Condor program

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Condor program az argentin rakétaprogram elnevezése.

Története[szerkesztés]

Az egymásra épülő rakétaprogramok folytatása. Az Argentína Air Force volt a program felelős fejlesztője. Fejlesztése egyedi program szerint történt, kialakításával jutottak el a rövid hatótávolságú SRBM rendszer elkészítéséhez. Hordozó eszközként több változatú (hagyományos, vegyi, atom) robbanófejet szállíthatott.

Scorpion vagy Condor 1–AIII ballisztikus rakéta egy rövid hatótávolságú hordozóeszköz. A motorteszteket 1983-1985 között végezték. A hajtóanyagot a Falda del Carmen vállalat gyártotta.

Egy fokozatú, szilárd hajótóanyagú (kompozit HTPB/epoxi-molibdén-trioxid) rakéta. A rakéta súlya 1500, ebből szilárd hajtóanyag 744 kilogramm. Katonai változata a Scorpion, teherbírása 250 kilogramm, maximális hatótávolsága 150 kilométer, elérhető magasság 40 kilométer. Tehetetlenségi (inerciális) rendszert alkalmaz célra vezetésként (nagy szórással végezte szolgálatát). Stabilitását a kialakított szárnyak segítik. Hossza 6,5, szélessége 0,56 méter. 1986-ban állították rendszerbe, 1990-ben kivonták a rendszerből. Működtetése költséges volt. Irán rendelt a technológiából, eszközökből.

Források[szerkesztés]

  • Condor program. astronautix.com. [2014. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 28.)
  • Condor program. astronautix.com. [2014. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 28.)