Cross-dressing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A transznemű büszkeség zászlaja
Férfi női sminkben

A cross-dressing (magyarul nincs tökéletes megfelelője, így "keresztöltözésnek" lehet fordítani) az a viselkedési forma, amikor férfiak vagy nők az ellenkező nem ruháit viselik (nem összetévesztendően a transzvesztitizmussal).

A történelem során a férfiakat és a nőket mindig is a ruhájuk stílusa, színe és típusa alapján különböztették meg, és különböző szabályokat, normákat állítottak fel a viselésükkel kapcsolatban. A cross-dressing egy olyan viselkedési forma, amely ezen normák ellen cselekszik, ezért úgy tűnhet, mintha transznemű viselkedést mutatnának annak művelői. A cross-dressing természetesen nem jelent transznemű identitást, tehát a személyről, aki a másik nem ruháit viseli, ez alapján nem állapítható meg nemi identitása.

A cross-dressing fogalma egy olyan cselekvést vagy viselkedést ír le, mely nem magyarázza meg a viselkedés okait. Egyesek ezt a viselkedést a fétisiszta, a homoszexuális viselkedés tárgyköréhez tartozónak vallják, de maga a cross-dressing kifejezés ezt nem foglalja magában. A cross-dresserekre való utalás azt sugallja, hogy ez számukra egy megszokott viselkedésként működik.

A cross-dressing válfajai[szerkesztés]

Több különböző fajtája van a cross-dressingnek, és több különböző oka, hogy valaki miért viselkedik így.

Egyesek csak a kényelem vagy a divat miatt viselkednek cross-dresserként. Ők előnyben részesítik az ellenkező nem ruháit. Ebben az esetben ez észrevehető az emberek számára, vagy nem, amennyiben alsóruházatról van szó.

Egyesek csak azért öltöznek át, hogy sokkolják a társadalmat a viselkedésükkel.

RuPaul, híres drag queen

Férfiak és nők is öltöznek át azért, hogy elrejtsék valódi identitásukat. A történelem folyamán számos nő öltött férfiruhát, hogy a férfidomináns társadalomban érvényesülni tudjon, férfiak által végzett munkát végezhessen, ilyen pl. a katonáskodás. Ezzel szemben számos férfi női ruhában próbált meg, szabadulni a katonai kötelezettségek alól.[1]

Az egynemű színházi társulatok gyakran alkalmaznak cross-dressinget, amikor a másik nem szereplőit kell megszemélyesíteniük. A japán (kabuki) és a görög színházakban, a kínai operákban kizárólag férfi színészek voltak, és a reneszánsz kori Angliában is tiltva volt, hogy nők szerepeljenek a színpadon, így a női szerepeket férfiak játszották. A Monty Python Repülő Cirkusza is gyakran alkalmazza ezt a módszert.

Holy McGrail (jobbra), faux queen, amint San Franciscoban szerepel.

A drag egy speciális formája a cross-dressingnek.

A drag queen olyan férfi, aki túlsúlyosan kihangsúlyozza női személyiségét a ruházatával. Általában híres színésznőket vagy énekesnőket utánoznak a színpadon. A faux queen olyan nő, aki hasonlóképpen cselekszik (ugyanúgy nőket jelenít meg). A hazai közbeszédben transzvesztita előadóművészként is szokták őket nevezni.

A drag king a drag queen női megfelelője. A (gyakran leszbikus hajlamú) nők a színpadon férfias megjelenést vesznek át és híres színész vagy énekest utánoznak.

A transzvesztita fétisiszták (általában heteroszexuális férfiak) fetisiszta okokból öltöznek át.

Az underderssing ("alulöltözés") fogalma azt jelenti, hogy az ellenkező nem ruháit viselik a saját nemű ruhái alatt. A híres rendező Ed Wood nyilatkozott úgy, hogy a második világháború során gyakran viselt női alsóneműt az uniformisa alatt.

Társadalmi háttér[szerkesztés]

A cross-dresserek általában gyerekkorukban kezdik el viselni a másik nem ruháit, általában a testvér, a szülők vagy egy barát ruháit. Néhány szülő megengedi a gyerekeinek ezt a viselkedést, és néhányan kinőnek ebből, amikor felnőttek lesznek. Van, hogy ez a viselkedés felnőttként folytatódik, akkor a házastárssal kerül konfrontációba. A házas cross-dresserek gyakran aggódnak, hogy a házastársuk kifogásolja a viselkedésüket. Időnként megszabadulnak az ellenkező nem ruháitól, ezt tisztulásnak nevezik, majd később egy új ruhagyűjteményt szereznek.[2]

Híres keresztöltözések[szerkesztés]

A görög mitológiában[szerkesztés]

Thor Freyja ruhájában
  • Iphitosz meggyilkolása miatt Herkulest Omphalénak adják szolgaként. Számos forrás szerint Omphale női munkákat végeztetett vele. Arra kényszerítette, hogy női viseletet hordjon ezen közben.
  • Akhilleusz az anyjától kapott ruhákat viselte, hogy ne kelljen Odüsszeusz hívására a trójai háborúba mennie.
  • Pallasz Athéné gyakran férfinak öltözve bátorította népét az Ödüsszeiában.
  • Teiresziasz egyszer két párosodó kígyót látott, és botjával megölte a nőstényt, ekkor nővé változott.

A viking mitológiában[szerkesztés]

Híres történelmi személyek[szerkesztés]

  • Hua Mulan (akiről Mulan figuráját formálták), lehet hogy csak kitalált személy lehetett, de lehetséges, hogy valóban élt. Állítólag a Vej-dinasztia alatt élt, férfinak öltözött, hogy kisegítse háza népét.
  • Számos történet szól a sivatagi szerzetesekről, akik között voltak szerzetesnek öltözött nők is. Ez a haláluk után derült ki, mielőtt eltemették volna őket. Az egyik ilyen nő, Alexandriai Szent Mária, aki 508-ban halt meg, az apját követte a monostorba.
  • Johanna nőpápa története egy olyan nőről szól, aki az érvényesülés miatt öltözött papnak, majd az egyházi ranglétrán emelkedve végül a legmagasabb tisztségig jutott. Teherbe esett, majd gyermeke megszületésekor a római nép megkövezte.
  • Jeanne d’Arc, a 15. századi francia parasztlány katonának öltözve bátorította a hadsereget. Miután elfogták, a bíróság azért is ítélte halálra (többek között), mert férfiruhát viselt.
  • George Sand (Amandine-Aurore-Lucile Dupin), 19. századi francia regényíró általában férfiruhában mutatkozott.
  • Billy Tipton híres jazz-zongorista és szaxofonos volt. 1914-ben Dorothy Lucille Tipton néven született, de az 1930-as évektől kezdve férfiként élt. Ötször nősült meg és ezalatt három fiút fogadtak örökbe. 1989-ben bekövetkezett haláláig szülőcsaládján kívül senki nem tudta, hogy nem férfi.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lásd a M.A.S.H. című amerikai filmsorozatot, ahol az egyik katona, Klinger nem kívánt harcolni, így női ruhát viselt.
  2. Rainbow Reader, Fort Wayne, Indiana
Commons:Category:Cross-dressing
A Wikimédia Commons tartalmaz Cross-dressing témájú médiaállományokat.