Command & Conquer: Red Alert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Command & Conquer: Red Alert
Fejlesztő Westwood Studios
Kiadó Virgin Interactive
Zeneszerző Frank Klepacki
Sorozat Command & Conquer
Red Alert
Platformok Windows
Kiadási dátum

PC

ÉA 1996. október 31.
EU 1996. ?

PlayStation

ÉA 1997. október 31.
EU 1997. novemberében

PlayStation Network

PAL 2008. március 27.
NA 2008. november 12.
Legfrissebb kiadás
Stabil 3.03 (Microsoft Windows)[1]
Műfaj Valós idejű stratégiai játék
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár PEGI 12+.png PEGI: 12+ [2]
USK-besorolás USK 16
PEGI-besorolás PEGI 12
Adathordozó 2 db CD, ingyenesen letölthető
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

A Command & Conquer: Red Alert egy valós idejű stratégiai játék, mely része a Command & Conquer sorozatnak. A Westwood Studios fejlesztette és a Virgin Interactive adta ki 1996-ban. Ez a második játék, ami a "C&C" címet viseli, a Red Alert egy előzménye az eredeti Command & Conquer címet viselő, 1995-ös játéknak,[3][4][5][6] időben pedig a Command & Conquer alternatív történelmében akkor játszódik, amikor a szövetségesek harcoltak a támadó Szovjetunió ellen Európa uralmáért.

Eleinte csak számítógépre (MS-DOS és Windows 95 változat egy csomagban) volt elérhető, de később kiadták PlayStationre is. Ez utóbbi változatot később újra kiadták a PlayStation Network-ön PSP-re és PS3-ra.[7] 2008. augusztus 31.-én az Electronic Arts, aki a tulajdonosa a Westwood Studios-nak 1998 óta, hivatalosan is freeware kategóriájúnak nyilvánította a Command & Conquer: Red Alert-et.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékot sokszor dicsérték kezelőfelületéért, amit jobbnak tulajdonítottak kortársaiénál. A játékosok előre szólóan tudtak utasításokat kiadni, beszámozhatták egységeiket, így azok egyetlen gombnyomással kijelölődtek a pályán. Olyan játéknak tulajdonították, amit könnyű irányítani, egyszerű megtanulni, és alkalmazkodik a játékos igényeihez. Ráadásul két különböző játékmenetű oldalt választhattunk. A Red Alert az első online versenyezhető stratégiai játéknak is bélyegezték. Az egyszemélyes hadjárat küldetései miatt és története miatt volt különösen elismert, itt a játékosnak különféle következményekkel, és változatos helyszínekkel kellett szembenéznie. Mint a Tiberian Dawn-ban, külön utakat járhatunk be a hadjáratunk során. A cél ugyanaz marad, viszont más-más pályákon játszhatunk. A hadjáratot videós átvezetések is színesítik, amik minden Command & Conquer stratégiai játéknál jelen voltak, kivéve a Command & Conquer: Generals-t.

A kiegyensúlyozottság a két oldal közt máshogy zajlik, mint az eddigi játékokban. Nem "kő-papír-olló" elven működik, hanem minden oldalnak megvan a maga erőssége, gyengesége, illetve a kárpótlás a gyengeségére. Ez a hozzáállás szembenáll az olyan játékokkal mint a Total Annihilation és a Warcraft II: Tides of Darkness, ahol a két oldal egységei hasonlók voltak, és csupán létszámbeli fölénnyel lehetett eredményes támadást indítani.

A játékosok a játékbeli pénzt ércek és ásványok bányászásáért kapják. A történet szerint ilyenkor az emberiség még nem ismerte az átlagos C&C játékokban ismert Tiberiumot. A ritkább és értékesebb ásványoknak még a bányászási ideje is rövidebb, viszont nem teremnek újra, míg kevésbé értékes társaik: az ércek idő teltével újra "előbújnak a felszínre". Gazdaságunk erejét több bányászautóval, illetve ércfinomítóval növelhetjük.

Szovjet játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szovjet egységek sokkal erősebbek a szövetségeseknél, ugyanakkor lassabbak és drágábbak. Erősebb a szárazföldi védelmük is: Lángtornyok és Tesla-tekercsek őrzik a szovjet támaszpontok biztonságát, amik 1-2 lövésből szedik szét az ellenséges tankokat. A szovjetek egyetlen gyenge pontja a haditengerészetük: csupán egy egységük van, ami a tengeralattjáró. Ez felderítésen kívül nem sok mindenre szolgál, ugyanis könnyen kilövik a jóval erősebb nyugati hajók. A szovjetek titkos fegyvere a vasfüggöny, egy eszköz, mely a kijelölt járműveket egy kis időre sérthetetlenné teszi, ugyanakkor az emberi szervezetet olyan mértékben károsítja, hogy ha emberre használjuk el, meghal. Légierő terén viszont fölénnyel rendelkeznek: MiG, Jak támadórepülők és Mi–24 helikopter áll a szovjet oldalon harcoló játékosok rendelkezésére. A pályát kémrepülőkkel tudják felderíteni, és ejtőernyősöket is tudnak hívni, de ezeket csak megadott időközönként tehetik. A Chinook helikopter nem tud támadni, ellenben csapatokat tud szállítani. A szovjet tankos lerohanás népszerű volt az internetes játékokban, főleg a nehéz, és a szupernehéz Mamut tank-okkal támadtak. Ezeket általában egy MiG-támadás előzte meg, ami az ellenséges támaszpont energiaellátásának kiiktatására irányult.

Szövetséges játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szövetséges egységek olcsóbbak, gyorsabban épülnek, és fürgébbek. Gyalogságuk orvosokat használva tovább életben tud maradni. Ugyanakkor a legerősebb tankjukat (Közepes tank) a szovjetek leggyengébb tankja (Nehéz tank) is elveri, ha párbajra kerül sor köztük. Emiatt a szövetségeseknek van aknarakójuk is, a szovjet páncélosfölény megtörésére. A szövetségesek egyetlen légi egysége, az Apache kifejezetten tankok kilövésére van tervezve, míg a szovjeteknél három légi egység is van. Ugyanakkor a szövetségeseknek vannak olyan légvédelmi ágyúik, amik jóval erősebbek, viszont kisebb a lőtávuk a szovjetek légvédelmével (S.A.M) szemben. A szövetséges védelmi épületek szárazföldi támadás elhárítására vannak szakosodva, géppuskafészkekből és lőtornyokból állnak, melyek gyengébbek mint a szovjet Tesla-tekercsek, de mégis kevesebb energiát igényelnek. Olyan pályákon, ahol van víz is, haditengerészet terén a szövetségesek oldalára billen a mérleg. A Cirkáló, amely hatalmas hatótávolságával és erejével a játék legerősebb egysége, egy tüzérségi hajó, ami gyorsan szedi szét az ellenséges épületeket. Másik főbb hajójuk a Romboló, ami olyan sokoldalú, hogy akármilyen egységgel fel tudja venni a harcot, legyen az szárazföldi, légi, vagy vízi. A szövetségesek titkos fegyvere a Kronoszféra, amely áthelyez egységeket egyik pontról a másikra. Mint minden titkos fegyvernek, ennek is időre van szüksége, amíg feltölt, és használható lesz. Másik különlegességük a kémműhold, mely az egész térképet részlegesen felderíti (fekete marad, de apró ikonok jelölik hogy hol milyen típusú egység található; például ahol járművek vannak, ott egy kis tank ikon lesz. Ezek mozgását pedig folyamatosan figyelhetjük, így hamar értesülhetünk az ellenünk irányuló ellenséges támadásokról.).

Online játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez kissé eltér a normáltól. Mindkét oldal számára elérhető a Rakétasiló, annak ellenére, hogy a hadjáratban nem, illetve a szovjetek is tudnak néhány azelőtt kizárólag szövetséges egységet képezni: rakétavetős katonát, ami légi és páncélos célpontok ellen hatásos, illetve Tanya-t, aki épületeket tud felrobbantani, és egy-két lövésből iktatja ki a gyalogságot. Tanya-ból csak egyet lehet képezni.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szovjet-Szövetséges háborúk
Konfliktus Hidegháború
Időpont 1950-es évek
Helyszín Európa
Eredmény

Szövetséges hadjárat

 • Szövetséges győzelem, a Szovjetunió bukása.
 • Sztálin halála
 • Kane és kommunista társai földalatti mozgalomba kezdenek

Szovjet hadjárat

 • Szovjet győzelem
 • A Buckingham-palota a szovjetek uralma alá kerül.
 • Nadja megmérgezi Sztálint
Szemben álló felek
Szovjet erők: Szövetséges erők:

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Command & Conquer: Red Alert című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

 1. angol Wikipédia
 2. PEGI besorolás
 3. Westwood Studios: Westwood Studios Official Command & Conquer: Red Alert FAQ List. Westwood Studios, 1997. október 24. (Hozzáférés: 2007. április 23.)
 4. Westwood Studios: Official Command & Conquer FAQ v3.0, 1998. október 23. (Hozzáférés: 2007. május 13.)
 5. Westwood Studios: Official Command & Conquer Gold FAQ v1.3, 1998. október 23. (Hozzáférés: 2007. május 13.)
 6. Kane's Dossier. EA Games, Command and Conquer 3 official website, 2006. október 29. [2007. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 20.)
 7. PSN Update at Three Speech

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]