Dainese

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dainese
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1972
SzékhelyColceresa
AlapítóLino Dainese
Formarészvénytársaság
LeányvállalataiAGV
A Dainese weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dainese témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dainese egy olasz vállalat, amely technikai sportokhoz gyárt védőfelszereléseket. Elsősorban a motorkerékpározáshoz gyártott ruhái és protektorai ismertek, de hegyi kerékpározáshoz és síelők részére is gyárt felszerelést. A vállalat termékei motoros körökban jól ismertek és a piac prémium kategóriájába tartoznak, mind minőségben, mind árban. Számos, a motorsport szempontjából jelentős országban (például Olaszország, Anglia, Németország, Spanyolország, Franciaország, USA, Hollandia stb.) piacvezető.

Céginformációk[szerkesztés]

  • A cég hivatalos neve: Dainese S.p.A.[1]
  • A cég székhelye Molvenában, Vicenza megyében található.
  • Ügyvezető igazgató: Franco Scanagatta
  • Éves forgalma meghaladja az 50 millió eurót
  • Logó: stilizált ördögfej

Története[szerkesztés]

A vállalatot 1972-ben alapította Lino Dainese, aki jelenleg elnöki posztot tölt be. Eleinte krosszmotorozáshoz gyártottak bőrnadrágokat. A kezdetektől fogva figyeltek arra, hogy termékeiket sikeres motorversenyzők szponzorálásával tegyék ismertté és népszerűvé, ma is olyan versenyzők öregbítik a márka hírnevét, mint Valentino Rossi és Max Biaggi.

A népszerűsítés mellett a másik súlypont a folyamatos fejlesztés volt. Számos újdonságot a Dainese vezetett be a motorsportba, ezeknek része volt a motorsport biztonságának növelésében. A szponzorált sportolókon keresztül lehetőség nyílt a legújabb fejlesztések élesben történő tesztelésére is.

A nyolcvanas évek végén termékprofiljukat bővítették: a ruhagyártás mellett kesztyűt, csizmát és bukósisakot is elkezdtek gyártani. A kilencvenes években pedig más, fokozott sérülésveszéllyel járó sportok számára is elkezdték a védőfelszerelések kifejlesztését.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. S.p.A. = Società per azioni (olasz) = részvénytársaság

További információk[szerkesztés]