Dénes György (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dénes György
Dénes György az 1920-as években
Dénes György az 1920-as években
Életrajzi adatok
Születési névDénes György József Auguszta
Született1898. július 2.
Budapest
Elhunyt1962. április 14. (63 évesen)
Budapest
SírhelyFarkasréti temető
HázastársaLengyel Gizi
Pályafutása
Aktív évek19191957
Híres szerepeiTamás úrfi
Tamás úrfi kalandjai
Polgár Viktor
Helyet az öregeknek
Díjai
Érdemes művész1958
További díjakMagyarország Érdemes Művésze díj (1958)

Dénes György IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Dénes György témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Dénes György (balra) és Uray Tivadar a Segítség, örököltem! című filmben (1937)

Dénes György (Budapest, 1898. július 2.[1]Budapest, 1962. április 14.) magyar színész, konferanszié, érdemes művész. Pethes Sándorral együtt alkották a Dénes–Pethes duót, s így igen nagy népszerűségre tettek szert.

Élete[szerkesztés]

Dénes Manó műszerész és Cabialia Auguszta Mária tanítónő gyermekeként született 1898. július 2-án, Budapest VII. kerületében. Édesapja zsidó származású, míg édesanyja franciaországi születésű római katolikus vallású volt. Születésekor apja vallását kapta, de még kisgyermekkorában megkeresztelték. Az Angol-Magyar Bank tisztviselőjeként a levelezési osztályon dolgozott és csak mellékesen végezte el a színiiskolát. Ezzel egy időben zenei tanulmányokat is folytatott, a Nemzeti Zenede opera szakán mint Noszeda Károly növendéke baritonistának készült. Közben a Nemzeti Színház esti előadásain statisztált. Még akadémiára járt, amikor 1918-ban Vámos Hugó leszerződtette az akkor megnyíló Medgyaszay Színházhoz, ami az Erzsébet híd mellett volt, a későbbi Helikon mozi helyén. Itt játszotta első nagy szerepét Bajor Gizi oldalán a „Császár partra száll” című egyfelvonásos darabban.

1919-től a Medgyaszai, 1920-tól 1926-ig a Vígszínház tagja volt. 1926 és 1930 között a Magyar Színházban játszott, majd 1930 novemberében Max Reinhardt leszerződtette Bécsbe. 1931-ben külföldön (Berlinben, Zürichben, Bázelben és Bernben) szerepelt. Még ugyanebben az évben Reinhardt hívására ismét Bécsbe szerződött, egy évadig tagja volt a bécsi Theater an der Josephstadtnak. 193233-ban a Pesti, 193536-ban a Kamara Színház tagja. 1936–37-ben a Royal Színházban játszott, majd visszatért a Vígszínházba, ahol egészen 1946-ig szerepelt. 1945–46-ban az Új- és a Belvárosi Színházban is fellépett, 1946 és 1949 között a Belvárosi Színház tagja volt, majd 1956-ig a Fővárosi Operettszínház, 1956–57-ben pedig a Vígszínház (akkori nevén Magyar Néphadsereg Színház) tagja.

1957-ben betegsége miatt visszavonult a színpadtól, majd 1962-ben meghalt.

Fontosabb színházi szerepei[szerkesztés]

  • Armond - Gerbidon: Őnagysága kimenője – Gaston
  • Balázs Béla: Boszorkánytánc – Wernigerode
  • Ben Jonson: Volpone – Mosca, Volpone kullancsa
  • Bousquet - Falk: Párizsi kirakat – báró
  • Bourdet: A gyönge nem – Carlos Pinto
  • Fodor László: Társasjáték – Félix
  • Molnár Ferenc: Játék a kastélyban – Ádám
  • Rákosi I.: A bárónő levelei – Léczey Ernő
  • Shaw: Az orvos dilemmája – a riporter, később Sir Ralph
  • Shaw: Pygmalion – Harry Higgins
  • Soulaine–Pujol–Yvain: Yes – Roger
  • Szenes Béla: A csirkefogó – Podwinecz
  • Ujházy György: A Beleznay asszonyok (Rádiójáték) – Fritz von Wittensperg
  • Zuckmayer: Vetélytársak – Moore hadnagy

Filmszerepei[szerkesztés]

Könyvei[szerkesztés]

  • Dénes György: Álom Manci
  • Dénes György: Amikor zuhog az eső
  • Dénes György: Árnyak

Magyar Rádió[szerkesztés]

  • Kemény Egon - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: „Hatvani diákjai” (1955) Rádiódaljáték 2 részben. Szereplők: Hatvani professzorBessenyei Ferenc, Kerekes Máté – Simándy József, női főszerepben: Petress Zsuzsa, további szereplők: Mezey Mária, Tompa Sándor, Sinkovits Imre, Zenthe Ferenc, Bende Zsolt, Horváth Tivadar, Kovács Károly, Hadics László, Gózon Gyula, Csákányi László, Czibljavcek császári biztos - Dénes György és mások. Zenei rendező: Ruitner Sándor. Rendező: Molnár Mihály és Szécsi Ferenc. A Magyar Rádió (64 tagú) Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényelte, közreműködött a Földényi-kórus 40 tagú férfikara. 2019 - Kemény Egon kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző halálának 50. évfordulója esztendejében CD-újdonságként jelentek meg a  "Hatvani diákjai" és a  "Komáromi farsang" című daljátékai eredeti rádió-hangfelvételeinek (1955, 1957) digitalizált (2019) dupla-albumai.

Diszkográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]