Díjfizetés Németország autópályáin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Németországban az autópályák és gyorsforgalmi utak használata ingyenes motorkerékpárok és személygépjárművek részére.

Toll Collect[szerkesztés]

2005-től a német autópályákon és kiválasztott szövetségi országutakon autópályadíj fizetési kötelezettsége érvényes a bel- és külföldi tehergépkocsikra 12 tonna megengedett teljes súlytól felfelé. A buszokra és néhány más járműcsoportra nem vonatkozik ez a díjkötelezettség.

A Toll Collect a Szövetségi Kormány megbízásának megfelelően olyan autópályadíj-rendszert működtet, amely a díjat pontosan a megtett kilométerek számának megfelelő használat alapján számítja ki és szedi be.

Az autópálya-használati díj bevezetésének tervezett időpontja eredetileg 2003 augusztusa volt, ám műszaki problémák adódtak a műholdas helymeghatározási rendszerrel, ezért az üzembe helyezés időpontja csúszott. A késedelmes indulás miatt az üzemeltetőtől 4,6 milliárd euró kártérítést követel a német állam.

A rendszer használatához (díjfizetéshez) szükséges egy berendezés, amely rögzíti, hogy a jármű hol hajtott fel az autópályára, és hol hagyta el azt. A két pont között igénybevett autópálya-szakasz figyelembevételével történik meg az útarányos díjfizetés. A készüléket csak az erre engedéllyel rendelkező cégek szerelhetik be.

Az útdíj függ a jármű tengelyeinek számától, az emissziós osztálytól és az adott körzethez tartozó útdíjalaptól.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Toll Collect rendszerről. [2013. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 25.)