Cégautóadó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cégautóadó a nem kizárólagosan magáncélra használt személygépkocsik után fizetendő adó. 2009 előtt útnyilvántartás vezetésével részben elkerülhető volt, azóta viszont mindenkinek meg kell fizetnie:

  • a cégeknek, minden céges autó után (saját tulajdonú vagy bérelt / lízingelt),
  • egyéni vállalkozóknak (kivéve ha az 500 km-es átalány-elszámolást választja),
  • magánszemélyeknek, akik magánautójuk használatát elszámolják a cégüknek,
  • háziorvosoknak, akik nem vezetnek útnyilvántartást.

A cégautóadót minden esetben az autó tulajdonosának kell megfizetnie. Az ebből származó adóbevétel teljes egészében a központi költségvetést illeti, és az éves költségvetési törvényben sem kerül „visszahagyásra” a települési önkormányzatok részére, ellentétben például magával a „rendes” gépjárműadóval.

A cégautóadót negyedévenként önadózással kell megállapítani a naptári év minden olyan hónapjára, amely(ek)ben az adókötelezettség fennáll(t). A bevallást a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell benyújtani az állami adóhatósághoz.

2013. július 1-jétől személygépkocsi tartós bérbeadásakor a cégautóadó alanya – az eddigiekkel ellentétben – nem a tulajdonos, hanem a bérbevevő lesz, azaz ugyanaz az adó alanya, mint a gépjármű adó alanya, így tartós bérlet esetén is csökkenthető lesz a cégautóadó a gépjárműadó összegével. Ehhez fontos tisztázni a tartós bérlet fogalmát is:
1, egyrészt egy éven túli időszakra vagy határozatlan időre adtak bérbe,
2, másrészt a bérbe vevő üzembentartói jogát a hatósági nyilvántartásba bejegyezték.

A cégautóadó kiszámításához az interneten több cégautóadó kalkulátor is található:

Források[szerkesztés]