Csuha András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csuha András
Csuha András
Csuha András
Született1947. január 17.
Ózd, Magyarország
Elhunyt2017. május 10. (70 évesen)
Esztergom
Állampolgárságamagyar
NemzetiségeMagyarországmagyar
Foglalkozásabányamester, sportszervező, sportvezető
A Wikimédia Commons tartalmaz Csuha András témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Csuha András (Ózd, 1947. január 17.Esztergom, 2017. május 10.) a Dorogi Egyetértés SE elnöke, a Dorogi Bányász Sport Club egykori elnöke, élsportoló, a Dorogi Szénbányák Vállalat bányamestere. Dorog város sportéletének egyik kiemelkedő alakja, aki sportolóként és sportvezetőként több, mint négy évtizeden keresztül állt a dorogi sport szolgálatában.

Életrajz[szerkesztés]

Csuha András 1947. január 17-én Ózdon született. Gyermekként, édesapja révén költözött családjával Dorogra, aki a Dorogi Szénbányák Vállalatnál vállalt munkát, mint bányaműszaki felügyelő. Édesapja később Dorogon tanácselnök helyettes is volt. Az esztergomi Szent István Gimnáziumban szerzett érettségi után a Hell József Károly Bányaipari Technikumban, majd a Péch Antal Bányászati Szakiskolában szerzett szakképesítést. A Dorogi Szénbányák Vállalat Kutatási és Bányagépészeti Üzemében gépmesterként és bányamesterként dolgozott. Hivatása mellett lelkes sportbarát és aktív sportoló. 1982-ben vette át a dorogi teke szakosztály vezetését, egyben az akkor NB III-as tekecsapat versenyzője is volt. Elvégezte a Testnevelési Sportiskola sportszervező szakát. 1988-ban választották a Dorogi Bányász SC elnökévé, mely tisztet a Bányász megszűnéséig, 1995-ig töltött be. 2003-tól a Dorogi Egyetértés Sport Egyesület elnöke társadalmi munkában. Sportvezetői teendői mellett az aktív sportban is jeleskedett. Tagja volt az NB II-es bajnok dorogi tekecsapatnak és szerepelt az NB I-ben is.[1] 2017. május 10-én hunyt el.[2]

Szakmai pályája[szerkesztés]

A Dorogi Szénbányák Vállalat megbecsült dolgozója volt, ahol bánya- és gépmesteri minősítésben tevékenykedett, valamint a Pestvidéki Kőbányák Vállalatának több üzemében volt üzemvezető és vállalati robbantásvezető. Munkásságát Bányászati Szolgálati Érdeméremmel ismerték el.

Sportpályafutása[szerkesztés]

A Dorogi Bányász SC tekecsapatának volt a tagja, amellyel 1991-ben a harmadosztályban, 1993-ban pedig a másodosztályban szerzett bajnoki címet. 1993-1994-ben az NB I-es dorogi csapat tekézője volt. 1988-1995 között a dorogi klub elnöke volt. Mint klubelnök jelentős szerepet töltött be az egyesület fennállásának 75. és a 90. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi sorozat megszervezésében, a stadion felújítási programokban, a klub kiadványainak elkészítésében és a klub népszerűsítésében. A bánya anyagi támogatásának megszüntetésével elnöki megbízatása is befejeződött. A 2002-ben megalakult Dorogi Egyetértés SE elnökének választották 2003-ban. Azóta is ő a klub elnöke.[3][4]

Magánélete[szerkesztés]

Nős, két gyermek édesapja. Fia, Dr. Csuha András egykor a Heartless és Sackrace nevű metál zenekarokban játszott és aratott sikereket.[5] Fivére, Dr. Csuha József tanácselnök volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Solymár Judit - Kovács Lajos: Dorogi lexikon p.55
  2. Elhunyt Csuha András
  3. Petrik József-Péntek Sándor: A Dorogi Bányász SC 75 éves Jubileumi Emlékkönyve/ A vezetőség fejezet
  4. Dorog város honlapja: Dorogi Egyetértés SE
  5. Solymár Judit - Kovács Lajos: Dorogi lexikon p.112-222

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap