Dalgaranga-kráter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dalgaranga-kráter
Hely Ausztrália, Nyugat-Ausztrália
Típusbecsapódási kráter
Elhelyezkedése
Dalgaranga-kráter (Nyugat-Ausztrália)
Dalgaranga-kráter
Dalgaranga-kráter
Pozíció Nyugat-Ausztrália térképén
d. sz. 27° 38′ 07″, k. h. 117° 17′ 20″Koordináták: d. sz. 27° 38′ 07″, k. h. 117° 17′ 20″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Dalgaranga-kráter témájú médiaállományokat.

A Dalgaranga-kráter egy kisméretű becsapódási kráter Nyugat-Ausztráliában. A kráter átmérője 24 méter, mélysége 3 méter, így a legkisebb ismert önálló meteoritkráter Ausztráliában. Nevét a kb. 35 kilométerre délnyugatra található Dalgaranga marhatelepről kapta.

Felfedezése[szerkesztés]

A krátert Billy Seward, egy marhatelepen dolgozó őslakó munkás fedezte fel 1921-ben, de a kráter kutatását már-már humoros problémák nehezítették. Gerard Wellard, a marhatelep főnöke kisebb kutatást indított, de a helyszín megtalálása a nehéz terepviszonyok miatt lassan ment. Hamarosan az első darabokat is megtalálták, melyeket 1923-ban továbbították a perthi Western Australia Museumba. Mivel akkoriban a múzeum épületében működött az állami bányahivatal is, a minták valahogy elkeveredtek a két intézmény között. Egy év múlva Wellard Perthbe utazott, de a múzeumban senki nem tudott a mintákról, többé nem találták őket, így több hónap kutatómunkája veszett el. 1938-ban egy nagyobb darabot találtak, amit ki is elemeztek. Az első tudományos publikációt a meteorit anyagáról Dr. Edward S. Simpson jelentette meg még abban az évben, viszont a kráter első kutatójaként egy elírás miatt Gerard Willardot nevezték meg Wellard helyett.

1961-ben egy amerikai professzor feleségével Ausztráliába utazott kimondottan a kráter miatt, de a nemlétező Gerard Willardot természetesen nem találta meg. Csalódottan utazott volna haza, amikor három nap utazás után a hajón felesége szóba elegyedett egy nővel, akiről kiderült, Gerard Wellard felesége. Wellard, a kráter első kutatója végül a hajón tudott beszélni a professzorral.

A kráter ismertetése[szerkesztés]

Az egykori vas/kő meteorit dél-délnyugati irányból, alacsony szögben érkezett. Úgy tartják, ez az egyetlen olyan kráter Ausztráliában, melyet mezoszideritből álló meteorit vájt, a földtörténeti ókorból származó gránitba. Kora pontosan nem ismert, feltételezések szerint esetleg nem idősebb, mint 3000 év. Kis mérete miatt nem túl látványos, de kiváló állapotban őrződött meg.

Megközelítése[szerkesztés]

A kráter egy szinte lakatlan, félsivatagos területen található, csak jelöletlen földutak bonyolult hálózatán közelíthető meg. A két legközelebbi település a PerthPort Hedland közötti 95-ös főúton Mount Magnet és Cue, a távolság légvonalban mindkét helytől kb. 70 kilométer. Mivel csak földutak vezetnek a kráterhez, csak terepjáróval lehet megközelíteni, kellő felkészülés után.

A helyszín felkeresésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az ausztrál Outback többi sivatagos területére. Utazásra csak a leghidegebb téli hónapok alkalmasak (július-szeptember). Pontos és részletes térkép, iránytű nélkülözhetetlen, GPS és műholdas telefon nagyon ajánlott. A terepjárónak elegendő üzemanyaggal és két pótkerékkel kell rendelkeznie, több napra szükséges ivóvizet kell vinni.

A nem túl látványos kráter környékén egy ismertető táblát leszámítva semmi szolgáltatás nincs.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]