Csiky János (orvos, 1892–1979)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csiky János
Született1892. augusztus 5.
Gyergyócsomafalva
Elhunyt1979. szeptember 7. (87 évesen)
Gyergyószentmiklós
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaorvos,
orvosi szakíró
SablonWikidataSegítség

Csiky János (Gyergyócsomafalva, 1892. augusztus 5.Gyergyószentmiklós, 1979. szeptember 7.) magyar orvos és orvosi szakíró. A népegészségügy területén fejtette ki munkásságát.

Életpályája[szerkesztés]

1913-ban végezte a gimnáziumot Csíkszeredában; egyetemi tanulmányait a frontszolgálat négy évre megszakította, s így orvosi diplomáját csak 1922-ben szerezte meg Kolozsvárott. Mint gyergyószentmiklósi orvos a két világháború között a népegészségügy, a fertőző betegségek, a nemi nevelés, az anyavédelem kérdéseiről írt; megjelent két munkája A falu egészségvédelme (Marosvásárhely, 1936) és Az anya egészsége és a gyermekáldás (Marosvásárhely, 1939).

Érdemei vannak a Gyilkos-tó balneoklimatikus ismertetése terén. Ilyen irányú cikkeit a Gyergyói Újság, a budapesti Magyar Népegészségügyi Szemle, a nagyváradi Magyar Lapok, a kolozsvári Erdélyi Iskola és Az Apostol, valamint a sepsiszentgyörgyi Székely Nép hasábjain jelentette meg. A Hitel 1939/4-es számában közölte Adatok a gyergyói nép táplálkozásához című gazdagon dokumentált szociográfiai értekezését (önálló füzetben is, Kolozsvár, 1939).

1957-ben megszervezte s 1977-ig vezette a gyergyószentmiklósi kórházotthont öreg és idült betegek számára; erről s a helybeli kórház történetéről, valamint a Gyergyóban tevékenykedett Fejér Dávid orvos munkásságáról az Orvosi Szemle hasábjain jelentek meg tanulmányai.

500-nál több ismeretterjesztő, egészségügyi felvilágosító előadást tartott.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Gyergyószentmiklósi életrajza, Városunk kiemelkedő személyiségei i.m.

Külső hivatkozások[szerkesztés]