Décsy Eszter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Décsy Eszter
Élete
Született1987
Budapest
Nemzetiségmagyar
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)próza, újságírás
Décsy Eszter weboldala

Décsy Eszter (Budapest, 1987.–) magyar író, újságíró. A szubjektív újságírást képviseli, prózáját vizualitás és impresszionizmus jellemzi.

Élete[szerkesztés]

1987-ben született Budapesten. 2002-től a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt, itt érettségizett 2006-ban. Az egyetemet a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán végezte, szakiránya a könyvkiadás volt. 2009-ben diplomázott, majd Londonba költözött. Itt élt 2011-ig, ekkor kapta meg az indonéz állam független művészeti ösztöndíját, a Darmasiswát. Hét hónapot volt az országban, amit főképp utazással és helyi legendák gyűjtésével töltött, ennek kivonata első kötete, a Helló miszter, áj láv jú! – Befejezetlen festmény Indonéziáról. E rendhagyó útleírás 2013-ban jelent meg.

2012-ben tért vissza Magyarországra, és még ebben az évben Zsiga Pállal megalapították a NOWmagazint, melynek a mai napig főszerkesztője. Cikkei nagy többsége itt jelenik meg.

2012 őszén csatlakozott a Fiatal Írók Szövetségének prózaműhelyéhez, aminek azóta is aktív tagja (2016-tól vezetője is, 2017-ig Csepregi Jánossal, 2017 januárjától Tinkó Mátéval), 2014-ben pedig FISZ tagságot, 2015-ben a bizottsági tagságot, illetve a MISZJE tagságát is megkapta.

2016-ban jelent meg Ördöggerinc című kötete, mely hangvíziós zenovellákat tartalmaz. A novellatrilógiát a String Theory zenésítette meg, felolvasták: Kalapos Éva, Kautzky Armand, Pálos Hanna.

2018-ban elnyerte a Móricz Zsigmond-ösztöndíjat.

NOWmagazin[szerkesztés]

Indulás: 2012. november 1.

Alapító: Décsy Eszter és Zsiga Pál

Alapítása óta a magazin fő célja, hogy teret, megjelenési lehetőséget biztosítson a fiatal tehetségeknek, az eredeti ötleteknek, kreatív projekteknek a zenei és kulturális élet minden terén, elsősorban a magyar underground életben. Nagy hangsúlyt fektetnek az igényes tartalomra és megjelenésre. Szigorúan elhatárolódnak a politikától, függetlenek más kiadóktól és médiumoktól. Az oldal nonprofit magazinként működik.

NOW Books & Music

A NOWmagazin "mellék projektjeként" 2016-ban indult irodalmi és zenei gerilla-kiadó. Céljuk, hogy független kiadóként az árral szemben ússzanak, elkerüljék a nagy terjesztőket és kiadókat, és a saját módszereikkel terjesszék az igényes zenét és irodalmat, stílustól függetlenül.

Főbb publikációk[szerkesztés]

  • NOWmagazin – kritikák, interjúk, beszámolók, véleménycikkek (zene, irodalom, képzőművészetek, film)
  • Hévíz – novella
  • Helikon – novellák
  • Bárka – olvasónaplók
  • Ezredvég – novellák
  • Szépirodalmi Figyelő Online (SZIFONline) – novellák, irodalmi beszámolók
  • Litera – kritika
  • ÚjNautilus – novellák

Kötetei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]