Csebokszári

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csebokszari szócikkből átirányítva)
Csebokszári (Шупашкар, Чебоксары)
Csebokszári látképe
Csebokszári látképe
Csebokszári címere
Csebokszári címere
Csebokszári zászlaja
Csebokszári zászlaja
Közigazgatás
Ország Oroszország
Föderációs alanyCsuvasföld
Alapítás éve1469
Városi jogokat kapott1781
PolgármesterOleg Kortunov
Irányítószám428000
Körzethívószám+7 8352
Autórendszám kódja21
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség489 498 fő (2017)[1]
Földrajzi adatok
Terület233,02 km²
IdőzónaMSK (UTC+3)
Elhelyezkedése
Csebokszári (Oroszország)
Csebokszári
Csebokszári
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 56° 08′ 00″, k. h. 47° 15′ 00″Koordináták: é. sz. 56° 08′ 00″, k. h. 47° 15′ 00″
Csebokszári (Csuvasföld)
Csebokszári
Csebokszári
Pozíció Csuvasföld térképén
Csebokszári weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Csebokszári témájú médiaállományokat.

Csebokszári (csuvas nyelven: Шупашкар; oroszul: Чебоксары) Oroszország egy történelmi városa. A Csuvas Köztársaság fővárosa, a régió kulturális, oktatási, politikai, pénzügyi, kereskedelmi és gazdasági központja.

Lakossága: 453 721 fő (a 2010. évi népszámláláskor).[2]

Fekvése[szerkesztés]

A Volga középső folyásán a folyó jobb partján terül el. Nyizsnyij Novgorod és Kazany között.

Története[szerkesztés]

Az első írásos feljegyzés Csebokszárit 1469-ben említi, amikor a Kazanyi Kánság ellen vonuló orosz seregek megálltak a településen. Régészeti ásatások tanúsága szerint nagyjából a 13. század közepétől létezett bolgár-csuvas település a város mai területén. 1555-ben épült fel a csebokszári katonai város, amely fontos védelmi pont Oroszország és a tatár kánságok között. 1723-ban a városnak közel 2000 lakosa volt, míg a 19. század végén lakosainak száma meghaladta az 5000-et. Ekkor Csebokszári a Volga-vidék jelentős kereskedelmi központja. Az ipari fejlődés lassan indult a 19. század közepén elsősorban fafeldolgozó üzemek működtek a városban.

Oktatás[szerkesztés]

Csebokszáriban található a Csuvas Állami Egyetem és a Csuvas Állami Pedagógiai Főiskola a csuvas nyelvű oktatás és a csuvas kultúra és tudomány központja.

Gazdasági élet, közlekedés[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

A város gazdaságában meghatározó a nehézipar. 43 nehézipari üzem található ezek közül is kiemelkedik az elektrotechnikai gépgyártás. Fontos még a traktorgyártás, gépgyártás és műszergyártás. Könnyűipari termékek között fontos a kötöttáru, élelmiszeripari termékek, és a szeszgyártás (két jelentős vodka gyártó is települt a városba).

Közlekedés[szerkesztés]

A csebokszári repülőtér (IATA: CSY, ICAO: UWKS) 1995-től hivatalos nemzetközi repülőtér, amely képes minden forgalomban lévő repülőgéptípus fogadására. Naponta több járat köti össze Csebokszárit Moszkvával és más orosz városokkal.

Csebokszári fontos folyami kikötő. Déli irányban Volgográd, Rosztov-na-Donu, Asztrahán, a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger közvetlenül elérhető. Nyugati irányba pedig a Volga összeköti a várost Nyizsnyij Novgoroddal, Jaroszlavllal és Moszkvával, és a Néván keresztül a Balti-tengeri kikötőkkel. A Volgát azonban december és április között Csebokszárinál jég fedi.

A városi közlekedést autó- és trolibuszok biztosítják a városban; 20 autóbusz és 18 trolibusz vonalon szállítja a városi közlekedési vállalat az utasokat.

Látnivalók[szerkesztés]

Csebokszári legfontosabb látnivalója és történelmi emléke a Vvegyenszkij katedrális. A templom építésére 1555-ben Rettegett Iván cár adott utasítást és az építkezést azonnal meg is kezdték Gurij kazanyi érsek irányításával. A katedrális 1657-ben készült el véglegesen. Az idők folyamán többször felújították, de ma is hűen őrzi 17. századi formáját. Ez Csuvasföld legrégebbi egyházi épülete.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.gks.ru/free_doc/doc_2017/bul_dr/mun_obr2017.rar
  2. A 2010. évi népszámlálás adatai (pdf). Oroszország statisztikai hivatala. [2013. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információk[szerkesztés]