Contra Florentiam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Contra Florentiam
A déli saroktorony maradványai
A déli saroktorony maradványai
Római településContra Florentiam
Mai településDunafalva
Épült Valentinianus császár idején
Elhagyták5. század eleje
(Köveit építőanyagnak széthordták)

ÁllapotaA Duna alacsony vízállásánál a déli saroktorony maradványai felismerhetők.
TípusaCohors és Flotta
Katonai egységclassis Hystriae folyami hadosztály
equites Dalmatae lovas nyilas csapat
Építőanyaga
Contra Florentiam (Bács-Kiskun vármegye)
Contra Florentiam
Contra Florentiam
Pozíció Bács-Kiskun vármegye térképén
é. sz. 46° 05′ 15″, k. h. 18° 46′ 09″Koordináták: é. sz. 46° 05′ 15″, k. h. 18° 46′ 09″

Contra Florentiam római erőd a Duna bal partján. Az erődöt a Barbaricumon keresztül Daciába induló út védelmére hozták létre. A tábort elsősorban az őrjáratot biztosító lovas csapatok használták, de mint dunai kikötő is jelentős szerepe volt Dacia provincia létezése idején (i. sz. 106-271).

Feltárása[szerkesztés]

Az erőd Mócsy András által 1958-ban készített rekonstrukciós rajza

A római kori maradványokat 1885-ben írták le először. Majd a pannóniai limes felmérése során Wosinsky Mór mérte fel. Rajta kívül ásatásokat végzett itt Mócsy András, Domaszewsky Albert és Frölich Róbert. Cölöp alapokra épült mészhabarcssal készített kőfal biztosította a kikötőt.

Az előkerült pecsétes téglák és feliratos kövek alapján megállapították, hogy az erőd nem egyszerre, hanem folyamatosan, évszázadok alatt épült.

Az évszázadok során a Duna az erődöt vastag iszapréteggel fedte be. Így 1894-ben Wosinsky Mór meglepően jó állapotban találta. A 19. század elején végzett Duna-szabályozással a vízjárás erősen megváltozott, és az erőd nagy része ismét a felszínre került. A romokból bányászott köveket először 1800-ban a dunaszekcsői templom, majd 1927-ben a szigeti kultúrház építéséhez használták fel. Az erőd a délkeleti torony alapjait kivéve napjainkra teljesen megsemmisült.

Mócsy András 1958-ban végzett helyszíni vizsgálatai alapján megállapította, hogy Contra Florentiam azonos tervek alapján készülhetett, mint a Duna és a Rajna más bal parti erődítményei, melyek hadikikötőként szolgáltak.

Feltételezik, hogy az egykori erőd romjai képezték a mohácsi csatával kapcsolatban ismert Angyalok templomának a szentélyét. A szentélyt a néphagyomány szerint az angyalok repítették ide.

Források[szerkesztés]