DAC 1912 FC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
DAC UP FC
Csapatadatok
Teljes csapatnévDunántúli Atlétikai Club Utánpótlás Futball Club
Mottó"Az ég is akkor a legszebb, ha kék...-fehér"
BecenévDAC
SzékhelyGyőr, Magyarország
Alapítva1912. április 15.
KlubszínekKék-fehér
StadionNádorvárosi Stadion
VezetőedzőMagyarország Jäkl Antal
ElnökMagyarország Farkasházy László
BajnokságGyőr-Moson-Sopron megyei II. osztály
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
DAC UP FC honlapja

A DAC Utánpótlás FC egy győri labdarúgócsapat. Hagyományosan a Győri ETO FC mögött a második számú győri csapatnak számított, de az utóbbi években a Gyirmót előretörése miatt már inkább harmadik számú. A több mint 100 éves múltja valamint az 1970-es illetve 1980-as évek eredményes kupaszereplései miatt patinás egyesületnek számít országos szinten is. A klub korábban több szakosztályt is működtetett: labdarúgás, asztalitenisz, kerékpár, kosárlabda, röplabda, sakk, teke, tenisz, természetjárás, tömegsport, úszás. Mindezekből jelenleg a labdarúgó-szakosztály maradt meg. A klub többszöri tulajdonváltás és újraalakulás után jelenleg a Győr-Moson-Sopron megyei bajnokságban vitézkedik. A felnőttek mellett hét korosztályos csapatot versenyeztet az egyesület (U13, U12, U11, U10, U9, U8, U7).

Rövid történet[szerkesztés]

A klub 1912-ben alakult III. Kerületi SK néven. 1913-ban egyesült a Nádorvárosi TK-val, s 1914-ben hivatalosan is bejegyezték Dunántúli Atlétikai Clubot. 1921-ben megnyerte a Nyugat-Magyarországi Labdarúgó Kerület Győri Alosztályát. 1923-ban újabb fúzió következett: a DAC-ba beolvadt a Hungária SE és Vasutas SE és létrejött a DAC-Hungária Vasutas SE. 1936-tól TEDAC néven folytatta az egyesület, majd 1945-ben MÁV-DAC néven szerepel. A továbbiakban a vasút kirakatcsapata lesz, Győri Vasutas, GyVSE-DAC és Győri Lokomotív SE néven szerepel. 1960-ban megnyerte a negyedosztályt, 1961-ben újoncként a harmadosztályt. 1966-ban kiesett, de három év múlva visszajutott. Az elkövetkező években erős másodosztályú csapat lett, de a feljutás nem akart összejönni. A klub legszebb időszakának az 1970-es évek második felét, valamint az 1980-as évek első felét tekinthetjük. Már a hetvenes évek végén legendás játékosok játszottak a csapatban, a nyolcvanas években pedig a Kupában törtek borsot több NB I-es klub orra alá. A klub 1980-ban új stadiont épített a klub Nádorvárosban, a csapat azóta is itt játszik. 1986-ban ismét bajnokok lettek, igaz a harmadosztályban. Az 1990-es években kiszállt a MÁV, s a csapat a megyei bajnokságig süllyedt vissza. 2001-ben azonban új tulajdonosa lett érkezett és az egyesület is új nevet kapott, ekkor vette fel az Integrál-DAC elnevezést. A csapat egészen a másodosztályig verekedte fel magát, de a 2006/2007-es szezont óriási csalódásra a 11. helyen végzett a csapat. Ezért a vezetőség – először Magyarországon – elküldte a teljes csapatot, s teljesen új játékosokat, valamint új edzőt is hozott, aki a DVSC-vel az UEFA kupa tavaszi idényébe jutó Szentes Lázár lett. Megemlítendő még, hogy a csapatnál tevékenykedett sportorvosként Dr. Ferenczy Imre MÁV-főorvos 1963-tól 2006-ig, 43 éven át megszakítás nélkül. 2009 januárjában a szponzor kilépése miatt a csapat neve DAC 1912 FC-re változott. Az elkövetkező években a csapat megjárta a poklok, és a legalacsonyabb osztályból kellett újrakezdenie. Néhány év alatt végül a negyedosztályig (megyei I. osztályú bajnokság) jutott, ahol stabil középcsapattá vált. A 2015-16-os idény végén az akkori klubvezetés bejelentette, hogy a klub a következő évben anyagi okok miatt nem indul semelyik bajnokságban és megszűnik. Farkasházy László, néhány lelkes szakember és szurkoló ebbe nem nyugodott bele, és néhány nap alatt megalapították a DAC-Utánpótlás FC-t, mely a 2016/2017-es szezonban elindult a Győr-Moson-Sopron megyei III. osztály Északi csoportjában, majd az idény végén csoportmásodikként feljutott a megyei másodosztályba.

Riválisok, baráti klubok[szerkesztés]

Rivális csapatok

A DAC legnagyobb riválisa a Győri Dózsa volt, mellyel legendás rangadókat játszottak az évtizedek során. Ennek a rivalizálásnak az egyik legemlékezetesebb momentuma az 1960-as években az volt, amikor a Győri Dózsa szurkolói egy kék-fehér koporsóval érkeztek meg a DAC akkori stadionjába, jelképezve ezzel: "Ma temetni jöttünk a DAC-ot". A kék-fehér szurkolók nem ápoltak túl jó kapcsolatot a többi városi riválissal sem, vagyis a Győri ETO-val illetve a Gyirmóttal. A vidéki klubok közül elsősorban a Pápa, a mosonmagyaróvári MOTIM és az utóbbi időben az ugyancsak mosonmagyaróvári MITE számít a csapat riválisának.

"Baráti" csapatok

A DAC jó hangulatú, mindig baráti meccseket játszott az MTK-val, a Vasassal, a dunaszerdahelyi DAC-cal, valamint az elmúlt évtizedek során jó kapcsolatokat ápolt a Debreceni VSC-vel, a Videotonnal és a szombathelyi Haladással.

Híres edzők[szerkesztés]

Híres játékosok[szerkesztés]

Szakmai stáb[szerkesztés]

Ügyvezető Vezetőedző Klubigazgató Kommunikációs igazgató Klubmenedzser Technikai vezető Intéző Gyúró
Farkasházy László Jäkl Antal Arnold Csaba Friesz Zsolt Kappel Tamás Békés Ferenc Marányi Ernő Kozicz Krisztián

Játékoskeret[szerkesztés]

Kapusok
- magyar Nagy Richárd
- magyar Simigla L. Richárd
Hátvédek
- magyar Ganzer Szilárd
- magyar Szikrai Tamás
- magyar Váczi Milán
- magyar Szűcs Dávid
- magyar Gerencsér Márk
- magyar Hajmási Rajmund
- magyar Mészáros Márk
Középpályások
- Magyar Fajkusz Dániel
- Magyar Nacsa Károly Attila
- magyar Pintér Dávid
- magyar Tóth Dániel
- magyar Bankó Balázs
Csatárok
- Magyar Markó Dániel
- Magyar Rózsavölgyi Patrik
- Magyar Szauder Bence
- magyar Samodai Áron
- Magyar Tüzes János
- Magyar Bali Ákos


További információk[szerkesztés]