Cuvier-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cuvier-sziget (Repanga)
Közigazgatás
Ország Új-Zéland
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseCsendes-óceán
SzigetcsoportÚj-Zélandi szigetcsoport
Terület1,94 km²
Hosszúság1,4 km
Szélesség2,5 km
Tengerszint feletti magasság6,0 m
Legmagasabb pont214 m
Elhelyezkedése
Cuvier-sziget (Új-Zéland)
Cuvier-sziget
Cuvier-sziget
Pozíció Új-Zéland térképén
d. sz. 36° 25′, k. h. 175° 46′Koordináták: d. sz. 36° 25′, k. h. 175° 46′
A Wikimédia Commons tartalmaz Cuvier-sziget témájú médiaállományokat.

A Cuvier-sziget (maori nyelven Repanga) kis lakatlan sziget, mely Új-Zéland északi részén, az Északi-sziget keleti partja közelében a Colville-csatorna végénél helyezkedik el. Környező szigetek északra 15 kilométerre a Mercury-sziget és délkeletre körülbelül 23 kilométerre a Great Barrier-sziget. A szigeten található az 1889-ben épített Cuvier-szigeti világítótorony.

Története[szerkesztés]

A sziget mai elnevezésének névadója Jules Dumont d’Urville francia felfedező aki ezzel Georges Cuvier munkássága előtt tisztelgett. Korábban Vörös Merkúr-szigetnek (Red Mercury Island) vagy maori nevén Repangának nevezték. Néhány hajószerencsétlenség történt a sziget környékén, például 1865-ben a Fiery Star, mely 87 embert szállított, de csak tizennyolcan élték túl a hajótörést. Az Elizabeth Curle 1882-ben szintén pórul járt és utasai mind odavesztek.

1888-ban a további balesetek elkerülése és a tengeri közlekedés segítése érdekében a sziget egyik magaslati pontján világítótorony építésébe kezdtek. A világítótoronyhoz a tenger szintje közelében állomásházat is építettek, mellyel az összeköttetést egy kiépített cikkcakkos kőút biztosította az üzemeltetőnek. A tornyot 1982-ben teljesen automatizálták.

A sziget élővilágát a Megőrzési Hivatal (Department of Conservation) vadvilág-rezervátumként kezeli. A nem őshonos fajok kizárásával megpróbálják visszaállítani a sziget eredeti ökoszisztémáját. A terület fontos fészkelőhelye az őshonos védett új-zélandi viharmadárnak (Pterodroma pycrofti).[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „Important Bird Areas factsheet: Cuvier Island (Repanga).”, BirdLife International. (2012). 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cuvier Island című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.