Csi Cseng

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csi Cseng
Született1582
Tungli, Csiangszu, Kína
Meghalt1642 (?)
Nemzetiségekínai
Aki hatott ráKuan Tung
Csing Hao

Csi Cseng (pinjin: Ji Cheng; kínai: 计成; (Tungli, 15821642 körül); további névváltozatok: Vu Fou, 无否 (udvariassági név); Pi Tao-zsen 否道人 (tiszteleti név); a Ming-dinasztia korának egyik legismertebb kínai kertépítője, festő.

A Ming-dinasztia Vanli uralkodói korszakának 10. évében született a Szucsou melletti Tungli városkában.

Már fiatalon nevet szerzett magának tájkép-festményeivel és kertépítészeti munkáival. Példaképe volt a Szung-dinasztia két festője, Kuan Tung (关仝) és Csing Hao (荆浩).

Számos magánkertet tervezett élete során Dél-Kínában. Hajlott korában könyvben összegezte tapasztalatait, ami nem csak a kínai kertépítészet első monográfiája lett, hanem a világon első ilyen jellegű mű: Jüanje (园冶), A kertek ereje.

Csi Cseng harmincötszobás volt lakóháza Tungliban ma turisztikai látványosság.

A hagyomány Csi Csengnek tulajdonítja a mondást: „A kertet az emberi kéz hozza létre, de úgy kell látszania, mintha az ég teremtette volna”.

Irodalom[szerkesztés]

Műve kínai nyelven:

Angolul:

  • Ji Cheng: Craft of Gardens, Yale University Press, 1988, Translated by Alison Hardie ISBN 0-300-04182-9

Franciául:

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ji Cheng című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ji Cheng című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.