Csettegő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csettegő – házi készítésű platós munkagép Vaskútról. Az elején a hatszögletű burkolat az egyhengeres dízelmotor jellegzetes, nagy méretű lendkerekét takarja.

A csettegő, tréfásan mezőgazdasági kabrió[1] házilagos készítésű, jellemzően platós, teherszállításra alkalmas munkagépet, lassú járművet jelent.

Története[szerkesztés]

A „csettegőnek” nevezett járművek az 1960-as években jelentek meg Soltvadkerten, és gyorsan népszerűek lettek, mert a szőlőművelésben jelentettek nagy segítséget. Később az ország más részein is megjelentek a házilag barkácsolt szerkezetek, csak más néven. Építésük átlagon felüli kreativitást és műszaki érzéket is feltételez. A nevét az első ilyen jellegű járművek egyhengeres dízelmotorjának hangjáról kaphatta. Az Alföld déli részén használatosak még a mai napig is, újak azonban nem nagyon készülnek. Egyrészt a csökkenő igény miatt, másrészt egyre kevesebb rendelkezik érvényes műszaki engedéllyel és sokan kockázatnak érzik a használatát a megnövekedett közúti felügyelet mellett.

A csettegőket jellemzően hozzáértő autószerelők építették „házilag”, faluhelyen használatosnak mondható a mai napig. A csettegőket jellemzően abból építik, amit éppen fel tud használni a készítője: általában kiszuperált lovaskocsik, teherautók, traktor pótkocsik, egyéb járművek alapjaira készült, további -néha bontókból vagy hulladéklerakatokból beszerzett- alkatrészek felhasználásával. Mivel nem sorozat-gyártott járművek, így egyedi gyártmányúaknak tekinthetőek, bár voltak, amiket bizonyos számban havi rendszerességgel állítottak elő helyi szerelők. Népszerűsége a nagy autógyárak konstrukcióinál, típusainál jelentősen olcsóbb bekerülési árában és üzemben tartási költségében keresendő.

A csettegők lehetnek dízel, benzin, gáz vagy hibrid meghajtásúak, attól függően, hogy milyen motort építenek bele. A későbbi verziókban az egyhengeres M.I.A. dízelmotor[2] helyét átvette a forgalomból kivont járművekből (például Trabant, Pannónia) megmentett kétütemű motor. Addigra már ezek voltak a legolcsóbban és legkönnyebben beszerezhető erőforrások.

A csettegők megfelelő műszaki vizsga után forgalmi rendszámot is kaphattak, viszont az újabb környezetvédelmi szabályozások miatt egyre kevésbé engedélyezhetőek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.nyugat.hu/cikk/csettego_kecel
  2. M.I.A diesel motor. kokler.net. [2022. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 7.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • „Ami nincs a kreszben” In: Auto-Motor, XXV. évfolyam, 1972. november 21., 24-25. o.
  • Autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap