Szürkésbarna lombbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Cosmia affinis szócikkből átirányítva)
Szürkésbarna lombbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék
(Noctuidae)
Nem: Cosmia
Faj: C. affinis
Tudományos név
''Cosmia affinis''
(Linnaeus, 1767)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szürkésbarna lombbagoly témájú médiaállományokat és Szürkésbarna lombbagoly témájú kategóriát.

A szürkésbarna lombbagoly (Cosmia affinis) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép-és Dél-Európában elterjedt, északi irányban Észak-Angliában, Dániában, Svédország déli részéig, Szentpétervárig. Keleten, Észak-és Közép-Ázsiában Japánig előfordul, ezenkívül még Északnyugat-Afrikában is megfigyelték. Főleg a melegebb régiókat, a bokros erdő széleket, a patak völgyeket és erdőket, valamint a kerteket és parkokat kedveli.

Megjelenése[szerkesztés]

  • lepke: szárnyfesztávolsága: 28–33 mm. Az első szárnyak alapszíne sötét vöröses barna vagy szürkés-barna, halvány keresztvonalakkal és fehér foltokkal tarkítottak. A hátsó szárnyak szürkés-barnák, feltűnően sötét, szinte fekete a külső résszel és sárga szegéllyel.
  • pete: gömb alakú, erősen lapított alapon, erős hosszanti bordákkal a felső kétharmadon, zöldes színű.
  • hernyó: sárgászöld színű, a hátsó részén fehér , fehér oldalsó csíkokkal, és szabálytalanul elosztott fekete pontok és foltok tarkítják.
  • báb: vöröses-barna színű

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: egy nemzedékes faj, júniustól augusztusig rajzik.
  • hernyók tápnövényei: gyilkos hernyóként is ismertek, mert képesek más fajok hernyóit megölni és elfogyasztani.

A hernyók elsősorban a szil (Ulmus), a tölgy (Quercus), a hárs (Tilia) és a kökény (Prunus spinosa) levelein élnek. A tojás telel át.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rotbraune Ulmeneule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.