Cseregalagonya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Cseregalagonya
Crataegus-oxyacantha-flowers.JPG
Természetvédelmi státusz
Közönséges
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Nemzetség: Crataegus
Faj: C. laevigata
Tudományos név
Crataegus laevigata
(Poir.) DC.
Szinonimák
  • C. oxyacantha
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cseregalagonya témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cseregalagonya témájú kategóriát.

A cseregalagonya vagy kétbibés galagonya (Crataegus laevigata) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Crataegus nemzetség Kárpát-medencében is őshonos faja.

Jellemzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kis fa, vagy cserje, amely a 10 m magasságot is elérheti. Egész Európában elterjedt, sűrű bokor, amelyet gyakran használnak élősövény kialakítására. 1–6 cm hosszúságú Levelei fényeszöld színűek. Ötszirmú, fehér vagy rózsaszín virágai áprilistól júniusig nyílnak. Áltermése (csontáralma) ősszel, amikor megérik, vörös színű lesz.

Alfajok, változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

C. laevigata subsp. laevigata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A levél legfeljebb 3,5 cm hosszú, a levélfonák érzugai nem szőrösek. A csészelevél olyan széles, mint amilyen hosszú. A termés többé-kevésbé gömb alakú.

C. laevigata subsp. palmstrushii[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A levél nagyobb, legfeljebb 5 cm hosszú, a levélfonák érzugai szőrösek. A csésze hosszabb a széleségénél, a termés megnyúlt gömb alakú.

C. laevigata 'Paul's Scarlet'[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

C. laevigata 'Paul's Scarlet'

A pirosvirágú galagonyának is nevezett 'Paul's Scarlet' változatot kerti dísznövényként ültetik, májusban nyílnak fényes, telt, vörös virágai.

Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A cseregalagonyát a szív izgalmi állapotának (rohamokkal járó szapora szívverés, extraszisztolé stb.) kezelésére javasolják, olyan felnőtt betegeknek, akiknek egészséges a szíve. Szervi szívbaj esetén csak kiegészítő kezelésként használják. Enyhe szívelégtelenség esetén is ajánlott, például jóindulatú koszorúér-elégtelenség vagy az idős szív fáradságának kezelésére. Végül a központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása miatt, sokszor az orvosi macskagyökérrel (Valeriana officinalis L.) együtt, felnőttek és gyerekek enyhe alvászavarainak tüneti kezelésére használatos.

Gyógyhatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kutatások igazolták a cseregalagonya pozitív hatását a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. A szívizom káliumpumpájára hatva erősíti azt, és szabályozza ritmusát. Növeli a koszorúerek véráramlását is. Simaizom-ellazító hatása csökkenti a feszültséget. Értágítóként mérsékli a hajszálerek ellenállását. Végül, mivel csillapítja az erős szívdobogást, a cseregalagonya nyugtató hatást fejt ki a központi idegrendszerre.

A szívre gyakorolt erős hatása miatt csak szakorvos (kardiológus) tanácsára alkalmazza! A növény kivonatait is kizárólag orvosi rendelvényre fogyassza!

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]