Dán Nemzeti Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dán Nemzeti Múzeum
ElhelyezkedésKoppenhága község
Dánia
Alapítva1849
Megnyílt1849
IgazgatóRane Willerslev (2017–)
Elhelyezkedése
Dán Nemzeti Múzeum (Dánia)
Dán Nemzeti Múzeum
Dán Nemzeti Múzeum
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 55° 40′ 29″, k. h. 12° 34′ 29″Koordináták: é. sz. 55° 40′ 29″, k. h. 12° 34′ 29″
Térkép
A Dán Nemzeti Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dán Nemzeti Múzeum témájú médiaállományokat.

A Dán Nemzeti Múzeum (dán nyelven: Nationalmuseet) Koppenhágában található. Dánia legnagyobb kultúrtörténeti múzeuma, ahol számos leletet őriznek a dán történelemből és Dánián kívül több országból. A múzeum főépülete a Prinsens Palæ(wd) (volt hercegi palota) nem messze található Koppenhága központjától a Strøgettől, a Frederiksholms-csatorna mellett. A múzeumban számos, a világ különböző pontjairól származó kiállítást tartanak. A Dán Nemzeti Múzeum szponzorál több archeológiai és antropológiai kutatást, amelyek célja Grönland múltjának alaposabb feltérképezése.[1]

A múzeum számos nemzeti elkötelezettséget vállalt magára, részben a következő területeken: archeológia, etnológia, numizmatika, etnográfia, természettudományok, állagmegóvás, kommunikáció, valamint antikvárium létrehozása a dán egyházakkal közösen, akárcsak a dán nemzeti kincsek gondozása.

Kiállításai[szerkesztés]

A múzeum kiállításai felölelik a teljes dán történelem 1400 éves történetét a jégkorszaki rénszarvasvadászoktól, a viking kor művészetén át a középkor istenein keresztül egészen napjainkig. A múzeumban kiállított leletek közt megtalálhatóak a viking kortól a mai korig a különféle pénzérmék, illetve görög és római kori pénzérmék is. Továbbá itt található Dánián belül a legrészletesebb leletgazdagsággal rendelkező görög, illetve római kori leletegyüttes, valamint közel-keleti és egyiptomi leletek is. Példának okáért a múzeum gyűjteménye tartalmazza a dán történész Tell Shemshara 1957-es ásatásainak leleteit is.[2]Ehhez kapcsolódóan a tárlaton a látogatók megismerhetik a dán emberek és az ország történelmét különböző történeteken keresztül, valamint a fontosabb dán történelmi személyek életpályáját, elsősorban 1560-tól 2000-ig.

A múzeum igazgatói[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2009. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 17.)
  2. Mortensen, Peder (1970), Tell Shimshara. The Hassuna period, vol. 5, 2, Historisk-Filosofiske Skrifter, Copenhagen: Kongelige Danske videnskabernes selskab, OCLC 562453801

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a National Museum of Denmark című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]