Csata a Rhodanus folyónál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
csata a Rhodanus folyónál

Konfliktus Második pun háború
Időpont Kr. e. 218, szeptember vége
Helyszín Rhône folyó
Eredmény döntő Kathágói győzelem
Szemben álló felek
KarthágóGall
Parancsnokok
Hannibálismeretlen
Szemben álló erők
38 000 gyalogos 8000 lovas 37 elefántismeretlen
Veszteségek
ismeretlenismeretlen
Térkép
csata a Rhodanus folyónál (Franciaország)
csata a Rhodanus folyónál
csata a Rhodanus folyónál
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 44° 08′ 18″, k. h. 4° 48′ 35″Koordináták: é. sz. 44° 08′ 18″, k. h. 4° 48′ 35″
A Wikimédia Commons tartalmaz csata a Rhodanus folyónál témájú médiaállományokat.

A Rhodanus folyó menti csata a mai Rhône mellett, Kr. e. 218 szeptember végén zajlott a Hannibál által vezetett karthágói csapatok és egy kelta törzs, a Volcae között. A csata valószínűleg a mai Orange környékén zajlott.

Előzmények[szerkesztés]

Hannibál Kr. e. 218 májusa óta vonult seregével. 20 000 embert volt kénytelen hátrahagyni a frissen meghódított ibériai félszigeten, ezzel biztosítva a területet egy esetleges kelta felkelés vagy római támadás ellen. Seregét pótolni tudta a szövetséges törzsekből. Jó diplomatáinak köszönhető, hogy szövetségeseket talált Róma ellen. Szeptember végére érte el a folyót, melynek nyugati partján táborozott le.

A kelták szövetkeztek a rómaiakkal, hogy megakadályozzák a sereg folyón való átkelését, ezzel megakadályozva egy esetleges itáliai inváziót.

A csata[szerkesztés]

Harmadik napja táboroztak a folyó mellett, amikor Bomilcar fiát, Hannót elküldte Hannibál, hogy keressen egy átkelőt a folyón.

Amikor Hanno egy megfelelő helyre ért, 30 mérföldre Hannibál táborától, talált egy sekélyes részt a folyón, ahol átkelhettek. Tutajok és felfújt állatbőrök segítségével átkeltek. Megvárták a szürkületet és dél felé vonultak a Volcae tábor mögé. Hajnalig vártak a támadás jelére.

A karthágóiak fő ereje mintegy fél mérföld széles vonalban keresztben a folyón megkezdte az átkelést. A numidiai lovasság követte őket. A lovak tutajok és csónakok segítségével átkeltek a folyón, viszonylag gyorsan. A gyalogság úszva vagy sebtében készült kis facsónakokkal kelt át. Utána kezdték megtámadni a karthágói hadsereget a keleti parton. Hanno, eközben csapatait támadásba lendítette. A Volcae tábort felégették, és megtámadta a keltákat hátulról. A csapatok nagy része pánikba esett és elmenekült.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Rhone Crossing című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Schlacht an der Rhone című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.