Csillagkapu (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csillagkapu (filmsorozat) szócikkből átirányítva)
Csillagkapu
(Stargate SG-1)
Műfaj akció / kaland / sci-fi

Alkotó(k) Jonathan Glassner
Brad Wright
Főszereplő(k) Richard Dean Anderson
Michael Shanks
Amanda Tapping
Christopher Judge
Ben Browder
Corin Nemec
Don S. Davis
Beau Bridges
Claudia Black

Ország  USA
 Kanada
Nyelv angol
Epizódok 214 (epizódlista)
Gyártás
Producer(ek) Brad Wright
Richard Dean Anderson
Robert C. Cooper
Részenkénti játékidő kb. 42 perc epizódonként
Gyártó MGM Televízió
Forgalmazó MGM Televízió
Sugárzás
Eredeti adó Showtime (1997-2002)
Sci Fi Channel (2002-2007)
Eredeti sugárzás 1997. július 27.2007. március 13.
Kronológia
Előző Csillagkapu
Következő Csillagkapu: Atlantisz
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

A Csillagkapu (Stargate SG-1) az 1994-es Csillagkapu című filmen alapuló amerikaikanadai televíziós sorozat. Középpontjában a csillagkapu nevű eszközök állnak, amelyek azonnali utazást tesznek lehetővé az világűr távoli pontjai között. A sorozat főhősei a CSK-1 nevű csapat tagjai, akik egy szigorúan titkos, amerikai katonai bázisról fedeznek fel más világokat a Földön talált kapu segítségével, és megvédik a bolygót a filmben bemutatott idegen fenyegetéssel szemben. Más sci-fi művekkel ellentétben, a Csillagkapu napjainkban játszódik, és főleg emberi civilizációkat mutat be.

A sorozat gyártója az MGM, a kanadai Vancouverben forgatták. Az első epizódot 1997. július 27-én sugározták a Showtime-on, ez a csatorna volt az első öt évad adója. A hatodik évadtól kezdve a sorozatot a Sci Fi Channel adta. 2005 októberében a csatorna bejelentette, hogy megrendelték a tizedik évadot, és ezzel a leghosszabb ideig futott sci-fi sorozat lett az amerikai televíziózás történetében, megelőzve az X-akták 9 évadját és 202 epizódját.

2006. augusztus 26-án bejelentették, hogy a sorozat nem fut tovább, a 11. évadot már nem rendelték meg.[1]. A továbbiakban DVD filmeket készítettek[2]: a Stargate: The Ark of Truth a 9-10. szezon fő cselekményét, az Ori konfliktust zárta le, míg a Stargate: Continuum egy önálló időutazásos történet.

Alaptörténet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az egyiptomi ásatásokon egy ismeretlen anyagból készült, egy-két embernyi méretű, gyűrű alakú szerkezetet találtak. A második világháború alatt sikerül beindítani, és az egyik kutató átlép a gyűrűt kitöltő vízszerű anyagon, majd a gépezet leáll. A kísérletet kudarcnak minősítik, és felhagynak a próbálkozásokkal.

Az 1990-es években újra kezdik a kísérletet. Dr. Daniel Jackson fiatal archeológus megfejti a különös szimbólumokat a fedőköveken. Rájön, hogy az ábrák csillagképek és a gyűrűvel, amit csillagkapunak (Stargate) neveznek el, féregjáratokat indíthatnak más bolygókon lévő csillagkapukig.

Az amerikai kormány átküld egy különítményt a kapunk, élén a tudóssal. Az Abydos nevű bolygóra érkeznek, ahol egy barátságos emberi csoporttal, majd egy idegen lény, vezette embercsoporttal találkoznak, utóbbiak megtámadják őket. Ré minden embert a szolgájának tekint, és elvárja, hogy istenítsék, azonban a Földről egy lázadás több ezer évvel ezelőtt elűzte; így aztán kezdettől ellenségként kezeli a földről érkezetteket. Ré legyőzése után (hajóját egy atombombával, amivel eredetileg a kaput kellett volna megsemmisíteni biztonsági vészhelyzet esetén, felrobbantják) a csapat visszatér a Földre. Mindenki úgy tudta, hogy az abydosi kapu megsemmisült.

A film és a sorozat között alapvető különbségek vannak. A filmben Rá/Ré egy (a később szereplő asgardhoz némileg hasonló külsejű) idegen faj utolsó túlélője volt, úgy maradt életben, hogy átvette a hatalmat egy egyiptomi fiú teste felett 5000 évvel ezelőtt. Ezzel szemben a sorozat szerint Rá/Ré egy Goa'uld nevű, kígyószerű, emberi testekben élősködő parazita faj egyik tagja volt.

Stáblista[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Évad Színész Szinkronhang
Jack O'Neill 1-10 Richard Dean Anderson Szervét Tibor, Szabó Sipos Barnabás
Samantha Carter 1-10 Amanda Tapping Schell Judit, Kecskés Karina, Spilák Klára
Daniel Jackson 1-5, 7-10 Michael Shanks Czvetkó Sándor, Holl Nándor
Teal’c 1-10 Christopher Judge Szőke Zoltán, Fekete Ernő, Bognár Tamás
George Hammond tábornok 1-8 Don S. Davis Papp János
Dr. Janet Fraiser 1-7 Teryl Rothery Szórádi Erika
Walter Harriman 1-10 Gary Jones Seder Gábor
Jonas Quinn 5-7 Corin Nemec Gyurity István
Cameron Mitchell 9-10 Ben Browder Bozsó Péter
Hanry "Hank" Landry 9-10 Beau Bridges Beregi Péter, Uri István
Vala Mal Doran 8-10 Claudia Black Balogh Erika

A sorozatban szereplő fajok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A négy ősi faj[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Goa'uld-hoz kapcsolódó fajok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egyéb fajok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Replikátor;
  • Gadmeer;
  • Ree'tou (Reetu);
  • Re'ol
  • Abydosiak, Amraiak, Andariak, Androidok, Arabok, Argosiak, Aschen, Ashrakok, Atanikok, Athosiak, Avidaniak, Bedrosiaiak, Byrsa, Caledoniaiak, Chulakiak, Cimmeriaiak, Daganiak, „Dust cloud”, Edoraiak, Enkaraniak, Eurondaiak, Fenri, Fénylőcskék, Gadmeer, Genii, Hankaiak, Hebridanok, Hoffiak, Junaiak, K'tauiak, Kék kristályok, Kelownaiak, Ködlények, Lasariaiak, Latonaiak, Linvris, Madronaiak, Manariak, Mastadge, Megvilágosodottak, Nakai, Nasyaiak, Oannes, Optricaiak, Orbaniak, Pangariak, Proculusiak, Randok, Rovarok, Salish, Saritaiak, Serrakinok, Shavadai, Szellemek, Tagreaiak, Talthus, Tiernodok, Tiraniaiak, Tobin, Tollanok, Tugaj, Ursini, Vis, Vízlények, Volianok, Vyanok, Lidérc.

Tévéadók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vetítések országokra lebontva:

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díjak, jelölések

Technológia

Epizódok

Kapcsolódó mitológiák

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. SG-1 Ends Run; Atlantis Back. scifi.com. (Hozzáférés: 2013. július 18.)
  2. Stargate SG-1 movies coming to DVD. http://www.gateworld.net. (Hozzáférés: 2013. július 18.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]