Csehország űrkutatása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Cseh űrkutatás szócikkből átirányítva)

A 2003-ban alapított Cseh Űrkutatási Iroda (angolul: Czech Space Office, CSO) fogja össze az ország űrtevékenységét, valamint képviseli a Cseh Köztársaságot a nemzetközi szervezetekben. Kormányzati szinten az oktatási, ifjúsági és sportkérdésekkel foglalkozó minisztérium felügyeli az űrkutatást. A CSO végzi az adminisztrációt és biztosítja a szakértői támogatást. A kormány döntéseit egy tanácsadó testület segíti. A Cseh Köztársaság – Magyarország után másodikként – 2004-ben csatlakozott az Európai Űrügynökség (ESA) PECS programjához. A CSO saját képviseletet tart fenn Németországban. A CSO feladatai közé tartozik az űrtevékenységgel foglalkozó intézetek, vállalkozások nyilvántartása. Gyűjtik az űrtevékenységgel kapcsolatos adatokat, a kutatás-fejlesztési munkák eredményeit, információkkal látják el az érdeklődőket, és népszerűsítik az űrkutatást.

Csehszlovákia űrkutatását a többi szocialista országhoz hasonlóan a Szovjetunió által a műholdakon (platform helyek) elhelyezhető hazai fejlesztésű műszerek, illetve az ingyenesen biztosított hordozórakéták és földi követőhálózat tette lehetővé a világűr kutatását.

Története[szerkesztés]

Az űrkutatást a Csehszlovák Tudományos Akadémia és az 1966-ban létrehozott Űrkutatási Bizottság koordinálja.

Az Ondřejovi Csillagvizsgáló Intézet a napfizikai kutatások központja. Az Interkozmosz alapító tagja. A Geofizikai Intézet Panska Ves mellett földi telemetriai állomást működtet. A Hidrometeorológiai Szolgálat rendszeres adatokat kap. Prága mellett Interkozmosz földi állomás létesült. A prágai Műszaki Egyetem koordinálja a lézerradar fejlesztést.

Kutatási területek[szerkesztés]

Kozmikus geodézia; az ionoszféra- és magnetoszféra kutatás; napfizika; meteorológia; űrtávközlés és űrbiológia. A cseh űrkutatás kibővült kutatási területei: anyagtudomány, orvosbiológia, navigáció és távérzékelés.

Interkozmosz[szerkesztés]

  • Interkozmosz–3 (IK-3) – alacsony frekvencián (VLF) az elektromágneses tér elektromos komponensének műszere;
  • Interkozmosz–4 (IK-4) – röntgenflerek vizsgálatát szolgáló fotométer; a felső légkör átlátszóságát ellenőrző műszer;
  • Interkozmosz–5 (IK-5) – alacsony frekvencián (VLF) az elektromágneses tér elektromos komponensének műszere;
  • Interkozmosz–7 (IK-7) – a felső légkör átlátszóságát ellenőrző műszer;
  • Interkozmosz–10 (IK-10) – alacsony frekvencián (VLF) az elektromágneses tér elektromos komponensének műszere;
  • Interkozmosz–11 (IK-11) – integrált röntgenfotométer került beépítésre; a felső légkör átlátszóságát ellenőrző műszer;
  • Vertyikal – műholdakon meteorpor csapdák lettek elhelyezve,
  • Interkozmosz–12 (IK-12) – tömegspektrométer, négyfrekvenciás rádió;
  • Interkozmosz–13 (IK-13) – ionoszféra- és magnetoszféra kutatás;
  • Interkozmosz–14 (IK-14) – ionoszféra- és magnetoszféra kutatás;
  • Interkozmosz–18 (IK-18) – pályára állította a Magion–1 műholdat;

Műholdak[szerkesztés]

Csehszlovákia ionoszféra kutató műholdja. A Magion sorozat olyan kis méretű műholdakból állt, amelyeknek a feladata a Föld közvetlen környezetének, a Nap-Föld kapcsolatnak, az elektromágneses hullámok terjedésének kutatása volt.

Csehország ionoszféra kutató műholdjai

Űrhajósok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]