DART

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Dublin Area Rapid Transit, rövidítve DART az Írország-beli Dublin előváros vasúthálózata. A vonalak többnyire a Dublin-öböl partján haladnak, a Wicklow megyei Greystonestól Dublin belvárosán át a Dublin megyei Malahide-ig, illetve Howthig. A vonalat 1500 voltos egyenárammal és felsővezetékkel villamosították, és az összes írországi vasútvonalhoz hasonlóan széles nyomtávú. A teljes hossza 53 km, melyen 31 állomás található.

Története[szerkesztés]

Megalkotásakor, 1984-ben a DART a Howth félszigetről indulva Dublin belvárosán át a délen található elővárosig Bray-g közlekedett. 15 évvel később a vonalat meghosszabbították egy állomással tovább délre Greystonesig, illetve a Dublin-Belfast fővonal, és a howthi szárvonal elágazásánál található Howth Junction & Donaghmede állomástól további két állomással tovább észak felé Malahide-ig. A vasútvonal amin a DART közlekedik korábban is létezett, azonban előtte nem volt villamosítva, illetve jóval kevesebb vonat közlekedett rajta. Vasúttörténeti érdekesség, hogy a Pearse pályaudvar és Dun Laoghaire közötti szakasz Írország első vasútvonala, melyet 1834-ben nyitottak meg.

Működése[szerkesztés]

Csúcsidőben 6 illetve 8 kocsiból álló szerelvények közlekednek a vonalon, míg csúcsidőn kívül 4 kocsis szerelvényekkel találkozhatunk. A szerelvények 15 percenként követik egymást csúcsidőben, és a hálózatot 80  000 ember használja naponta. A vonatok előre váltott menetjeggyel vehetőek igénybe, melyeket belépéskor automatikus kapuk ellenőriznek. Hétköznaponta és szombaton a szerelvények 5:40 és 00:25 között közlekednek, míg vasárnap 8:53 és 0:19 között. Karácsony napján és karácsony másnapja a vonatok egyáltalán nem közlekednek.

Konkurencia[szerkesztés]

Az ír vasúttársaság monopol helyzetben van a vasúti személyszállítás terén, azonban az állami tulajdonú Dublin Bus rengeteg olyan vonallal rendelkezik ami a DART-al párhuzamos. Ugyanakkor egyik buszjárat sem fedi le a vasútvonal teljes hosszát. Ahogy az az országra jellemző, a busz és a vasút közlekedés között minimális az integráció, és az kimerül pár ráhordó buszjárattal, melyek a nagyobb pályaudvarok között közlekednek.

Jövője[szerkesztés]

Az ír kormány a legutolsó Nemzeti Fejlesztési Tervben egy hatalmas projektben közel duplájára kívánja növelni a DART hosszát, illetve két külön vonalra bontaná azt. A terv legnagyobb beruházása egy alagút lenne mely a jelenleg is üzemelő Docklands állomás és a Heuston pályaudvar között húzódni. Ezzel elérnék, hogy a vonal sokkal nagyobb tömegeket szolgáljon ki. A gazdasági válság eredményeként, a projekt megvalósítása kétséges.

Járművek[szerkesztés]

 Sorozat  Kép  Típus   Legnagyobb sebesség   Darabszám   Útvonal   Gyártás éve 
 km/h   mph 
8100 sorozat villamos motorvonat 100 62 38 Greystones-Malahide/Howth 1984
8200 sorozat (leselejtezve) villamos motorvonat 100 62 5 Greystones-Malahide/Howth 1999
8500 sorozat villamos motorvonat 110 68 4 Greystones-Malahide/Howth 2000
8510 sorozat villamos motorvonat 110 68 3 Greystones-Malahide/Howth 2002
8520 sorozat villamos motorvonat 110 68 10 Greystones-Malahide/Howth 2004

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Dublin Area Rapid Transit
A Wikimédia Commons tartalmaz DART témájú médiaállományokat.