Csíkszeredai Régizene Fesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csíkszeredai Régizene Fesztivál
Helyszín(ek)Csíkszereda, Mikó-vár
Megrendezés éveiaz 1980-as évek óta megszakításokkal,
1990 óta nemzetközi tekintéllyel
SzervezőHargita Megyei Kulturális Központ
Időpont(ok)8 nap, általában július második hetén kezdődik
Stílusrégizene
Elhelyezkedése
Csíkszeredai Régizene Fesztivál (Románia)
Csíkszeredai Régizene Fesztivál
Csíkszeredai Régizene Fesztivál
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 21′ 21″, k. h. 25° 48′ 07″Koordináták: é. sz. 46° 21′ 21″, k. h. 25° 48′ 07″
A Csíkszeredai Régizene Fesztivál weboldala

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál évente tartott rendezvény Csíkszeredában, amely a régi korok zenéjét hívatott felidézni.

Története[szerkesztés]

1979. szeptember 20-án a Barozda együttes Archiválva 2012. augusztus 18-i dátummal a Wayback Machine-ben fellépett a Kájoni János születésének 350. évfordulója alkalmából szervezett, In Memoriam Joannes Kajoni című emlékműsoron a Mikó-vár udvarán. A fesztivált végül 1980-ban a Barozda táncházzenekar Archiválva 2012. augusztus 18-i dátummal a Wayback Machine-ben, illetve az annak bővítéséből létrejött Kájoni együttes indította útjára.

Az alapítók a régizenét letűnt korok zenei alkotásaiként értelmezték, ezeket korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban adták elő. Mivel az 1980-as években a régizenét nem oktatták a romániai művészeti tanintézetekben, továbbá a művészek kapcsolatai a szakemberekkel és a határokon túli forrásokkal alkalmiak és szigorúan ellenőrzöttek voltak, a fesztivál műsorrendje mindenekelőtt a reneszánsz és a korai barokk általános, technikailag kevésbé igényes művészetére épült. 1986-ban a hetedik Régizene Fesztivál szervezését két nappal a rendezvény kezdete előtt egy Bukarestből érkezett rendelettel leállították, a fesztiválsorozat csak az 1989-es romániai forradalom után, 1990-ben éledt újjá, immár nemzetközi kitekintéssel.

Minden év júliusában régizenei dallamok csendülnek fel Csíkszeredában. Egy héten át koncerteznek a régizenei szakma hazai és külföldi képviselői a Mikó-várban és a város különböző helyszínein. A fesztivál idejére reneszánsz hangulat költözik a városba: szerveznek lovasíjász bemutatót, kézműves vásárt, reneszánsz játszóházat és utcaszínházat. A közönség a fesztivál ideje alatt korabeli táncokat tanulhat a reneszánsz táncházakban, sőt egész évben is, hiszen a Hargita Megyei Kulturális Központ 2007 decemberétől rendszeres programként szervezi a táncházat.

2012 óta a fesztivál érdekessége a Barokk Fesztiválzenekar szereplése, amely a drezdai Ulrike Titze vezetésével alkalmi zenekarként működik a fesztivál ideje alatt.[1]

A fesztivál szervezői és fenntartói[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Barokk Fesztiválzenekar. [2014. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 13.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]