CompactFlash

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A CompactFlash tároló általános külalakja

A CompactFlash, röviden CF solid state (szilárd félvezető) technológián alapuló olcsó adattároló. Adattárolásra tipikusan flash memóriát alkalmaz. Nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, ezért kevesebb energiát fogyaszt és ellenállóbb a fizikai behatásokkal (például rázkódással) szemben, mint a hagyományos mágneses háttértárak.

1994-ben mutatta be a SanDisk Corporation.

Technikai adatok[szerkesztés]

Egy 512 MByte-os CF-kártya

Két változata van, CF-I és CF-II, ezek csupán vastagságban térnek el) (a CF-II 5 mm vastag, szemben a 3,3 mm vastagságú CF-I-gyel). A Flash kártyák általában CF-I-esek.

512 MB, 2 GB, 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB kapacitású változatai léteznek, de a legelterjedtebbek az 512 MB-8 GB méretűek.

  • Adatátviteli sebessége maximum 160MB/s is lehet (ez gyakorlatban~150MB/s)
  • Kapacitás: legfeljebb 137 GB

[A CF szabvány 2.0 verziója szerint.]

A CF szabványt, mely alapvetően a PCMCIA ATA szabványra épül, a jelentős félvezetőgyártókat tömörítő CompactFlash Association fejleszti.

Felhasználási területek[szerkesztés]

A CF kártyák egyik elterjedt felhasználási területe a digitális fényképezőgépek cserélhető tárhelye, valamint MP3 lejátszókban, és egyéb hordozható eszközökben is gyakran alkalmazzák. Igény szerint, egy adapter segítségével CF kártyánkat a számítógép lemezeként is használhatjuk.

A CF to IDE – vagyis CompactFlash-kártya a számítógép 40 tűs IDE portjába – egy olyan megoldás, ami lehetővé teszi a CompactFlash-kártyák merevlemezként történő használatát számítógépekben. Ennek előnye a kisebb energiafelhasználás, az ezzel járó kisebb hőtermelés, és a csendes üzemmód.

Jelen pillanatban a leggyorsabb CF-kártya olvasási sebessége 160MB/s(1066X), ez meghaladja a régebbi merevlemezek olvasási sebességét (IDE/ATA szabvány 133MB/s), de írási sebességük sok esetben lényegesen kisebb az elvárhatótól. Kapacitásban a CompactFlash-kártyák messze a merevlemezek tárolási kapacitása alatt vannak. Elméletben a Compact Flash kártyák élettartama kisebb, mint a merevlemezek élettartama. A rendszer teljesítményét a CompactFlash-kártya olvasási és írási sebessége jelentősen befolyásolja. Beágyazott rendszerekben, szerverekben, és vékony kliensekben – beleértve a HTPC számítógépeket is – jól alkalmazható.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:CompactFlash
A Wikimédia Commons tartalmaz CompactFlash témájú médiaállományokat.