthetünk rá a myDSL kiegészítő segítségével. Az Xbox teljesítménye messze meghaladja a DSL követelményét, ezért előnyösebb a többi disztribúcióhoz képest.

Rendszerkövetelmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A DSL csak az x86-os architektúrát támogatja. Ebbe tartozik a 386, 486, Pentium, Pentium II, Pentium III, Pentium 4, AMD K6, AMD Athlon, és a VIA C3. Alkalmas a Dillo böngészővel internetezésre, 486-os processzoron 16 MB RAM-mal játékok futtatására. Azonban nagyobb teljesítmény szükséges például a Firefox, illetve az OpenOffice.org futtatásához.

Verziók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Damn Small Linux 1.4

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Damn Small Linux témájú médiaállományokat.