Csizmazia Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csizmazia Sándor
Született1772. november 4.
Elhunyt1860. november 21. (88 évesen)
GyermekeiSomogyi Károly
Foglalkozásaíró
SablonWikidataSegítség
A Dentu Mogerek belső címlapja

Somogyi Csizmazia Sándor, más írásmódban Somogyi Cs. Sándor (Farkasd, 1772. november 4.Pest, 1860. november 21.) ügyvéd, író, történész és színműfordító. Somogyi Károly esztergomi kanonok és szegedi könyvtáralapító édesapja.

Élete[szerkesztés]

A Nyitra vármegyei Farkasdon született 1772. november 4-én, protestáns nemes családból. Ügyvéd, és a Podmaniczky báró család uradalmi tisztviselője volt. Felesége Kelemen Pest belvárosi főtanító és karmester Borbála nevű leánya, az első magyar színigazgató Kelemen László unokahuga volt. A nagy műveltségü nő Pichler Karolina munkáit magyarra fordítva, az irodalomtörténetben is emlékezetessé vált. Gyermekei közül Károly (1811-1888), egyházi író és szerkesztő, esztergomi kanonok lett.

Somogyi Csizmazia Sándor az uradalmi pénztár kirablása és súlyos betegeskedése következtében elveszítette állását, Pestre költözött és ekkor a Kulcsár-féle Hazai és Külföldi Tudósítások munkatársa, majd pedig szerkesztője lett.

Később Klobusiczky kalocsai érsek uradalmi számvevője lett és ekkor gyermekeivel együtt áttért a katolikus vallásra.

Pesten hunyt el, 1860. november 21-én.

Nyomtatásban megjelent munkái[szerkesztés]

  • Dentu Mogerek, vagy a’ Magyaroknak Ős-elei, Buda, 1826. Online
  • Tudományos állapotunk, Pest, 1833.

Több cikket irt a korabeli lapokba, és lefordította August von Kotzebue A kisvárosiak című négyfelvonásos vígjátékát, amelyet 1807. február 7-én adtak először Pesten, azután is többször.

Források[szerkesztés]