Cortina d’Ampezzo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cortina d’Ampezzo
Cortina d’Ampezzo látképe
Cortina d’Ampezzo látképe
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióVeneto
MegyeBelluno (BL)
Polgármester Carlo De Rogatis (2016-tól)
Irányítószám 32043
Körzethívószám 0436
Forgalmi rendszám BL
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség5546 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség24,02 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1224 m
Terület254,5 km²
Időzóna CET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 32′ 18″, k. h. 12° 08′ 14″Koordináták: é. sz. 46° 32′ 18″, k. h. 12° 08′ 14″
Elhelyezkedése Belluno térképén
Elhelyezkedése Belluno térképén
Cortina d’Ampezzo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cortina d’Ampezzo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cortina d’Ampezzo (németül: Hayden, ladin nyelven Anpëz vagy Anpezo) kisváros (közigazgatásilag comune) Észak-Olaszországban, Veneto régióban, Belluno megyében. A Cortina d’Ampezzo síkomplexum napjainkban az ország egyik legnépszerűbb síparadicsoma. Itt rendezték meg az 1956. évi téli olimpiai játékokat.

Fekvése[szerkesztés]

A kisváros a Dolomitok azonos nevű völgyében (Valle d’Ampezzo) fekszik 1224 m-es magasságban, nyugaton a Tofanák hegycsoportja, északon a Monte Cristallo tömbje, keleten az Ansiei-völgy (Val d’Ansiei) és a Cadore-vidék, délen Agordo között. Cortina nyugati határában emelkednek a Tofanák csúcsai, északon a Pomagagnon-gerinc, északkeleten a Cristallo-hegység, keleten a Monte Faloria és a Sorapiss, délen pedig a Becco di Mezzodì, a Croda da Lago és a Cinque Torri hegytömbjei.

Története[szerkesztés]

A középkorban Ampezzo az Aquileiai patriarkátusnak (a Német-római Birodalom hűbéres államának) volt alárendelve. 1420-ban a falucskát a Velencei Köztársaság hódította meg. 1508-tól az itáliai háborúkban a Habsburgok több hadjáratban próbálták fennhatóságuk alá vonni. 1511-ben, Peutelstein erődjének eleste után az ampezzóiak meghódoltak I. Miksa császárnak, aki a hűségesküért cserébe számos kiváltságot biztosított az „Nagytekintélyű Ampezzói Elöljáróságnak” (Magnifica Comunità d'Ampezzo). Noha a vidék (Tirol részeként) 1919-ig osztrák fennhatóság alatt maradt, lakosai nem németesedtek el, megőrizték eredeti nyelvüket, a ladint.

Az első világháború idején (Olaszország 1915-ös hadba lépésétől 1917 végéig, a caporettói áttörést követő olasz összeomlásig) heves összecsapások zajlottak e vidéken az olasz és az osztrák-magyar hegyi csapatok között – ezeknek állít tanulságos emléket a környékbeli szabadtéri múzeum. A világháborút lezáró saint-germaini békeszerződés hatályba lépése (1920) után a település Dél-Tirollal együtt az Olasz Királysághoz (Trentino tartományhoz) került.

A 19. század közepén igen kedvelt kiránduló- és üdülőhely volt, néhány évtizeddel később pedig már a Dolomitok királynőjeként emlegették, amelyet páratlanul szép fekvésének is köszönhetett. Az fasizmus idején erőszakos olaszosítás folyt a vidéken, 1923-ban Ampezzót (más ladin községekkel együtt) királyi rendelettel Veneto tartományhoz csatolták. Az 1950-es évekre Cortina világhírű síparadicsommá vált. Az 1970-es évektől a Dolomiti Superski regionális síszövetség tagja. 2007. október 29-én a Ladin többségű Ampezzo-völgyben, valamint a szomszédos Livinallongo del Col di Lana (Fodom) és Colle Santa Lucia községekben eredményes népszavazást tartottak a Veneto régiótól való elszakadás és Trentino-Dél-Tirol régióhoz való átcsatolás eléréséért. Veneto régió politikai vezetése elutasította a népszavazási határozat végrehajtását, az ügy az Európai Bíróság elé került.

Demográfia[szerkesztés]

A lakónépesség számának alakulása:

Látnivalók[szerkesztés]

  • Dolomiti d’Ampezzo parkerdő
  • a Cinque Torri és a Falzarego Lagazuo vidékek – hosszan húzódó első világháborús lövészárkaik miatt
  • az olimpiai síugrósánc, a rangos nemzetközi versenyeknek otthont adó bobpálya
  • az 1775-ben épült Szent Fülöp templom
  • a városka szimbóluma az 1480-ban épült harangtorony a Santuario della Difesa

Megközelítése[szerkesztés]

Testvérvárosai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]